• Anonym (X)

    Kan jag slänga ut någon som inte är folkbokförd här?

    Att han är folkbokförd där spelar ingen roll. Du kan folkbokföra dig på vilken adress som helst utan att den som bor där har så mycket att säga till om.

  • Anonym (X)
    Anonym (Trött) skrev 2013-08-22 15:31:33 följande:
    Ja, men alla jag frågat förut har sagt att så länge han är folkbokförd här så har jag inte rätt att slänga ut honom. Var många som reagerade på det i andra trådar jag startat också. Jag skulle vara tvungen att ge honom minst 3 månaders uppsägningstid och sånt, eller helt enkelt säga upp min egen lägenhet för att samtidigt bli av med honom.
    Om han inte betalar hyra så är han inte hyresgäst heller så ser inte att han skulle behöva någon uppsägningstid.
  • Anonym (X)
    Anonym (Trött) skrev 2013-08-22 16:37:30 följande:
    Okej, men jag kan väl ändå inte bara slänga ut honom?
    Men kolla upp reglerna, uppenbart hade du bara kunnat slänga ut honom om du bott i Stockholm.
  • Anonym (X)
    Soffan skrev 2013-08-22 21:07:17 följande:
    Alltså, han har bott med dig i 2år? Då räknas det som hans bostad oavsett om han är skriven där eller inte. Det kan röra sig om en ynka månad eller mindre som inneboende så räknas ett utrymme som bostad. Så säger lagen. Om du låser han ute är det ett brott: egenmäktigt förfogande, bötesbrott.

    Ge han ett skriftlig dokument där du avhyser honom, med en månads tidsrymd för flytt. Har du gjort det så kan du sen be kronofogden om hjälp med att fysiskt flytta ut om han vägrar.

    Polisen kan inte hjälpa dig då det inte är ett lagbrott att befinna sig i som egen bostad, besittningsrätten är ett civilrättsligt problem som kronofogden har hand om.
    Finns knappast besittningsrätt då han inte står på kontraktet, betalar inte hyran och är inte student men bor i en studentlägenhet.
Svar på tråden Kan jag slänga ut någon som inte är folkbokförd här?