• kantele

    Mammor i Frankrike?

    Hej! Här kommer jag in ganska sent , ser att tràden är skriven mest i oktober.
    min sambo är fransk och jag kommer fràn finland. väntar mitt första barn här i frankrike nu och jag kan inte direkt jämnfÖra med systemet i finland (som jag antar är i stort sett liknande med det ni har i sverige) eftersom det är mitt första barn. Vi bor i södra frankrike (nära marseille) och visst, klimatet och maten är ju helt underbart... men jag saknar finland iallafall. jag kommer att föda här, men skulle gärna flytta tillbaka sen. vi har bott här i  3 àr nu. min sambo pratar hyfsad svenska, dock ingen finska, men han skulle nog kunna fà jobb i finland ganska snabbt och enkelt dà vi bott där tidigare och han har mànga kontakter. jag skulle även fà jobb lätt eftersom jag jobbar i en sàn branch. 
    dà folk fràgar vad som är skillnaden mellan finland och frankrike pàpekar jag ofta administrationen, herregud den tar död pà mig! just dà man fàtt inlämnat alla papper sà kommer 100 till. det tar aldrig slut känns det som. men hittills har faktiskt sjukvàrden fungerat bra, även om den är bra i finland ocksà.
    som nàgon sa sà känns det som om man inte är hemma här men heller inte i skandinavien, man är mittemellan. sà känner jag hela tiden. 
    men jag skulle gärna flytta tillbaka och sen ha semester här de veckor man har, sà skulle man slippa den mörka trista tiden uppe i norr!
        

  • kantele
    LiKaZo skrev 2013-01-29 13:42:13 följande:
    Till Annecy, i alperna. Vart bor du?
    Nära Marseille, sà vi har en bit ifràn varann!
    Fàr iallafall passera mammaledigheten vid medelhavet!
  • kantele

    den är beräknad första maj! normalt har man vel 3 mànader här men eftersom jag är arbetslôs för tillfället sà blir det säkert lite längre att stanna hemma för min del. min sambo har bra jobb sà vi klarar det! när är det beräknat för er?

  • kantele
    LiKaZo skrev 2013-01-30 11:53:20 följande:
    Vi är redan färdiga
    Vi fick vår första tjej 2009 i Frankrike, då var jag också hemma utan betalning, men eftersom min sambo då inte behövde betala någon skatt så får man ju indirekt ersättning i alla fall..
    Sedan fick vi vår andre, en kille i Sverige okt 2011 i Sverige och vår sista tjej föddes den 3:e december. Fullt upp med tre, men det går faktiskt riktigt bra nu.

    Spännande med första barnet! Känns allting bra?

    Jo det känns ok, med graviditeten :) Lite kramp i benen och sà men inget värrigare. Lite ensamt bara utan min familj som är kvar i finland men vi har ju hans familj sà det gàr ju bra dà.
    Ja fullt upp med 3 barn, kan jag förstà! Och flytt och allt! Välkommen till administrationens land! Papprena tar ju aldrig slut... 
  • kantele

    Hej pà dej, jag bor i södra frankrike, nära Marseille.
    Ni är starka som orkar flytta hit, och starta företag dessutom! I frankrike älskar de pappersarbete, allt är mera invecklat. Ni kommer att märka. Jag tror att du fàr vara under hans sjukförsäkringskort, men om du aldrig jobbat i frankrike och fàr barn här har du ingen rätt till mammapenning. Dessutom fàr man bara vara hemma med barnen 3 mànader här, kanske nàgra till (men inte med bra betalt inte). Sà hoppas din sambo har bra inkomst sà ni klarar er pà hans lön.
    Orkar man bara med allt papperskrig och sà sà är det ju underbart att bo här nere! soligt och skönt. 

Svar på tråden Mammor i Frankrike?