• Jane1983

    Lätt funktionshinder, hur funkar diagnostisering???

    Hej allesammans!

    Min dotter fick en stroke när hon föddes. På vänsterhärnhalva satt den och hon krampade extremt lite och väldigt diskret några gånger innan läkarna satte stopp för det. Hon är idag 6 månader och 3 veckor.

    Hursomhelst, till min fråga. Min dotter har pga stroken fått en "sämre" högersida. Hennes lilla högerhand är lite oftare (absolut inte hela tiden) knuten och när hon står upp stampar hon bara med vänsterfoten, inte med höger. Detta är det enda vi märkt (går hos barnneurolog som endast märkt av "liiiite" förhöjd tonus i höger arm/hand). Förövrigt är hon väldigt tidig i utvecklingen. Hon började ta saker och stoppa in i munnen när hon var ca 4 månader. Hon kunde sitta själv vid 5 månader, krypställning vid 5,5 månad, ålar lite grand nu. Hon är otroligt uppmärksam för sin ålder, och har lyssnat till sitt namn redan för nästan 2 månader sen.

    Min fråga är således, är det verkligen nödvändigt att diagnostisera henne med CP? Jag menar, hon är ju så duktig och tidigare än allra flesta barn i hennes ålder. Det finns ingenting hon inte kan göra (för sin ålder) och hon utvecklas snabbt och utmärkt. Inte heller har hon några andra medicinska åkommor (epiliepsi eller medicinering av ngt slag)

    Jag vill inte att hon ska få en CP-diagnos då jag tror att den kommer stjälpa mer än hjälpa. Jag tror att det är väldigt stigmatiserande med en sådan diagnos och om barnet ändå inte har drabbats så mkt (att det kanske inte ens kommer synas) vad är då meningen med en diagnos?

    Kan man vägra?

    Hur tänker ni? Någon som känner igen sig i min och min dotters situation?          

    Väldigt tacksam för svar! 

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-11-06 11:19
    Bör tilläggas att hon kan gå (men väääldigt långsamt) längs möbler och kan stå vid möbler etc långa stunder.

  • Svar på tråden Lätt funktionshinder, hur funkar diagnostisering???
  • Jane1983

    Tråkigt att det är så du ser det... Jag jobbar själv som kurator och träffar alla sorters olika människor och har inte några fördomar gentemot ngn. Dock är min fråga om en DIAGNOSTISERING skulle innebära en hjälp för henne eller om det snarare skulle stjälpa henne. Det vore naivt och tro att folk inte kommer se på henne annorlunda om hon skulle ha en diagnos. Bara naivt. Måste få ställa frågan om hur en diagnos kan hjälpa henne i hennes liv, hur kan en bit papper där det står att hon har en hjärnskada hjälpa henne?  

  • Jane1983

    Hehe, ingen fara. Men jag försöker tänka mig i hennes huvud när hon är äldre. Hade jag velat ha en CP-diagnos fastän jag inte har några problem eller knappt ens svårigheter? Jag försöker bara resonera kring om det är det bästa eller bara helt enkelt formalia som man automatiskt gör...

  • Jane1983

    Jo självklart, jag håller med! Om man är i behov av resurser så är det bra att ha en diagnos som backar upp det. Men om man inte är i behov av ngn extra hjälp så undrar jag om inte en sådan diagnos är överflödig?

  • Jane1983

    Nej egentligen inte, vår neurolog sa förra gången vi sågs att nästa gång vi ses skulle en cp-diagnos ställas. Men jag tänker ta diskussionen med henne också. Tänkte bara kolla om man kan vägra/"tacka nej" till en sådan diagnos...

Svar på tråden Lätt funktionshinder, hur funkar diagnostisering???