• Emeli

    Hur är köerna nuförtiden?

    fabbemam skrev 2012-09-25 21:47:40 följande:
    Förutom ovanstående kloka svar så skulle jag rekommendera er Kina och deras system med barn som har  i förväg kända särskilda behov. Som det ser ut idag så skulle ni tom hinna adoptera 2 gånger utan att stressa mellan barnen genom att ni snabbt kommer att vara hemma med det första. för mer info kan du läsa här:

    www.adoptionscentrum.se/sv/Adoption/Landerna/.../

    och här:

    www.adoptionscentrum.se/sv/Adoption/Landerna/.../
    Jag tänkte också direkt på Kina när jag läste ts, men är det inte fortfarande så att Kina kräver tre års äktenskap? Eller har jag fel?

    De asiatiska länderna har i många fall höga krav på bl.a. äktenskapets längd. Det gäller Sydkorea, Thailand, Taiwan, Indien osv. 
  • Emeli

    De SN som kan bli aktuella är i många fall helt eller delvis korrigerbara, t.ex. LKG eller lättare hjärtfel. Det är ovanligt att barn med t.ex. Downs syndrom adopteras internationellt.

  • Emeli
    Anonym skrev 2012-10-01 13:15:50 följande:
    Tack Hjärtat, det var jättebra information!

    Min man var magsjuk i helgen så det kändes inte som bra timing att ta upp ämnet. =)

    Vi är inte kristna, så "I ansökan till Sydkorea krävs ett rekommendationsbrev från en präst/pastor som känner paret. " det där känns ju inte så optimistiskt... men andra organisationer verkar kunna adoptera från Sydkorea utan kristen koppling?
    Man behöver inte vara bekännande kristen för att adoptera från Korea. Man ska ha ett rekommendationsbrev från en präst, men det är pga präster har gott anseende i Korea. De flesta ringer till den församling som de bor i och talar om sitt ärende. Det brukar inte vara något problem att få prästerna att ställa upp på detta. De vill så klart träffa de sökande för ett samtal för att bilda sig en uppfattning om dem och skriver sedan något snällt.
  • Emeli
    Anonym skrev 2012-10-02 13:05:15 följande:
    Oj, det där låter scary....

    Jag har en väldigt fast princip om att inte blanda in religion i mitt liv och jag känner mig verkligen obekväm med all kontakt med prällar och kyrkan... även om det bara var för en rekommendation skulle det kännas obehagligt och falskt. =(

    Jag vet inte om jag skulle känna mig trygg med det? Blir det någon slags religiös koppling i andra änden i Korea i så fall? Är det någon religion inblandad i den änden?

    Bekännande kristen är en sak, men jag är inte troende alls - 100% hedning. Inte ens döpt. Kan sådant ligga mig till last i en adoptionsprocess mot Korea?
    Då får du ta dig en funderare på om denna din princip är så viktig och i så fall avstå från att ansöka om ett barn från Korea.

    Det verkar som om mycket handlar om DINA principer och vad DU känner dig bekväm med. När det gäller adoptioner är det inte de sökande som ställer krav och dikterar villkoren - det gör barnens företrädare utifrån de värderingar som är viktiga för dem och utifrån deras uppfattning om vad som är barnens bästa. Dessa värderingar och uppfattningar kan skilja sig väsentligt från de vi har. Det spelar ingen roll. Det är inte vi som bestämmer. Ödmjukhet och respekt är en god egenskap i adoptionssammanhang.

    Se det krasst. Du kan bara tänka dig att adoptera från Asien. Filippinerna och några kontakter i Taiwan går bort pga att det kräver troende kristna familjer. Kina on-line är du inte så sugen på då du befarar att du kan känna sig som vårdare till ditt barn. Korea går bort pga krav på intyg från präst. Indien är knappast ett alternativ för dig eftersom praktiskt taget vartenda barn som kommer från Indien numera är ett barn med någon form av SN. Många av dem är prematura med allt vad det kan innebära. Hongkong är knappast rätt för er. Då återstår Thailand, någon kontakt i Taiwan och Kina, vanliga listan. Väljer ni något av de länderna lär ni få vänta. Kina är uppe i sex år nu och det finns inget som säger att den tiden kommer att minska inom överskådlig framtid. När det gäller Thailand är antalet adoptioner numera så litet att det är svårt att över huvud taget spekulera om hur lång tid det kommer att ta. Man får räkna med att väntetiden på Cathwel i Taiwan är åtminstone tre år, men den kan variera mycket.

    Som sagt, du behöver nog fundera.
  • Emeli
    Anonym (ej troende) skrev 2012-10-08 14:29:18 följande:
    Prästen ska inte intyga något om er religon. Han ska intyga att ni verkar kunna bli bra föräldrar till ett koreanskt barn. Korea kräver inte att ni är troende. Det finns absolut inga inslag av att behöva "spela med" någonstans. Religionen är inte en faktor överhuvudtaget på er adoptionsresa till Korea.

