Hur var ert dop?
Här vill jag höra dopberättelser. Hur var ert dop? Vad hade ni för sånger? Live framträdanden? Vad bjöd ni på för gott efteråt?
Här vill jag höra dopberättelser. Hur var ert dop? Vad hade ni för sånger? Live framträdanden? Vad bjöd ni på för gott efteråt?
Vi hade ett ganska enkelt dop i kyrkan men en rolig präst som är troende men som samtidigt i frågasätter en del med religionen. =)
Vi hade en så kallad röd tråd(ett sammanhållande tema) i både dukning, tårtor och dopband runt magen. Allt gick i färgen mint grön..
Psalmer så hade vi Du vet väl om att du är värdefull och tryggare kan ingen vara.
Vi bjöd på både mat och fika. Mat så blev det ost och skinkpaj + tacopaj med sallad efteråt så bjöd vi på tårtor som jag hade bakat..
Vad hade ni för tårtor? Fyllning tex? Hur många hade ni bjudit? Hade du gjort pajerna själv?
Dottern döptes i maj. Då hade vi italiensk buffé i trädgården med klassisk doptårta
Sonen döptes i november. Samma kyrka och samma präst som dottern. Bjöd på hemkokt gulasch-soppa och bröd. Klassisk doptårta.
Till båda barnen hade vi sånger från Astrid Lindgren och Tryggare kan ingen vara som psalm. Till dottern hade vi en sommarpsalm och till sonen hittade vi en jättefin barnpsalm som jag inte kommer ihåg nu.
Jag kommer inte ihåg mitt dop. Jag var bara fem månader
Saken är den att vi ska döpa vår lilla snart och ha ca 55 personer som kommer men frågan är ju vad man ska bjuda på för att det inte ska kännas "för lite" och samtidigt inte bli för dyrt eller så. Man vill även ha något som går att förbereda mycket då vi ska ha dopet vid halv ett på dagen.
En höstgryta är väl perfekt? Billigt, matigt och gott!
Och sen kanske en tårta efteråt.
Fast en gryta för 55 personer låter som rätt mycket mat. Hur mycket ska man beräkna då?
Beror väl på vad du jämför med.. En buffé för 55 personer är ju mycket mer..
Eller hade du inte tänkt ha mat, utan bara fika? Man behöver ju absolut inte bjuda på mat på ett dop. Det har jag aldrig fått på nåt av de jag varit på. Då har det bara varit fika.
Smörgåstårta är ju ett annat alternativ. Men det blir ju väldigt dyrt för 55 pers om du inte gör den själv. Och även om du gör den själv så blir det dyrare än en gryta.
Som svar på din fråga; vi var runt 25 tror jag och en stor gryta gulasch räckte gott och väl. Så i ditt fall kan du koka två grytor dagen innan så är det bara värma på efter dopet.
Gulasch eller boeuf borginone eller valfri gryta kokas gärna på högrev som är väldigt billigt.
Vi kokade gulasch med lite potatis i och hade en skål med creme fraiche bredvid så behövdes inga fler kastruller. Bara lite bröd till. Man räknar 100 g kött per person ungefär så i ditt fall 5,5 kg kött. Räkna 69 kr per kilo för högreven om du inte har tur och hittar på extrapris för 49. 5,5 x 70 = 385 kr. Sen tillkommer tomater och paprika och lite annat jox. Så kanske 600 kr totalt på grytan, alltså lite över 10 kr per gäst.
Fast gulasch är ju jättegott nu när jag tänker, är väl mest orolig att det inte ska 1. bli gott 2. räcka till alla 3. passa med tårta efteråt. Inte är jag bra på att baka bröd heller.
Vi bjöd 60-70 personer på båda dopen. Min svägerska sjöng under ceremonin.
Efteråt hade vi smörgåstårta och tårta. Minns inte vad vi hade för fyllning på tårtorna på dotterns dop. Sonen fick prinsesstårtor med blåbärsfyllning som var jättegoda.
Dukningen skötte jag inte första gången men andra gången fixade jag det själv. Då dukade jag med svarta dukar, vitt porslin och lade en blomma gjord av en servett på varje tallrik. Dopet var runt påsk så jag ställde tulpaner blandat med björkris i fina vaser på varje bord. Sambon var rädd att gästerna skulle tycka att det var fel med svarta dukar, men jag fick flera komplimanger
Skickade runt en "gästbok" som alla fick skriva i. Mysigt att sitta och titta i den nu såhär efteråt.
Vi hade dop i påskas med strax över 40 gäster, och många av dem kom långväga. Så efter dopet hade vi hyrt en lokal och bjöd alla på en varm mustig tomat- och aprikossoppa (jättegod och enkel) med tillbehör som rostade pumpafrön, turkisk youghurt, färska örter och ett stenugnsbakat bröd med smör eller cream cheese. Därefter storsatsade vi på en kakbuffe med MASSOR av godsaker. Allt gick i babyblått och chokladbrunt. Och så hade vi tipsrunda med frågor om sonen. Och Astrid Lindgren-visor i högtalarna. Och alla barn fick påskägg med bilderbok eller spelkulor och pyssel, så att de höll sig sysselsatta. Vid själva dopet valde vi att sjunga klassikerna Tryggare kan ingen vara och Du vet väl om att du är värdefull, eftersom fler sjunger med om de känner igen psalmerna Och så hade vi en vän som sjöng en jättefin låt som heter Gunga dig, samt ett Astrid-Lindgren-potpurri. Och mormor och farmor läste en dikt. Det enda vi inte tänker göra om ifall det blir fler dop är att laga maten själva. Nu var det bara en enkel soppa, som var klar och bara skulle värmas, men jisses vad tid det tar att fixa med allt. Så nästa gång får nån annan ta den biten, så att vi kan umgås mer med gästerna. I övrigt var vi supernöjda med dagen!
Tack för tipsen allihopa!
Blev dock av en slump något helt annat för oss. :P
Det blev potatisgratäng, sallad, baugetter, slottsstek och tandorikyckling med kall sås till och grönsaker samt rostad lök. Efter det tårtor, men det blev bra.
Låtarna blev: Du vet väl om att du är värdefull, Välkommen till jorden, En värld full av liv, O store gud, och Imse vimse spindel.
Lillan somnade precis när hon fått välsignelsen. :D
P.S. Både jag själv och gudmor höll tal till min dotter och det blev några tårar hos åhörarna. =)
Måste bara få sägar att det ju underlättar något enormt att bjuda på något som inte behöver värmas! Varför inte satsa på något som du kan servera kallt, tex någon form av kall paj och sallad? Det hade jag hellre lagat till många människor än gulasch (vilket visserligen är min favoriträtt) Pajer är ju bara att ställa fram och du kan tom göra dem i engångsformar!