• Fool

    Att komma över omöjlig kärlek

    Anonym (Gick inte) skrev 2013-10-17 12:31:03 följande:
    Vänder mig till TS och En till. Ja, förälskelsen är oerhört stark. Jag väljer att kalla det förälskelse, för riktigt djup och varaktig kärlek kan det ju knappast hunnit bli. 

    Läser just nu Kärleksrelationen av Tomas Böhm. Författaren skriver att vi blir förälskade för att vi har en längtan och behov av bekräftelse och att bli sedd. De ljuva, förtrollande känslorna och idealiserade bilder av föremålet för de ömma känslorna finns bara under själva förälskelsen. Sedan landar vi i en mer nyanserad bild av den älskade och en kärlek som inte enbart består av pirr i magen.

    Det är klart att det är oehört svårt och smärtsamt att bryta en relation under själva förälskelsen. Man har ju i princip enbart postitiva känslor och tankar kring den älskade. Man är helt hög på förälskelsehormoner. Bryter man då så blir abstinensen ENORM. Vilket TS fick uppleva under sommaren.

    Man brukar säga att en normal förälskelse håller i sig 6 mån upp till 2 år. Jag tror att det kanske kan ta ännu längre tid när man inte ses så ofta. Vardagen delar man ju inte, utan otrohetsrelationen handlar ju om hemliga, efterlängtade möten. En slags flykt från den grå vardagen.

    Men, till slut går förälskelsen över. Och vad finns kvar då, i en otrohetsaffär? Inte mycket.

    Jag stannade kvar i min otrohetsaffär alldeles för länge. Förälskelsen gick över och ersattes av känslor av förödjmukelse, känna mig billig, inte värd att satsas på osv. Inte kul alls. Min självkänsla tog enormt med stryk. Jag önskar idag av hela mitt hjärta att jag låtit bli och bara enkelt konstaterat att jag blivit lite för förtjust i en kollega, men sedan låtit det stanna där. Det var inte alls värt smärtan, sorgen, förödmjukelsen. 

    Av det jag läst på fl under åren och mina och vänner erfarenheter säger mig att det inte finns några lyckliga slut på otrohetsaffärer. Någon eller några blir i princip alltid sårade i slutändan. Man kan heller aldrig undvika ansvaret för sina handlingar. Och någon gång måste man fatta ett beslut om hur man vill leva sitt liv. Att inte fatta ett beslut (fortsätta) är också ett beslut. Som får konsekvenser.          
    Väldig bra skrivet !!
  • Fool
    Anonym (en till) skrev 2013-10-18 12:57:35 följande:
    Jag förstår och jag tror att jag går samma väg som du. Det som jag tycker känns lite tråkigt är att min relation till älskarinnan egentligen inte handlar om sex. Den handlar om djup vänskap, förståelse, närvaro och delaktighet. Vi längtar båda efter att sitta med varandra för att umgås. Ibland kramas vi och håller varandra i handen för att komma extra nära. Det sexuella kan vi klara oss utan men den djupa vänskapen och värmen av beröringar är betydligt svårare. Jag hade önskat att detta inte skulle ses som otrohet, men vår kultur har faktiskt skapat oss detta. Det är inte ok eller tillåtet att ha en djupare vänskap med beröring utanför äktenskapets murar utan att det ska ses som eller kännas som otrohet. 

    Det dåliga samvetet och skammen kommer att krossa relationer som man egentligen inte vill förstöra inte själva "vänskapen" i sig.  

    Tror inte det har så mycket med kultur att göra utan med ärlighet att göra , det "fula" i att som du skriver ha en "djupare vänskap med beröring utanför äktenskapets gränser" är inte vänskapen i sig utan att vänskapen sker bakom ryggen på ens partner , medvetet och att vänskapen har ett annat syfte än bara vänskap... jag tror många har nära vänner av det motsatta könet som de kramas med etc , men skillnaden är att det dels sker helt öppet , med sin partners vetskap och godkännande och dels i att syftet endast handlar om vänskap och inget mer.

