• Arvidsmamma1

    Tips på att sluta amma?

    Hej!

    Jag vill också sluta nattamma min son, som är 15 månader. Jag har jobbat sedan han var 11 månader, han är hemma med sin pappa på dagarna och det går jättebra för dem. Men när jag är hemma är han väldigt snuttig. Det får han i och för sig gärna vara, men jag skulle önska att vi kunde sluta amma på nätterna, för han ammar minst tre gånger per natt. Det är framförallt problem från ungefär 4-tiden, då vill han helst ligga och snutta hela tiden, kan ligga med bröstet i munnen en timme innan han somnar tillräckligt tungt för att jag ska kunna plocka ur bröstet, och sedan sover han max en timme innan han vaknar och vill amma igen. Så håller han på mellan 4 och 7 ungefär, så jag sover nästan ingenting efter kl 4. Det är tungt eftersom jag jobbar hela dagarna sedan. Så jag skulle vilja sluta med nattamningen och bara amma kväll, morgon och när jag kommer hem från jobbet. Men min son blir helt hysterisk om jag försöker neka bröstet på natten. 
    Jag har nu fått rådet från flera olika håll att sova i ett annat rum några nätter och låta pappan ta nätterna ett tag. Sonen är ju trygg med sin pappa, som varit pappaledig nu i fyra månader, och på dagtid går det jättebra att somna med pappa, han kan även söva på kvällen om inte jag är hemma, men om jag är hemma är det bara bröstet som duger. Vi tror dock att det kommer bli en hel del gråt på natten om han inte får amma, och det känns jobbigt att han ska behöva gråta efter bröstet...även om han så klart inte kommer vara ensam utan pappa kommer vara där och trösta. Sonen tar inte napp och är inte förtjust i välling heller, tror det hade varit lättare annars.
    Har ni några tips, synpunkter?     

  • Arvidsmamma1

    Sereena: Vi provade i natt. Jag sov i ett annat rum. Vi hade kommit överens om att ifall sonen blev för ledsen skulle min sambo hämta mig. Sonen sov från 19 till 2.30, sedan hade han klivit ur sängen själv (han sov med pappa i vår säng, han kan själv kliva ner från den) utan att pappa vaknade....han hade sedan vaknat av att sonen gick omkring i rummet och sa "mamma"...min sambo plockade upp honom och vaggade i famnen, la honom sedan i sängen bredvid pappa och strök honom över magen, som han brukar göra på dagarna. Sonen hade gnällt lite , men det blev aldrig något skrikande eller hysteriskt gråtande, och efter ca 30 min somnade sonen igen och sov till 5.30. Jag hade precis vaknat då, och gått in i sovrummet, så då fick sonen amma eftersom det i princip var morgon...sonen slumrade då till vid bröstet och fick sova kvar bredvid mig, sov ända till kl 7,30, han brukar i vanliga fall vilja kliva upp vid 6-6.30. Så det gick verkligen bra! Vi var oroliga att han skulle bli väldigt ledsen, men det blev bara lite gnällande, ingen riktigt gråt/skrik, och det känns jätteskönt. Vi ska prova i natt igen. Om det kan bli så att han fortsätter klara sig utan amning ända till 6-tiden på morgonen så vore det helt underbart! Han får gärna fortsätta amma på kvällen och morgonen ett tag till, jag har inget behov av att sluta amma helt utan det är själva nattamningen jag vill sluta med.

  • Arvidsmamma1

    Låter jättejobbigt med era sår Rynkar på näsan 

    Om ni vill sluta med amningen på natten så tycker jag ni ska testa att sova någon annanstans. Jag hade verkligen ångest inför detta, trodde sonen (15 månader gammal) skulle vara jätteledsen om han inte fick amma på natten, eftersom han blivit det då vi försökt neka bröstet förut då jag varit hemma. Men när jag inte fanns i närheten så gick det hur bra som helst, inga tårar eller skrik, han somnade om bredvid pappa i sängen eller i pappas famn, lugnt och fint. Sedan detta sover han utan att amma från 19-05 eller 06. Ibland vaknar han tidigare men då räcker det att krama om honom så somnar han om utan bröstet. 
    Som sagt, det kändes jättejobbigt innan vi bestämde oss för detta och jag grät första kvällen jag skulle sova utan min son. Men det gick otroligt smidigt och han grät inte på natten. Så det kan vara värt ett försök!

Svar på tråden Tips på att sluta amma?