• Äldre 15 Sep 11:30
    20172 visningar
    27 svar
    27
    20172

    autism, vågar ni skaffa syskon??

    hjälp!
    läser och läser och det står klart för mig att autism och liknande neuropsykologiska sjukdomar kan vara genetisk/ärftligt, eller rättare sagt riskerna till att få fler barn med funktionsnedsättningar ökar markant då man fått ett barn sedan tidigare med problematiken.
    dottern har autism och epilepsi, klockan tickar och jag vill så gärna ha fler barn, älskar att vara gravid och hade lätt kunnat ha många barn men att ta risken till fler barn med alla dessa problem, no way, JAG ÄR SÅÅÅ LIVRÄDD!!! nästan sjukligt... men jag vet vad jag går igenom nu och hade inte klarat av att ha ännu mer problem. dessutom känns det som att alla andra kommer att tycka att "ge upp, du är taskig avel, räcker det inte nu"..

    hur ställer ni er här inne till detta? känslor? tankar? har ni fler syskon? hur går det? har ni fler funktionsnedsättningar i familjerna?

  • Svar på tråden autism, vågar ni skaffa syskon??
  • Mamori
    Äldre 15 Sep 12:30
    #1

    Jag är i samma tankar som du... Vi har en son med autism. Han är väldigt social och glad men har/förstår nästan inget språk alls vilket är väldigt tungt. Vi har gjort mängder av undersökningar på honom, även genetiska, men de har inte hittat några avvikelser alls. Han är helt enkelt bara autistisk. Det har gjort att vi blivit ännu mer osäkra för om de hittat någon autismgen så hade vi ju kunnat kolla framtida barn för det men nu går ingenting. Vi börjar också bli äldre - jag är 33 och vill så gärna ha ett till barn i alla fall, kanske två till. Men vi är så osäkra... Har läst och läst om vad som kan orsaka autism och ny forskning verkar visa en länk till d-vitaminbrist så jag har nyss kollat mina nivåer så att jag inte ska ha brist under en framtida graviditet (har inte fått resultatet ännu). Vi ska också göra vårt bästa för att få en dotter då de har lite mindre risk att drabbas. Det lutar åt att vi kommer försöka, om kanske något år när vi vant oss vid tanken och gjort alla tester vi kan komma på för att minska risken. Jag har också hittat en studie där de testar syskon till autistiska barn då de är spädbarn för att hitta tecken på autism, som vi i så fall kommer vara med i, så att man kan se tidiga tecken och kanske göra något. Vi hat inget mer i familjen men min syster har svårt att bli gravid så det gör att jag vill ha ett syskon ännu mer, eftersom hon kanske inte kan.

  • Äldre 15 Sep 12:48
    #2

    Jag är i samma sits som er. Jag längtar så himla mycket efter åtminstone ett barn till men tvekar då mkn dotter har autism och är rädd att nästa barn kan ha det också :( jag älskar min dotter mer mn allt annat och skulle så gärna vilja ge henne ett syskon då jag sjäkv kommer från en stor familj och vet vilken glädje det är att ha syskon. Mamori hur gjorde du för att få göra gen testerna? Jag skulle vilja göra det med min ditter nen också oss föräldrar men har ingen aning hur vi ska gå till väga.


    Alla vackra är inte goda men alla goda är vackra
  • Mamori
    Äldre 15 Sep 12:52
    #3

    fiori84, de brukar testa barnet först men om de hittar något så testar de även föräldrarna. Har ni fått göra något kromosom/genetiskt test alls? Vi har gjort tre - kromosomtest, genetiskt test för vanliga avvikelser och genetiskt test för autismspecifika avvikelser. Vi pratade med habben som kontaktade en genetikläkare åt oss som vi fick ett möte med och på den vägen är det. Vi sade att vi var oroliga inför syskon. Men det tog lång tid att få mötet, kan ju vara olika på olika ställen i landet förstås.

  • Äldre 15 Sep 14:00
    #4

    Vi hann skaffa syskonet innan dom autistiska dragen blev så tydliga hos storasyster (drygt 2 åt mellan dvs hon var runt 18mån när jag blev gravid igen). Om vi hade vetat vad vi hade framför oss så hade vi nog tvekat eller avstått från att skaffa ett till barn. Men samtidigt  är jag glad att vi hann skaffa vår lilla tvåa innan vi hann börja tveka, både för att hon är en underbar liten flicka hon också,  och för att det samtidigt som det är jobbigt också är berikande för stora att ha ett syskon. Det lutar än så länge mot att lilla är "frisk", eller att hon i alla fall inte har riktigt samma svårigheter eller i samma grad som syster (dom är snart 4 och 1, 5 år nu)

  • Äldre 15 Sep 16:20
    #5

    Tack mamori. Ska nog prata med min handledare på autism cemtrum för små barn.


    Alla vackra är inte goda men alla goda är vackra
  • Mamori
    Äldre 15 Sep 17:54
    #6

    Gör så

    Det låter lovande Mumin80, att den lilla verkar frisk Jag känner egentligen att skulle syskonet få autistiska drag eller asperger så är det okej med mig. Det jag skulle ha svårt att klara av är ett till barn utan språk, för det är vad som känns värst med min son, att vi inte kan kommunicera :-/

  • Äldre 15 Sep 18:53
    #7

    ok, tack för era svar! jag och sambon kommer helt klart att bombadera habben med önskningar om utredning... detta är ingenting dom pratat om med oss. rädslan är så stark att jag skulle kunna antingen sterilisera mig för att avsluta alla möjliga önskningar eller faktiskt göra slut. hellre det förstnämda, vi har redan två barn, vi kan skaffa hund istället ;D (ja det låter kallt men.... delvis humor, delvis skyddsmekanism, delvis hopplöshet)

  • Äldre 15 Sep 22:53
    #8

    Jag var också väldigt rädd att syskon till sonen också skulle få autism. Vi tänkte länge på om vi skulle försöka skaffa syskon till sonen (Ivf) men valde att avstå pga rädsla och för att kunna lägga all kraft och energi på det barn vi redan hade. Ett år senare blev jag gravid på naturlig väg och lilla tjejen har som tur är inte blivit autistisk.
    Sonen har stor nytta av sitt syskon, många tillfällen att interagera och lära, varje dag.
    Ts, vad du än beslutar dig för- lycka till!

  • Omogen citron
    Äldre 15 Sep 22:58
    #9

    Autism är ju inget farligt, det är inte som att barnet är sjukt eller allvarligt skadat.

  • Mamori
    Äldre 15 Sep 23:51
    #10
    Omogen citron skrev 2013-09-15 22:58:59 följande:
    Autism är ju inget farligt, det är inte som att barnet är sjukt eller allvarligt skadat.
    Det är inte farligt i och med att det inte är direkt dödligt och på så sätt farligt men det är absolut allvarligt och kan vara farligt. Det allvarliga är att barnet i en del fall inte kan lära sig tala eller förstå språk alls och blir isolerat och ensamt, instängt i sitt eget huvud.

    Det kan också vara fysiskt farligt i och med att autistiska barn ofta även har epilepsi vilket förstås kan vara farligt men även diagnosen i sig gör att barnet kan matvägra eller utsätta sig för farliga situationer i större utsträckning än neurotypiska barn.

    Så att säga att autism inte är farligt är som att säga att det inte är farligt att födas med en allvarlig hjärnskada som ställer till med problem.
Svar på tråden autism, vågar ni skaffa syskon??