    Till andra länder, t ex Sydafrika eller adoption via vissa organisationer i Taiwan krävs en personlig tro. Detta eftersom dessa organisationer är kyrkliga och att de som lämnar barn till dessa organisationerna måste kunna lita på att barnen uppfostras i ett hem där föräldrarna är troende. Så är det inte alls i Sydkorea, utan där finns inget krav (eller förväntan) alls på att adoptivföräldrarna är troende, bara att de ska bli bra föräldrar till barnet de adopterar. Prästen ses som en person att lita extra mycket på på så det är därför de vill ha ett intyg från en präst att denna tror att barnet får det bra hos just de här adoptivföräldrarna. För Sydkoreas skull tror jag inte ens att ni måste vara med i Svenska Kyrkan, men ring till AC och fråga för säkerhets skull.
    Exakt, vilket jag också skrev i #16. När ts invände att hon inte ville medverka i det pga att hon inte kände sig bekväm med att blanda in en präst, ja då blev det väldigt mycket fokus på ts själv och hennes upplevelser. Därav mitt något skarpa svar.

    Ts får gilla läget.
  • Emeli

    OM man vill adoptera internationellt måste man förstå att det är myndigheterna i barnets ursprungsland OCH barnets företrädare som ställer villkoren och kraven - inte de adoptionssökande. Man kan inte ifrågasätta dessa krav. Man får gilla läget eller avstå från adoption. Barnets företrädare har rätt att välja vilka föräldrar de vill till de barn som de har ansvaret för.

    För bara några år sedan var adoptionsläget helt annorlunda. De flesta barn som kom från Sydkorea var mycket små - 3-4 månader var vanligt. Idag är de närmare året som yngst. Adoptionslagstiftningen i landet har nyligen ändrats. Vad denna ändring kommer att innebära är svårt att bedöma.

    Internationell adoption kan bara försvaras av en enda anledning: att ge föräldralösa barn nya föräldrar. Det är barnens behov som ska stå i fokus. Om man som vuxen inte "känner sig bekväm"  med villkoren eller inte vågar ge sig ut på det äventyr som adoption innebär får man vackert avstå från att adoptera.

    Det är endast ett fåtal kontakter som kräver aktivt kristna sökande. Om det finns ett sådant krav är organisationerna noga med att informera om det.

  • Emeli

    Man kan alltid tacka nej, självklart. Om barnets ålder avviker från det man har ansökt om är det ingen som har några invändningar. OBS 1 att mycket få länder accepterar ansökningar som bara gäller 0-12 månader. Landet kan kräva att alla ska vara öppna för t.ex. 0-24 månader (eller  mer). OBS 2 att barnets ålder inte brukar avvika från ansökan.

    En del får adoptera lättare än andra. Vissa kanske i bästa fall bara passar in på ett eller ett par länders krav. De kan inte välja och vraka. Inte om de vill adoptera. Andra kanske passar in i stort sett överallt. Det finns inte, och ska heller inte finnas, någon "rättvisa" här, åtminstone inte gentemot de vuxna. 

    När det gäller SN har länderna lite olika policy. Kina har sin speciella ansökningsprocedur för dessa barn. Barn med i förväg kända SN brukar hanteras på särskilda sätt, oftast med förfrågningar. Om man tackar nej pga svåra SN behöver det inte leda till bekymmer för de sökande att få ett nytt barn utsett.

    I övrigt är det barnens företrädares uppgift att hitta så bra och kloka och lämpliga föräldrar som möjligt till de barn som de ansvarar för. De har inga skyldigheter mot de vuxna, bara mot barnen. Du ska veta att när det gäller de små och friska barnen finns det precis hur många intresserade vuxna som helst att välja mellan. Länderna har inga skyldigheter att fixa fram barn efter en viss modell.

    Barn är ingen beställningsvara. Om de barn som de facto finns att adoptera inte duger så får man avstå. Ingen tvingar någon att adoptera. Så enkelt är det.

  • Emeli

    När det gäller adoptioner är det alltid barnet man utgår ifrån. Ett barn som redan finns. Man utgår från barnets behov och utser de föräldrar som man tror blir allra bäst för just det barnet. Barnets företrädare är fullkomligt ointresserade av att tillgodose barnlängtande vuxnas snäva önskemål.

  • Emeli
    Anonym skrev 2012-10-11 16:50:54 följande:

    Om du läser ovan så var det någon som drog parallellen att man inte skulle köpa sjuka hästar. Begär ut hästens journalkopior från försäkringsbolaget och se hur många gånger den har behandlats av veterinär de senaste 5 åren. Kolla också så att hästen inte har varit utsatt för allvarligare operationer och ingrepp.
     
    Många drar sig ur när de får veta dessa uppgifter. Då är de inte intresserade av hästen längre. Köp aldrig sjuka hästar eller sjuka djur!

    Inte hus med fuktskador heller!   
    I rättvisans namn ska påpekas att den som först nämnde hästar i samma inlägg skrev "Det är skrämmande att någon resonerar likadant om barn. Så sorligt. Stackars barn".

    Ingen behöver adoptera. Ingen bör adoptera. Ingen tvingar någon annan att adoptera. I vissa fall är det bästa att avstå från att adoptera. Adoption är ingen bra lösning för alla.

    Vissa barn har i förväg kända SN. Det betyder inte att övriga barn är fria från SN, bara att dessa eventuella SN inte är diagnostiserade. Vi vet att många av de barn som adopteras visar sig ha diagnoser och skavanker av olika slag. Av den anledningen bör alla som adopterar ha beredskap att praktiskt, känslomässigt, ekonomiskt osv ta emot ett barn med SN.
Svar på tråden Hur är köerna nuförtiden?