Inlägg från: Micke Andersson |Visa alla inlägg
  • Micke Andersson

    Arbeta på fritids i skola - Fritidsledare eller fritidspedagog?

    Några förtydliganden, titeln fritidspedagog används inte längre (tyvärr enl mig) utan högskoleutbildningen kallas numera grundlärare med inriktning mot fritidshem och då läser man förutom fritidshemskompetens även upp lärarkompetens i ett eller två skolämnen. 

    Det utbildas inte längre "renodlade" fritidspedagoger (igen, tyvärr enl mig) och för att få jobba på fritidshem behöver man i egentlig mening enligt behörighetsförordningen bara ha sådan erfarenhet eller utbildning som kan vara till nytta för barnens utveckling och lärande. Där är alternativen ganska stora.

    MEN vill man ha ansvar för planering och upplägg av verksamheten måste du ha grundlärarlegitimation i något skolämne samt fritidshemsutbildning på högskolenivå. Varför man måste ha kompetens i skolämne för att få ansvara på fritidshem vet jag ej och ingen annan har kunnat ge ett bra svar på den frågan, men så är det.

    Ett litet varnande finger lyfts i dagsläget för att inte skaffa sig en grundlärarutbildning om man vill jobba på fritids.

    Blir man "bara" fritidsledare (vilket inte är så "bara", enl mig) så saknar man kompetens att kunna användas på andra ställen under skoldagen då detta numera kräver lärarlegitimation. Då kan man riskera att ha svårt att få en heltidsanställning. Såvida man inte kan bli t.ex assistent till en elev, men då måste det behovet finnas.

    Mvh, 
    Micke
    fritidspedagogik.se

     

  • Micke Andersson

    I dagligt tal används klart fritidspedagog och möjligen som titel på vissa anställningsbevis och jag använder den själv, såklart ;) . Men den är påväg att/har fasas ur det officiella systemet för numera i den nya behörighetsförordningen är man antingen grundlärare med inriktn. m. fritidshem eller annat, då har det blivit fritidspedagog vilket blir en sammanfattning av en lång rad utbildningar eller "erfarenheter". Därav har det blivit svårt för fritidspedagoger att etablera yrket som akademiskt vilket kan ha hjälpt, eller stjälpt, till när den utbildade fritidspedagogen blev utan legitimering. Det är, om jag minns rätt, bara 27% av dem som arbetar på fritidshemmen som är utbildade, men ändå är de flesta anställda som fritidspedagoger. Min egen utbildning heter "barn och ungdomspedagogisk utbildning" officiellt, med tillägget med inriktning mot arbete som fritidspedagog/på fritidshem. Får kolla på mina papper hemma vilket det är.

Svar på tråden Arbeta på fritids i skola - Fritidsledare eller fritidspedagog?