• Anonym

    Kan man byta namn efter man flyttat utomlands? (utan att det syns i Sverige)

    Anonym (komplicerat) skrev 2012-11-27 02:19:02 följande:
    Hmm, ja det handlar ju iofs mer om landets lagar än om Sveriges. Det tänkte jag knappt på Tungan ute Landet är ett EU-land och jag antar att de har liknande lagar som Sverige.

    Frågan blir väl då kanske, om man bytar namn här i Sverige och sen flyttar, är man spårbar? Om man t.ex ringer till Skatteverket och frågar efter mitt personnummer, då kommer de att berätta mitt nya namn ellerhur? Kommer de även kunna se att "Hon har flyttat till landet XX". Hur mycket uppgifter om mig finns kvar i Sverige efter att jag flyttat?  
    Nej, du är inte spårbar. Antingen kan du fortsätta vara skriven i Sverige och låtsas att du bor på den adressen. Eller så kan du emigrera, dvs skriva ut dig ur sverige. Det enda som syns då på ditt personnummer är att du är utskriven, inte var du bor för det bryr sig inte svenska myndigheter om.


  • Anonym
    spirituality skrev 2012-11-27 11:30:15 följande:
    Jag har själv bott utomlands i en period.
    Rent generellt måste du meddela Skatteverket till vilket land du flyttar plus din nya adress i landet. Detta för att svenska myndigheter ska kunna nå dig om det behövs, kunna eftersända post osv. Och eftersom folkbokföringen är offentliga uppgifter, så kan vem som helst få din nya adress utomlands, ja.
    Men har du inte anmält dessa personer? Kan du få hjälp av polisen och få skyddade uppgifter?
    Nej, det måste man faktiskt inte göra. De VILL att man gör det, men det är inget krav. Och om de envisas kan ts ge adressen till en matbutik om hon vill, finns ingen som kan kolla att hon verkligen bor på den adress hon uppgivit till myndigheterna i Sverige.
Svar på tråden Kan man byta namn efter man flyttat utomlands? (utan att det syns i Sverige)