EnAnonumius skrev 2013-02-12 16:56:22 följande:
Tja enligt Nordiskamuseet (som jag anser är en pålitligare källa än wikipedia) så står det så här:
"Fettisdagsbullen
Att äta hetvägg eller fettisdagsbulle hörde till frossandet under fastlagen. Hetvägg, ursprungligen kumminbeströdda vetebullar, troligen i kors- eller kilform, var ett ålder-
domligt festbröd som var en del av den ”vita” fastematen bestående av mjöl- och mjölkmat. Hetvägg kom till Sverige från Tyskland och ordet hetvägg kommer från tyskans ”heisse wecken” som betyder varma kilar.
Under 1700-talet betecknade hetvägg en rund vetebulle med fyllning som serverades simmande i varm mjölk i skål eller djup tallrik. Hetvägg serverades även vid hovet. Den svenske kungen Adolf Fredrik åt en sådan på den ödesdigra fettisdagskvällen den 12 februari 1771. Efter en måltid bestående av ostron, hummer, surkål och hetvägg, föll han ihop och dog. Skalden Johan Gabriel Oxenstierna ansåg därefter att fettisdagen borde förbjudas och ”hetvägg drivas i landsflykt ur Sverige, sedan den begått ett kungamord”. Så blev det nu inte.
Förr var hetvägg en maträtt hårt knuten till fettisdagen, dagen före fastan, utom i södra Sverige, där bullarna av tradition ätits på fastlagsmåndagen, även kallad ”bullamåndag”. Från 1800-talets mitt är den gängse beteckningen på hetvägg fettisdagsbulle eller fastlagsbulle. Den senare beteckningen används i södra Sverige.
Hetväggens fyllning har varierat. Mandelmassan nämns redan 1833 i Årstafruns dagbok. Det görs gällande att det var en gotlandskonditor som började med vispgrädden efter första världskriget.*** Idag kallas fettisdagsbullar vanligtvis för semlor (från latinets simila bulle av vetemjöl).
En känd fettisdagsbulleätare är privatdetektiven Ture Sventon i Åke Holmbergs ungdomsböcker från 1940- och 1950-talen. Sventon intar ”temlorna” torra till kaffet året runt."
För den son har kännedom om den fiktiva figuren Ture Sventon så heter han egentligen "Sture Svensson, men då den fiktiva figuren har extremt svår läspning så gör det att han säger "T" i stället för "S".
Så skall man fan var jävligt petnoga så skall man kalla det för "Hetvägg", men även fettidsdagsbulle är också riktigt med. Semla är ett modernare namn för denna bakelse.
Att en "riktig" Semla för mig är med mandelmassa och vispgrädde, är för att jag växte upp med det på det sättet.
Källa Nordiskamuseet:
www.nordiskamuseet.se/publication.asp?publica...