    Att smyga med vänskaper bakom sin partners rygg tror jag är tabu i de flesta kulturer , inte pga av vänskapen i sig utan pga smygandet. Att smyga med saker skapar alltid misstro och frågetecken...
  • Fool
    Anonym (en till) skrev 2013-10-18 22:03:31 följande:
    Jag tycker att ni förutsätter att vi lever i ett förhållande efter dagens normer och att det alltid är den som bedrar som har svikit den andra. Tro mig att det finns mängder av förhållanden som är hemska, rent av ruttna och där den ena partnern är undanskuffad, utnyttjad, smutskastad till bristningsgränsen. Det är svårt att leva i den typen av förhållanden men också oerhört svårt att ta sig ur då det ändå finns medlidande för den personen som försöker förgöra familjen. Det är mörka relationer men ändå inte ovanliga.

    Att till slut få en vän, en älskarinna eller något annat som man tillsammans klarar av att nå ytan och dra djupa andetag med för att kunna härda ut, stå ut och överleva. Javisst, vi väljer inte att berätta. Vågar inte ens fundera på vad man som skulle hända om det kommer fram att man har träffat en "vän". Alla andra före detta vänner är sedan länge borta. Borttvingade genom hot och hat.

    Jag väljer att undanhålla sanningen och det är inte jag som sviker. 
    Fast nu blandar du ihop äpplen och morätter , det spelar ingen roll hur förhållandet ser och vilka eventuella problem som finns , det är ärlighet och öppenhet som är den springande punkten , och mellan att vara öppen med det du ville / kände och smyga så VALDE du att smyga , thats it... svårare än så är det inte , det är allstå smygandet som väcker kritik , INTE känslorna eller de eventuella problemen i sig , de flesta kan nog sympatisera med problemen och känslorna , men de flesta frågar sig nog oxå varför du valde att smyga istället för att vara ärlig ? Den möjligheten fanns ju alltid där ?.

    Sen kan man diuskutera normer och kultur hur mycket som helst , men det förtar lixom inte att man valde att smyga när man kunde varit ärlig , och det är något som inte accepteras i de allra flesta kulturer , synen på sexualitet kan variera mycket från kultur till kultur , men synen på ärlighet är ganska konstant. Det är nog väldigt få människor oavsett kultur som uppskattar att man ljuger för dem eller smyger med saker bakom deras rygg.

    Sen ser jag att du gör ditt bästa för att linda in saker ii vackrare termer som "en vän" istället för en älskare och "vänskap" istället för otrohet... det finns alltid två sidor på myntet vid en otrohet , vyn ser väldigt olika ut beroende på vems sida man ser det från , sett från den som är otrogen så ser det bara vackert och fint ut , det är kärlek ,  vänskap , bekräftelse , etc.... sett från från den drabbades sida så finns det inget vackert , han / hon har inte fåttt ut något positivt från den andres otrohet , det enda han /hon får ut av det är svek och lögner... så visst kan man om man vill välja att bara se det fina , romantiska och positiva , den ena sidan av myntet och glömma bort den andra och mycket sunkigare sida av myntet , men det betyder inte att den "fula" sidan försvinner , den finns där vare sig man vill det eller ej.

    Och det är något jag tror man inte ska glömma , för när bubblan spricker och man väcks ur sin rosa dröm där man bara valt att se det fina och romantiska och man konfronteras med den andra sidan av myntet som man valt att blunda för , den sidan som ens partner ser , så är det inte roligt , för  någon , det är då man inser att alla fina omskrivningar som "vänskap" och "vän" inte spelar någon som helst roll för den man bedragit , så visst kan man blunda för verkligheten om man nu vill det , men man ska nog inte helt glömma bort att det faktiskt existerar en annan sida på det som inte är så vacker och romantisk.
  • Fool
    Anonym (en till) skrev 2013-10-21 12:09:08 följande:
    Ja Fool, jag förstår vad du menar och kan hålla med dig i många saker. Däremot ser jag att du väljer att inte förstå mig. Det är helt ok och jag tänker inte förklara så mycket mer annat än att jag vet om att det är stora risker med att göra det jag gör för många parter, men kan inte undvika det ändå. Alternativen är långt mycket värre. 
     

