• Kraftv­erk
    Äldre 10 Oct 09:43
    11386 visningar
    31 svar
    31
    11386

    Förväntningar på era tonåringars rum?

    Jag är lite nyfiken på hur ni andra tonårsföräldrar ser på det här med städning och ordning i det egna rummet, främst hos de lite yngre tonåringarna.

    Jag har en trettonårig tjej som är väldigt slarvig med ordningen i sitt rum - det kan vara rent ut sagt äckligt. Jag tycker på ett sätt att hennes rum är hennes ensak, vill hon inte ha perfekt ordning varje kväll i rummet så är det upp till henne, men samtidigt finns det också gränser för vad som är okej och de är hyfsat passerade. :)

    Jag funderar därför lite kring hur era jämnåriga gör och hur ni som föräldrar resonerar. Vad ställer ni för krav gällande ordning, städning, bäddning och att ta hand om kläder (både rena, smutsiga och sådana som är använda men inte redo för tvätten)? 

  • Svar på tråden Förväntningar på era tonåringars rum?
  • Äldre 10 Oct 09:48
    #1

    Barnens rum är deras zon oavsett ålder. Jag kan yttra mig om att de kan behöva städa, men tvång föreligger inte. Jag har en 21 årig son hemma med bl.a OCD och städa är oerhört svåt för honom. Hans rum ser ut som en regelrätt soptipp för det mesta men det är hans ensak. Däremot kan jag säga till honom att nu är det dags och ibland har jag hjälpt honom på traven eftersomdet innebär svår ångest att städa. Men det sistnämnda sker ytterst sällan.


    Har de stökigt på rummet får de ha dörren stängd.

  • Kraftv­erk
    Äldre 10 Oct 10:27
    #2

    Ja, en del av mig resonerar ju som du - det är hennes val och hennes rum. Men samtidigt blir det ju ohygieniskt till slut, och dessutom verkar hon ju trivas så bra när det är ordning (eller åtminstone rent) i rummet. Jag märker ju hur hon hellre tar hem kompisar när det ser ok ut, men samtidigt har hon ett så stort motstånd mot att städa upp att hon hellre sitter i röran och läser en bok själv, än städar upp och umgås där med vänner.

    För mig känns det faktiskt inte okej att låta gammal disk och tvätt hopa sig i rummet, men så mycket mer krav kanske man egentligen inte borde ställa.  

  • Äldre 10 Oct 10:29
    #3
    Kraftverk skrev 2013-10-10 10:27:35 följande:
    Ja, en del av mig resonerar ju som du - det är hennes val och hennes rum. Men samtidigt blir det ju ohygieniskt till slut, och dessutom verkar hon ju trivas så bra när det är ordning (eller åtminstone rent) i rummet. Jag märker ju hur hon hellre tar hem kompisar när det ser ok ut, men samtidigt har hon ett så stort motstånd mot att städa upp att hon hellre sitter i röran och läser en bok själv, än städar upp och umgås där med vänner.

    För mig känns det faktiskt inte okej att låta gammal disk och tvätt hopa sig i rummet, men så mycket mer krav kanske man egentligen inte borde ställa.  
    Jag hojtar bara till när det blir tomt i skåpen.
    Är det ohygieniskt så är det deras problem känner jag.
  • Äldre 10 Oct 12:21
    #4

    Jag är 18 och bor hemma. Jag är också slarvig och har alltid varit. Mitt rum är ganska äckligt periodvis.
    Jag skulle inte alls ha några problem med att min mamma bad mig städa mitt rum, om jag inte skulle råka vara på dåligt humör. Nu är min mamma en sådan som låter mig sköta mitt själv och har typ alltid gjort det, hon ber mig mycket sällan städa mitt rum. Vilket jag så klart uppskattar och det är kanske det som gör att det känns så okej att hon säger till ibland. 
    Så länge jag håller koll på vad som är rent och smutsigt säger hon inget. Men eftersom det oftast är hon som tvättar blir hon väldigt irriterad på om smutskorgen fylls på snabbt för att kläder hamnat på golvet. Då får jag tvätta själv.

    Så säg till! Jag tror inte ens att det är någon fara om du råkar tjata lite. Men det kanske kan vara schysst att ge henne en vecka på sig eller så.

  • jte
    Äldre 10 Oct 23:51
    #5

    Jag låter min dotter ta hand om sitt rum men påminner henne emellanåt. Bor ensam med henne. Eftersom jag själv inte är jätteordningsam så blir det ofta ganska stökigt hemma.
    Har alltid bett henne städa sitt rum själv och nu för 2 månader sedan möblerade hon om själv och gjorde det jättefint samt städade ut allt gammalt. Det har hållit sig relativt bra men nu är det lite halvkaotiskt hemma.
    Om hon saknar kläder får hon tvätta själv och ibland tvättar jag hennes saker också. 
    Tycker det skall vara deras zon men att man gått kan tjata lite utan att pressa dem för hårt. 

  • Äldre 11 Oct 08:25
    #6

    Jag anmärker inte på kläd- eller pappershögar, om det inte är extremt eller gör det svårt att komma fram i rummet. Däremot är jag ganska intolerant mot smutsig disk, matrester etc. Dels för att det är ohygieniskt och ofräscht, men också för att man inte ska lägga beslag på familjens gemensamma grejer, som ju tallrikar, bestick, muggar och glas är. Jag kan också säga till dem om jag anser att de behöver vädra, men annars får de ta ansvar själva.

  • Äldre 11 Oct 08:44
    #7

    Deras rum deras ansvar, blir det för stökigt så stänger jag dörren så att jag slipper se skiten Cool

  • Äldre 13 Oct 10:08
    #8

    Jag är 17 år (tjej) och min mamma tjatar på mig säkert minst 20 ggr om dan att jag måste städa mitt rum. VARJE dag. Hon har gjort det i flera år men jag tycker det har blivit värre. Jag har ett väldigt litet rum o vi har ett pyttelitet förråd så därav har jag nästan allt jag nånsin ägt i mitt rum. Är dessutom enda barnet så har fått mycket saker (nu talar jag superbilliga saker från loppisar) under min barndom. Jag trivs hyfsat med mitt rum, det duger. Min mamma är dock besatt suck och hur mycket jag än städar så ser det aldrig städat ut. Dessutom vill hon flytta runt mina möbler hela tiden och då blir allt ett bombnedslag igen. Börja om och börja om. jag pallar snart inte längre jag blir galen!

    Nä uch jag tycker att ett tonårsrum är tonåringens rum, den borde få göra vafan den vill med det utan att föräldrarna lägger sig i. Visst kan man påminna dom nån gång i månaden att dom behöver städa men man behöver inte bli besatt...

  • sextio­talist
    Äldre 13 Oct 10:31
    #9

    Sanering i tonåringens rum med ojämna mellanrum sker, men däremellan så bryr vi oss inte

  • Äldre 13 Oct 10:38
    #10

    Det får vara stökigt men inte skitigt eller dammigt. Kläder som inte är redo för tvätten ska hängas upp på krokar avsedda för detta, inte ligga och samla damm på golvet. 

    När det börjar bli dammigt ska det plockas ihop och dammsugas.

    Dessa krav har jag på min 5-åring! Han fixar det med lite hjälp. Skulle inte ha lägre krav på en tonåring. 

Svar på tråden Förväntningar på era tonåringars rum?