• slazh

    Nätverk och router behöver lite råd

    En router delar bredbandet för att flera ska kunna använda det. En del routrar har även trådlöst nätverk medan andra routrar enbart har kontakter för att ansluta med nätverkskabel. Ni kan själva välja om ni vill dra nätverkskablar till datorerna eller om ni vill ansluta dom trådlöst till nätverket. Det går bra att anslutna några datorer med kabel och några trådlöst om ni skulle vilja det. Nätverkskablarna behöver man ju inte ha på golvet utan man kan dra dom snyggt och eventuellt sätta upp nätverksuttag på väggen där man vill ha dom.

  • slazh

    Man behöver inte dra en nätverkskabel till varje dator om datorerna är i samma rum utan då använder man istället en så kallad switch som är en liten dosa som fungerar som en förgrening för att få fler uttag för nätverkskablar.

  • slazh
    HelloWorld skrev 2013-05-09 19:21:26 följande:
    Det är just det som är grejen. 2 har vi på övervåningen i barnens rum (två olika rum) och och i båda rummen finns telejack.
    De andra två har vi i samma rum fast på bottenvåningen i ett rum som inte har telejack. Därav min förvirring.
    Men det är bäst alltså att använda oss av router och switch?  
    Modemet ska vara anslutet till första telejacket i huset, dom andra telejacken kommer inte spela någon roll i detta utan är endast för telefoner. Routern ansluts till modemet för att dela bredbandet till flera datorer, i många fall idag så är routern och modemet samma box.
  • slazh
    gavlemamma skrev 2013-05-09 19:23:34 följande:
    Vad svamlar du om? Vad har en switch att göra med att datorerna finns i samma rum?
    Jag menade att om man har flera datorer i samma rum behöver man inte dra flera nätverkskablar från routern in till det rummet utan det räcker med en.
  • slazh
    HelloWorld skrev 2013-05-09 19:22:38 följande:
    Ja jag är lite lost där med, för jag antar att de stationära datorerna borde kunna hantera trådlöst isådantfall och det tror jag inte våra gör, så det får nog bli kablar, Fasen vad snurrig jag blir av detta men tack för era svar
    Dom flesta stationära datorer saknar trådlöst nätverkskort. Det går dock att sätta i ett trådlöst nätverkskort i datorn om man vill.
  • slazh
    Jonsson92 skrev 2013-05-09 19:31:39 följande:
    Vad har du fått för modem av Bredbandsbolaget?

    Vill man inte dra kablar kors och tvärs så kan man köra med homeplug (nätverk via elnätet) t.ex. dessa:

    www.dustinhome.se/product/5010552402/d-link-d.../
    Vill inte verka negativ men en del upplever ganska mycket strul med nätverk via elnätet så jag hade nog struntat i det faktiskt.
Svar på tråden Nätverk och router behöver lite råd