    Jodå jag förstår VARFÖR du gör som du gör , och jag förstår oxå att det ÄR en jobbig situation , det jag försöker belysa är att den fula sidan i det du gör inte går att trolla bort , man kan blunda för den och låtsas som om den inte finns men den finns som sagt där , sen är det upp till dig vad du vill göra av siatuationen.
  • Fool
    Anonym (en till) skrev 2013-10-21 12:09:08 följande:
    Ja Fool, jag förstår vad du menar och kan hålla med dig i många saker. Däremot ser jag att du väljer att inte förstå mig. Det är helt ok och jag tänker inte förklara så mycket mer annat än att jag vet om att det är stora risker med att göra det jag gör för många parter, men kan inte undvika det ändå. Alternativen är långt mycket värre. 
     
    Kan iof tillägga att jag inte skriver detta för att "döma" dig eller andra som är i din situation utan för att jag tror att det är väldigt väldigt lätt att man till slut börjar tro på sina egna ursäkter , och att man invaggas i falsk trygghet när man endast väljer att se dom delarna man vill se och förtränger dom jobbiga delarna , och det leder i sin tur till att man inte tar tag i problemen på riktigt utan hellre flyr in i en drömvärld där allt är perfekt. Men rätt vad det är så kommer verkligheten ikapp och då blir det lite av en chock....   

    Sen är jag oxå väldigt medveten om att jag är oerhört jobbig som påminner dig / er om saker som du / ni gärna vill förtränga.... men jag tror som sagt att det ibland är nyttig att bli påmind om "fulsidan"  och inte bara få hjälp med att upprätthålla dörmvärlden Skål
  • Fool
    Anonym (en till) skrev 2013-10-21 20:53:48 följande:

    Nej Fool. Jag tror att de allra flesta är mycket väl medvetna om vad man gör, vilka risker man tar och om vad som kan komma att hända. Jag tycker inte att du är jobbig, blir mest trött. Ser inte nyttan av att bli påmind om något man vet om. Däremot kanske din inställning skrämmer bort andra som vill dela med sig av sina erfarenheter med andra i samma situation.

    Klart du inte ser nyttan i det , du vill ju bara bli påmind om hur vacker och fint allt är och varför inte folk kan förstå vaaarför man inte får ha en liten "vän" vid sidan av för lite "vänskpliga möten" utan en massa gnäll , att det oxå innebär att du bedrar din man är något du absolut inte vill höra talas om , då är de samhällets det är fel på som inte förstår... var där denna diskution började ?

    Du undrade om det inte fanns kulturer / samhällen som var mer inställsamma till otrohet....
  • Fool
    Anonym (en till) skrev 2013-10-22 10:05:35 följande:
    Det är endast dina tolkningar Fool. Jag hade önskat att det var mer ok att ha vänner utanför sin relation. Även vänskapliga och med beröring. Då hade det säkerligen blivit färre otrohetsfall.

    Att jag har bedragit min fru får jag leva med och jag delar gärna med mig av mina erfarenheter och lyssnar gärna på andra. Vet att det finns många vilsna själar som är oerhört sårade i sina förhållande och som är medvetan att de också sårar andra.

    För egen del hade min vänskap kunnat lösa alla knutar om nu vänskap hade varit mer accepterat  dels i mitt eget förhållande men också i stort. Jag vet också att det är många som har förlorat andra vänner, borttvingade från sin  partner, som inte klarat av att man även kan dela sitt liv med andra. Hade det varit så, hade jag klarat av att ta mig ur mina djupare svackor. Nu gör jag inte det
    Fast det är just det du inte vill förstå , du gör ditt bästa för att försöka kalla otrohet (vilket det verkligen är när man smyger med en "vän" inför sin partner) till något lite finare , lite ofarligare, du vill på alla möjliga sätt försöka göra det faktum att du.....

    a) har en relation med kvinna vid sidan av din partner
    b) undanhåller hennes existens för din partner 
    c) har henne för "beröring" , kärlek , bekrtäftelse , vänskap , etc

    ....till något annat än otrohet , det du kallar för en "vän" är inte bara en vän utan en älskarinna , det du kallar för "beröring" är inte bara beröring det är oxå otrohet. Vänner utanför relationen har de allra flesta människor världen över , skillnaden är att dessa är vänner och inte äskare eller älskarinnor och något man inte behöver smyga med inflör sin partner eftersom syftet med vännen är just vänskap och inget annat.

