• Anonym (hur?)

    Ni som är ensamstående med barn - hur klarar ni ekonomin??

    Jag och min sambo ska separera. Vi har två barn tillsammans som kommer att bo hos mig hela tiden förutom varannan helg.

    Jag sitter nu och räknar och räknar på hur jag ska få ekonomin att gå ihop. Jag behöver tips och råd från alla er som har erfarenhet av detta. Jag vet verkligen inte hur det ska gå... Barnen är 2 år och 6 år gamla.

    Vad kan ni dela med er av? Hur ska jag tänka/göra för att detta inte ska bli så svårt?

    Tacksam för alla tips och råd.

  • Svar på tråden Ni som är ensamstående med barn - hur klarar ni ekonomin??
  • Anonym (hur?)

    Jag har tänkt "låsa" pengar på ICA-kortet som är för mat och hygienartiklar, precis som du skriver.

    Jag har tänkt mig en fyra, men jag kanske ska tänka om. Måste kolla hur mycket det skiljer i kostnad.

    Jag har lagt upp alla mina fasta kostnader varje månad och nu ska jag försöka kartlägga övriga kostnader. Ska ta bort alla "onödiga" kostnader och fokusera på att barnen får det de behöver. Jag antar att deras pappa ska betala underhåll också? Vet inte hur mycket det är på, men allt hjälper. Kanske är berättigad till bostadsbidrag också.

  • Anonym (hur?)

    Jag har fast heltidsjobb på kontor. Jobbar just nu 80% men inser att jag nog måste gå upp till heltid när vi separerat, tyvärr. Tycker att det är skönt för barnen att slippa vara till kl 17 varje dag. Men men, det måste gå.

    Min heltidslön är 23000:- i månaden.


    Miss P71 skrev 2012-10-26 10:43:26 följande:

    Du ska helt klart ansöka om bostadsbidrag. ska ni ha delad vårdnad så kommer du inte få något underhålls bidrag. För då ska ni dela på köp av kläder och dyligt till era barn.

    Vi ska inte ha delad vårdnad. De kommer att bo hos mig hela tiden (tack och lov!)  förutom varannan helg.
  • Anonym (hur?)
    Lattjo skrev 2012-10-26 10:48:59 följande:
    Jag är ensam med två barn. Jag bor i en 2,5:a, jag har ett litet pytterum (det halva rummet som egentligen ska vara matrum) och ungarna delar det större, funkar perfekt. Vardagsrummet är ju lite trångt eftersom jag måste ha matbord där också men det går det med :)

    Deras pappa betalar underhåll. Eftersom du ska ha barnen på heltid förutom varannan helg ska pappan betala underhåll. Får man från fk är det 1273,- tror jag och det är det minsta han bör betala till dig även om ni inte går via fk.

    Du bör ha rätt till bostadsbidrag så sök det. Det beror ju lite på vad du tjänar iofs. Sen har du bägge barnbidragen också.

    Jag har valt att leva snålt och betala av alla skulder jag har nu för att få mer över sen. Har inga onödiga räkningar.

    Kan man gå en annan väg än via Försäkringskassan och bestämma underhåll alltså?
  • Anonym (hur?)

    Jag har kollat lite och det verkar som att jag kan få lite bostadsbidrag. Nu vet jag inte än hur stort vi kommer att ha, men jag räknade på 90 kvadrat så länge. Och landade på 1300, precis som Isadoras mamma skrev . Det kommer att hjälpa massor!


    Jag kommer att säga upp gymmet (400.-/månad) och den lokala tidningen (220:-/månad). Gymmet kommer jag att sakna massvis och det svider att jag inte kan gå på lite pass ibland, men jag får ta igen det den dagen jag har råd. Har en prenumeration på Mama som jag inte heller kommer att fortsätta med när nästa inbetalning kommer. Så lite pengar kommer jag att spara in på dessa saker.

    Javisst, vi har delad vårdnad, men barnen kommer att bo hos mig. Jag förväxlade uttrycken lite där...

    Tror ni att detta kommer att gå?

  • Anonym (hur?)

    Tusen tack för alla tips, råd och lyckönskningar! Jag känner lite mer hopp nu än innan, att detta ska gå bra.


    Har faktiskt önskat mig gymkort av mina föräldrar i julklapp. Jag har mina syskon med familjer och mina föräldrar nära, så om jag vill iväg några timmar på pass eller bara gymma så löser det sig ganska lätt. Jag vet att det kan verka som "onödigt" med gym i min sits, men för mig är det viktigt och underbart skönt att kunna komma iväg själv ibland. Värt mycket!!  

  • Anonym (hur?)
    Lattjo skrev 2012-10-27 17:33:57 följande:
    Jag trodde aldrig jag skulle säga detta men det är skönt med gymkort! Jag går nästan varje dag numera och jag märker direkt på min energinivå om jag inte gått. Jag blir trött och grinig direkt ;)

    Jag tror du kommer att det bra. Jag trodde aldrig att jag skulle få ihop det men jag inser att jag har det bättre idag än innan ekonomiskt (och psykiskt också iofs men det är en annan femma) så jag är nöjd :)

    Jag känner också att gymmet är viktigt för mig. Jag är långt ifrån någon träningsnarkoman, men ett pass då och då och lite egen träning i gymmet ibland är toppen! Fylla på lite energi och framför allt: lite egentid!

    Jag ska leta efter lägenhet nu till veckan.
Svar på tråden Ni som är ensamstående med barn - hur klarar ni ekonomin??