Inlägg från: HelloWorld |Visa alla inlägg
  • HelloWorld

    Nätverk och router behöver lite råd

    Hej, jag är lite vilsen och behöver bara få kort svar från någon som har detta hemma eller är kunnig. 
    Eftersom jag alltid bara haft en laptop i hushållet har jag nöjt mig med att ha ett modem med trådlöst internet och sen var saken kirrad. NU däremot bor vi 4 personer i huset och vi vill alla koppla upp våra stationära datorer mot vårt internet från bredbandsbolaget. Vi har bredband via telefonjacket.
    Min undran är om det är en router vi ska använda? Och för att använda sig av en router, måste det dras några kablar i huset eller hur fungerar det? (Vi bor i villa) 
    Eftersom våra datorer befinner sig på olika våningar också är jag lite osäker på hur internet ska nå alla dessa eftersom telefon jacket är typ i köket. Ska man ha en massa sladdar liggandes ? :/ Ursäkta min okunskap men jag  är så vilsen när det gäller sånt  där så om någon ville vara snäll och förklara så vore jag tacksam.

    Tacksam för snabbt svar :)

  • Svar på tråden Nätverk och router behöver lite råd
  • HelloWorld
    slazh skrev 2013-05-09 19:17:58 följande:
    Man behöver inte dra en nätverkskabel till varje dator om datorerna är i samma rum utan då använder man istället en så kallad switch som är en liten dosa som fungerar som en förgrening för att få fler uttag för nätverkskablar.
    Det är just det som är grejen. 2 har vi på övervåningen i barnens rum (två olika rum) och och i båda rummen finns telejack.
    De andra två har vi i samma rum fast på bottenvåningen i ett rum som inte har telejack. Därav min förvirring.
    Men det är bäst alltså att använda oss av router och switch?  
  • HelloWorld
    slazh skrev 2013-05-09 19:15:41 följande:
    En router delar bredbandet för att flera ska kunna använda det. En del routrar har även trådlöst nätverk medan andra routrar enbart har kontakter för att ansluta med nätverkskabel. Ni kan själva välja om ni vill dra nätverkskablar till datorerna eller om ni vill ansluta dom trådlöst till nätverket. Det går bra att anslutna några datorer med kabel och några trådlöst om ni skulle vilja det. Nätverkskablarna behöver man ju inte ha på golvet utan man kan dra dom snyggt och eventuellt sätta upp nätverksuttag på väggen där man vill ha dom.
    Ja jag är lite lost där med, för jag antar att de stationära datorerna borde kunna hantera trådlöst isådantfall och det tror jag inte våra gör, så det får nog bli kablar, Fasen vad snurrig jag blir av detta men tack för era svar
  • HelloWorld
    singeln skrev 2013-05-09 19:27:00 följande:
    Hade jag bara vetat var du bor, så hade jag (kanske) bemödat mig med på-platsen-hjälp...

    Har du fler frågor, så är du välkommen att skicka meddelanden till mig, istället för att du ska behöva skämma ut dig med din okunskap på öppet forum...

    / B
    Hej, tack :) Tyvärr blir det lite långt för dig, jag bor utomlands :P 
    Sen har man ju tur att man är anonym på FL ;)
    Försöker bara förstå hur det hela ska fixas, varannan person jag frågat säger switch, en annan säger router räcker. Andra pratar om twisted pair kablar som skall dras under huset...
    Jag som egentligne brukar vara ganska duktig på teknik har helt enkelt gett upp, googlat som en galning men blir inte klokare för det :) 
  • HelloWorld
    Jonsson92 skrev 2013-05-09 19:31:39 följande:
    Vad har du fått för modem av Bredbandsbolaget?

    Vill man inte dra kablar kors och tvärs så kan man köra med homeplug (nätverk via elnätet) t.ex. dessa:

    www.dustinhome.se/product/5010552402/d-link-d.../
    Ja, väninnan som nu är hemma och ska kirra den  här soppan tills jag kommer hem från London där jag bor till och från pga jobb och jag måste fråga henen vad det är för modem hon fått.  De fick nämligen hem allting igår och hon är lika vilsen som jag i frågan :)
    Ska kolla upp din länk , det är tydligen mycket man kan göra :/ 
  • HelloWorld
    slazh skrev 2013-05-09 19:35:56 följande:
    Vill inte verka negativ men en del upplever ganska mycket strul med nätverk via elnätet så jag hade nog struntat i det faktiskt.
    Okej... mer strul vill vi inte ha :P tack för rådet.
  • HelloWorld
    Lijkan skrev 2013-05-09 20:09:28 följande:

    oftast handlar "strulet" om att de inte fattar hur de ska installeras.. fungerar annars klockrent!

    Till Ts, en bra router räcker. Se till att det är MINST N300-standard på den, gärna gigabit. Kan rekomendera Netgear N750, den här fått grymma resultat på tester, både prestanda och räckvidd.
    Klarar den inte av att skicka trådlösa signaler hela huset, så kan du köpa till en repeater för att förlänga signalen. Och från både router och repeater kan du även dra trådbundet om du vill nyttja det.
    Tack så hemskt mycket för tipset!! 
  • HelloWorld
    inze skrev 2013-05-13 18:32:22 följande:
    Vill man köra trådlöst på stationära datorer finns det trädlösa USB-nätverkskort av olika modeller.

    Vi kör med detta till 2 av våra datorer och det fungerar bra.  Nu bor vi i lägenhet så allt finns på samma plan men när äldste sonen bodde i lägenhet bredvid vår så fungerade nån liknande in dit också.  

    www.webhallen.com/se-sv/hardvara/128009-tp-li...
    tack så mycket för alla svar. Det har löst sig nu :) Tack
Svar på tråden Nätverk och router behöver lite råd