Inlägg från: vargaa |Visa alla inlägg
  • vargaa

    Vi med blyga barn

    Min 2-åriga dotter är ganska försiktig och avvaktande, och blir blyg när folk kommer henne för nära utan att hon själv tagit intiativet. Sen går det ju lite upp och ner och på öppna förskolan är hon aldrig blyg tex. Hon leker gärna med större barn men ger sig inte in i andras lekar på eget intiativ.

    Jag försöker inte att motverka hennes sätt. Det är en del av henne och har inget att göra med att hon har en svaghet eller ett problem. Människor är olika och hanterar sin omgivning på olika sätt. Jag är också en person som gärna ställer mig lite avvaktande när jag kommer till en ny plats med nya människor för att känna in vilken roll som är min i den gruppen. Jag kan ta för mig när jag hittat min plats. Tycker att det är sunt och bra att kunna känna in sin omgivning.

    Däremot har min dotter från början haft svårt att förklara sig när hon blir blyg. Hon har bara sökt skydd och blivit tystlåten. Då har jag frågat om hon är blyg och hon har sagt ja. Då säger jag att det får man vara. Numera säger hon själv att "jag blir blyg" när hon blir det och då hamnar hon inte lika lätt i den där osäkra stämningen utan slappnar av och jag svarar att "det gör ingenting, man får vara blyg, det går över, det är bara "" och han är snäll". Jag tvingar aldrig min dotter på någon om hon blir blyg och hon vet att det aldrig händer ngt obehagligt i samband med det. Hon respekteras och lämnas ifred tills hon är redo att träffa personen. Jag tycker att det är viktigt att respektera barnets känslor och inte pressa det när det upplever ngt obehagligt

    Och vissa saker kanske man får förbereda dem för så att de hinner vänja sig vid tanken på ngt som ska hända som kanske kan upplevas som lite olustigt. Som när vi skulle till doktorn sist var jag osäker på om hon skulle kläs av vid vägning så jag sa då innan vi åkte dit att "idag ska vi till doktorn och där ska vi ta av kläderna och väga och mäta för o se hur stor du blivit". För att undvika att hon skulle tycka att det blev obehagligt att ta av kläderna när vi kom dit. Det första hon sa när vi kom in var "Jag ska ta av kläderna". Det behövdes dock inte för barn över 2 år. :)


    Mamma till Elise - www.vargaaa.blogspot.com
Svar på tråden Vi med blyga barn