    Du får ha vilka anledningar du vill till din "vän" men låt oss iaf kalla saker för vad de verkligen är... ärligt talat fattar jag inte riktigt varför du har ett sånt behov av att försöka göra om din otrohet till något vänskap ? Varför inte bara stå för det du gör ? Typ JA jag är otrogen mot min fru av den och den anledningen så slipper det kanske bli sånna här meningslösa debatter om självklarheter ?... för att ha en "vän" för "beröring" som man smyger med inför sin partner är väl en ganska solklar otrohet ?... VARFÖR man sedan har en sådan "vän" känns som en klart mer intrressant fråga än om "vännen" är en vän eller en älskarinna och om "beröring" är beröring eller otrohet.
  • Fool
    Anonym (en till) skrev 2013-10-22 11:20:34 följande:
    Jag försöker komma ur mitt förhållande. Jag kan inte leva med flera, men innan dess måste jag få svar på mina frågor. Jag har genom min vän (eller älskarinna som Fool vill att jag kallar henne ;)) hittat tillbaka till mig själv och återigen hittat ett värde i livet som min fru har lyckats bryta ner med sin misshandel.

    Om jag är otrogen eller inte är för mig helt egalt. Jag kanske blir "skurken" om det kommer fram, men det gör mig inget. Det viktigaste är att jag blir en hel människa och att min fru kanske kan hitta sitt liv. Däremot har jag en stor rädsla för vad som händer. Begära polisskydd för mig och mina barn? Begära att min fru aldrig får träffa sina barn? etc...etc...Känns betydligt värre och större än att jag är tvungen att erkänna för mig själv att jag är otrogen  
    Tja , konstigare saker har väl hänt i världen än att man skaffar sig en älskarinna när förhållandet strular , eller som "draghjälp" ur ett destruktivt förhållande , och nej det gör inte dig till en skurk eller allmänt dålig människa utan till en vanligt människa av kött och blod som befinner sig i en brypunkt i livet där allt vänds upp och ner och man känner sig lite vilsen och som tyvärr inte orkar dra sig ur sitt förhållande på egen hand utan behöver hjälp med det av en annan människa.... rätt eller fel... det kan diskuteras länge... men det händer. Människor kan vara både starkta och svaga på olika sätt ,  samma person som är oerhört stark i vissa sammanhang är oerhört svag i andra sammanhang.

    Jag tror ett steg i rätt riktning är att se över sina skamkänslor och acceptera för sig själv det man gör och varför , vad det innebär och vilka konsekvenser det för med sig , och även inse att det inte är en situation som är hållbar i längden utan en slags övergångsfas som man förr eller senare måste ta itu med för att sedan på sikt bli en hel människa igen.

    Skilsmässor är alltid jobbiga med eller utan otrohet , framför allt för barnen , men av att döma av mina egna erfarenheter så mår barnen sämre av osäkerheten än av uppbrottet i sig , osäkerhet tär på dem oerhört mycket det gör dem osäkra , lätt att de skyller allt på sig själva (något som kan vara bra att se upp med) , de är medvetna om att något stort håller på att hända runt omkring dem men förstår inte vad det är , när uppbrotttet väl är ett faktum så mår de bättre , de är såklart ledsna över att föräldrarna ska skiljas och att de inte längre kommer ha båda vid sin sida hela tiden men de vet åtminstone vad som väntar. Det fick vi även bekräfgtat ifrån skolan ,vi förklarade situationen för dem och bad dem hålla ett öga på förändringar , och fick bekräftat att de mådde mycket bättre efter att de vi flyttat isär än under tiden.
  • Fool
    Anonym (en till) skrev 2013-10-22 12:29:36 följande:
    Tack för ditt svar Fool, men vill bara poängtera att jag känner ingen skam, eller att jag har svikit någon. Kommer det fram så spelar det egentligen ingen roll för mig. Jag kan inte må sämre i förhållandet än vad jag gör. Jag vet att jag kan såra mina barn och även andra, men allt detta är av underordnad betydelse.

