• strojes

    Sömn/mat/aktivitet för femmånaderstvillingar

    Vet inte om jag har så mycket tips att komma med men jag kan iaf försöka dela med mig lite av hur vi gjorde med våra tvillingtjejer när de var små (det jag kommer ihåg iaf, mina tjejer är 5 år nu).

    Mina tjejer föddes i v 38+6 med igångsättning på grund av misstänkt sämre tillväxt på slutet (visade sig dock vara svårmätt vid sista ul). Pappan och jag var hemma tillsammans på heltid i 3 månader med tjejerna. Deras storasyter hade plats hos dagmamman och var där några timmar varje dag (utom ibland när hon ville vara hemma med oss). Efter tre månader återgick maken till sitt jobb och vi hade 1 månad till då stora tjejen fick gå heltid hos dagmamman sedan gick hon ner på 25 timmar i veckan fördelat på 6 timmar per dag 4 dagar i veckan (ledig fredagar då pappan tog ut föräldraledigt med henne). När småtjejerna blev 1 år återgick pappan till att jobba heltid och jag var själv hemma med alla tre på fredagarna.

    Det visade sig att våra två småtjejer var kräkbebisar båda två. Mycket matande och mycket tvättande med andra ord. Vi hade de i våra sängar nattetid i början på grund av att de kräktes en hel del. När vi började lägga de i egen säng kommer jag inte ihåg faktiskt. I början fick de ligga i samma spjälsäng tills det blev för tvångt och vi la de i vars en säng. Ofta sov de i sina egna sägnar då tills de vaknade och ville äta och därefter fick de sova hos oss. Sov i vårt sovrum gjorde de tills de var närmare 2 år, först då fick vi tummen ur och gjorde om de två sovrum vi hade till tre sovrum och vi föräldrar flyttade ut ur det rummet och in i ett mindre rum intill småtjejernas.

    Jag försökte med amning och då både singel- och dubbelamning och det funkade väl så där för mig. Fick aldrig den mjölktillgång som behövdes för att mätta två bebisar och vi fick ta till ersättning redan på bb. Jag höll ut i drygt en månad med amningen sedan pumpade jag ur en del så de under utterliggare några veckor fick iaf ett mål bröstmjölk på morgonen men sedan gav jag upp helt och de fick enbart ersättning.

    I och med att de var kräkbebisar och kvällstid åt mer inför natten och då kräktes mer, åt mer osv osv. Vissa kvällar kunde vi sitta och mata en gång i timmen till slut... Vi gick till läkare och fick Enfamil på läkemedelsanvisning och kvällarna blev bättre med det. Samma stund som vi hade gett sista målet ersättning så slutade kräkningarna direkt, det var vid 8 månaders ålder ungefär då vi helt och hållet gick över till riktig mat och välling på kvällen (vällingen kräktes de alrig upp konstigt nog).

    Att läggas ner i en sval/kalls säng efter mammas varma famn när man ätit sig mätt och nöjd är ju inte alltid så mysigt och bebisen vaknar förmodligen av den anledningen.
    Om man vill kunna lägga ner sovande bebis i sin säng efter nattmålet finns ett par knep att prova med:
    *Ha en tunn filt runt bebisen vid amningen som får följa med till spjälsängen och bebisen får ligga på den i sängen och märker förhoppningsvis inte den svala sängen och sover vidare.
    *Värm vatten och häll i en PET-flaska och lägg i spjälsängen för att hålla sängen varm tills amningen är klar.

    Lycka till med allt!
    Och jag vet det kan kännas hopplöst jobbigt ibland första året men det blir bättre jag lovar! Kan själv komma på mig ibland att jag faktiskt i vissa lägen har gömt eller förträngt hur jobbigt det kunde vara det första året!

Svar på tråden Sömn/mat/aktivitet för femmånaderstvillingar