• Mamori

    autism, vågar ni skaffa syskon??

    Jag är i samma tankar som du... Vi har en son med autism. Han är väldigt social och glad men har/förstår nästan inget språk alls vilket är väldigt tungt. Vi har gjort mängder av undersökningar på honom, även genetiska, men de har inte hittat några avvikelser alls. Han är helt enkelt bara autistisk. Det har gjort att vi blivit ännu mer osäkra för om de hittat någon autismgen så hade vi ju kunnat kolla framtida barn för det men nu går ingenting. Vi börjar också bli äldre - jag är 33 och vill så gärna ha ett till barn i alla fall, kanske två till. Men vi är så osäkra... Har läst och läst om vad som kan orsaka autism och ny forskning verkar visa en länk till d-vitaminbrist så jag har nyss kollat mina nivåer så att jag inte ska ha brist under en framtida graviditet (har inte fått resultatet ännu). Vi ska också göra vårt bästa för att få en dotter då de har lite mindre risk att drabbas. Det lutar åt att vi kommer försöka, om kanske något år när vi vant oss vid tanken och gjort alla tester vi kan komma på för att minska risken. Jag har också hittat en studie där de testar syskon till autistiska barn då de är spädbarn för att hitta tecken på autism, som vi i så fall kommer vara med i, så att man kan se tidiga tecken och kanske göra något. Vi hat inget mer i familjen men min syster har svårt att bli gravid så det gör att jag vill ha ett syskon ännu mer, eftersom hon kanske inte kan.

  • Mamori

    fiori84, de brukar testa barnet först men om de hittar något så testar de även föräldrarna. Har ni fått göra något kromosom/genetiskt test alls? Vi har gjort tre - kromosomtest, genetiskt test för vanliga avvikelser och genetiskt test för autismspecifika avvikelser. Vi pratade med habben som kontaktade en genetikläkare åt oss som vi fick ett möte med och på den vägen är det. Vi sade att vi var oroliga inför syskon. Men det tog lång tid att få mötet, kan ju vara olika på olika ställen i landet förstås.

  • Mamori

    Gör så

    Det låter lovande Mumin80, att den lilla verkar frisk Jag känner egentligen att skulle syskonet få autistiska drag eller asperger så är det okej med mig. Det jag skulle ha svårt att klara av är ett till barn utan språk, för det är vad som känns värst med min son, att vi inte kan kommunicera :-/

  • Mamori
    Omogen citron skrev 2013-09-15 22:58:59 följande:
    Autism är ju inget farligt, det är inte som att barnet är sjukt eller allvarligt skadat.
    Det är inte farligt i och med att det inte är direkt dödligt och på så sätt farligt men det är absolut allvarligt och kan vara farligt. Det allvarliga är att barnet i en del fall inte kan lära sig tala eller förstå språk alls och blir isolerat och ensamt, instängt i sitt eget huvud.

    Det kan också vara fysiskt farligt i och med att autistiska barn ofta även har epilepsi vilket förstås kan vara farligt men även diagnosen i sig gör att barnet kan matvägra eller utsätta sig för farliga situationer i större utsträckning än neurotypiska barn.

    Så att säga att autism inte är farligt är som att säga att det inte är farligt att födas med en allvarlig hjärnskada som ställer till med problem.
  • Mamori
    Mammor3 skrev 2014-02-28 15:57:07 följande:
    Jag är en ensamstaende trilligsmamma som är 6 år och ett barn har autism. Det är problematisk för sin bröder också. Jag hoppas att vi skulle få hjälp från FK och LSS. Nu har han 5 tim i veckan LSS, det räckar inte. LSS vill att han gå till stödfamilj, men han vill inte utan sin bröder. Jag förstar inte om det finns pengar för stödfamilj, varför finns inte pengar för personlig assistent hemma vad han behöver? Han skulle lera om leva med sin bröder. I skolan har han ingen problem, hemma bråkar han mycket.
    Är det avlösare i hemmet ni har dessa 5 timmar? I så fall borde ni kunna få mer. Stödfamilj fungerade inte för oss heller men nu får vi beviljat 75/mån avlösare.
  • Mamori
    Lady Paraplyh skrev 2014-03-01 02:32:35 följande:
    Vilka hemska fördomar du har. :( Som autistisk så kan man leva ett precis lika bra liv som en neurotypisk. Att få ett neurotypiskt barn garanterar inget liv på rosor heller.

    Det beror helt på hur diagnosen tar sig uttryck. Tycker du att man kan leva ett precis lika bra liv om man inte kan lära sig att prata eller förstå tal (och inte heller teckenspråk)?
Svar på tråden autism, vågar ni skaffa syskon??