    Så känner jag nu och det är så jag lever, men återigen så hade jag nog inte hamnat här om det funnits människor runt omkring mig som varit delaktiga i mitt liv. Någon som brytt sig om mig och sett att bakom mitt leende och alltid goda humör så finns det någon som gråter. 
    Jag kan förstå att det är svårt att bryta upp , men jag tror att det kan vara en bra idé att inse att en otrohet oavsett vilka anledningar det har är en tickande bomb som när som helst kan explodera , och nackdelen med explosioner är att de är svåra att kontrollera , det blir ganska kaotiskt och "kladdigt" och barnen drabbas hårdast , tror att det är en klart bättre idé att bryta upp innan det händer , medans man fortfarande har en möjlighet att kontrolera händelserna , speciellt när du redan verkar vara ganska färdig med ert förhållande , sett ur barnens perspektiv så är det stor skillnad i hur uppbrottet går till , mycket lättare att de kommer ikläm och används som slagträn etc i en skilsmässa med en avslöjad otrohet än en i en skilsmässa utan , dessutom kan samarbetet kring dem bli lidande efter en avslöjad otrohet , så sett ur barnens perspektiv är det inte underordnat , sett ur ert föhållandes perspektiv så är det kanske så eftersom det är ganska dött ändå , men inte sett ur barnens perspektiv.

    Jag tror att barn har en mycket större förmåga än vad vi många ggr tror att uppfatta "vibbar" i sin miljö hemma och att det kan vara en bra idé att hela tiden hålla koll på hur de mår , vad de tänker , vad de känner , eftersom jag tror det är lätt att man ibland fokuserar väldigt mycket på sina egna problem , har fullt upp med att hålla huvudet över vattenytan och glömmer ibland att även barnen är med på denna resa. Under vår skilsmässa så tog jag kontakt med en barnpsykolog för att gå igenom hur man bäst skulle hanskas med det ur barnens perspektiv , fick värdefulla tips sett från ett barns perspektiv , hur de tänker , vilka fallgropar man ska se upp med osv. Efter att vi skilt oss så bokade jag även in oss på samarbetssamtal för att få till ett fungerande samarbete och undvika att barnen hamnade ikläm. Tror det är viktigt att hela tiden vara medveten om att man inte är ensam på färden utan att barnen oxå är med i baksätet.
  • Fool
    Anonym (en till) skrev 2013-10-23 11:34:27 följande:
    Undrar en sak...för nu är det bara allt jobbigare. Är det någon som kunnat gå direkt in i ett nytt förhållande när man avslutat sitt gamla?  Dvs att lämna allt efter kanske 20 års giftermål..barn, släkt, stugor, båtar och annat man gemensamt byggt upp. Klara av att bygga upp något nytt samtidigt som man måste ordna allt gammalt. Kan inte tänka klart utan det bara snurrar. 
    Beror nog på lite hur du menar , jag tror det blir väldigt svårt att ha något förhållande öht med någon annan om du har tankarna och känslorna hos din älskarinna. För vem vill lixom vara nummer två ? Vem vill vara någon som duger bara för att "nummer ett" inte är tillgänglig just nu ?

    För att starta något nytt förhållande och få det att fungera tror jag det förutsätter att du är färdig med din älskarinna , både fysiskt och känslomässigt. Däremot tror jag inte det är att rekkomndera att gå in i ett nytt förhållande på en gång , speciellt inte när man har barn , ungarna behöver nog lite tid på sig att dels anpassa sig till den nya situationen och dels sörja  , men visst kan man träffa andra så länge man inte drar in barnen  i det , men jag tror faktiskt man behöver det själv oxå , vara lite för sig själv ett tag , hämta andan , landa i sin nya situation....så var det för mig iaf , tog ett sabbatsår från förhållanden , kände inget behov av det , fokuserade på mina barn , vänner , fritid , etc...träffade min nuvarande sambo ca ett år efter min  skilsmässa.
Svar på tråden Att komma över omöjlig kärlek