solstril skrev 2013-01-12 13:55:05 följande:
Menar du att näringen ångas bort? Det var nåt nytt :) Anledningen att det är mycket nyttigare att ångkoka grönsaker är såvitt jag vet just för att man på detta sätt behåller näringen i mycket högre grad. Om man kokar grönsaker eller potatis i mycket vatten försvinner näringen ut med vattnet, av den anledningen är det bättre att ha så lite vatten som möjligt och låta ångan göra jobbet.
Och nej, jag äter inte moset endast som mosad potatis, jag tillsätter mjölk och smör också.
Det jag ifrågasatte var bara varför man lägger ner så mycket möda på att få pulvermos att smaka ok när det är så enkelt att göra mos av riktiga potisar.
Ja när grönsakerna är intakta och ångkokas OVANFÖR vattnet ångas det inte bort.
Däremot är majoriteten vitaminer i grönsaker vattenlösliga och kokar ut i vattnet och försvinner delvis med ångan från kokvattnet.
Missat lite i näringsläran kanske?!