• Rebecca1

    Vad är skillnaden?

    Hej hej! Är nyfiken på detta med AP och tror mig ha vissa fördomar och idéer kring vad det är så jag skulle gärna vilja veta lite mer. Det jag funderar över är vad skillnaden är mellan AP och "vanlig" parenting. Jag själv uppfostrar och är en förälder utifrån sunt förnuft och massa kärlek, dvs. Kramar, håller om, vaggar, tröstar, pratar, försöker tolka behoven, matar, byter blöja, badar osv. Och även om jag inte är vid uppfostrande stadiet riktigt ännu då hon bara är 3 månader så har jag en inställning som är typ: lära ut bra värderingar, berömma, säga ifrån när det behövs, aktivera och se mitt barn utifrån vad hon vill och vem hon är. Vad skiljer mig och min, vad jag tror är helt vanlig instinktivt föräldrarskap, från AP? Är själv nybliven förstagångsmamma och tycker det är intressant med ämnet föräldrarskap, hoppas någon vill berätta lite mer för mig.

  • Svar på tråden Vad är skillnaden?
  • Rebecca1

    Tack zootwind för en jättebra förklaring. Min uppfostran och mammaroll är så självklar, alltså att vara nära mitt barn och se henne som en individ med behov. Eftersom jag inte vet något annat än hur min mamma varit mot mig och de erfarenheter jag har så är närheten så självklar för mig men det är klart, det har ju sett annorlunda ut. Kanske dumt att använda uttrycket "vanlig" uppfostran men det är väl just för att det är den typen av uppfostran jag upplever är just den vanliga och normal. Men som sagt, kanske inte på 20-talet. "vanligt" föräldrarskap definierar jag med två meningar: massa kärlek och sunt förnuft (med allt vad det innebär).

  • Rebecca1

    Oj, det var väldigt mycket fakta och idéer jag själv inte funderat på, intressant! Jag antar att det ni försöker beskriva är att AP är en benämning på en ny typ av förädrarskap. Det föräldrarskapet som jag kanske bara skulle kalla vanligt föräldrarskap om jag har fattat det rätt. Maja V, jag får då bli den första som inte skulle önska att vara hemma i 2,5 år även om jag fullkomligt älskar att vara mammaledig och umgås med min tjej. Om vi bortser från det historiska och tittar på uppfostran och parenting idag, finns det några skillnader på AP och vad jag kallar vanlig parenting enligt min beskrivning i ts? Jag funderar på det här med anknytning och undrar, räcker det inte med att bara vara en bra förälder (både mamma och pappa) och helt enkelt göra ens bästa för att uppfylla barnens behov samt ge barnet massor med kärlek?

Svar på tråden Vad är skillnaden?