Inlägg från: sextiotalist |Visa alla inlägg
  • sextiotalist

    Förväntningar på era tonåringars rum?

    Sanering i tonåringens rum med ojämna mellanrum sker, men däremellan så bryr vi oss inte

  • sextiotalist
    lennartsdotter skrev 2013-10-13 10:38:49 följande:
    Det får vara stökigt men inte skitigt eller dammigt. Kläder som inte är redo för tvätten ska hängas upp på krokar avsedda för detta, inte ligga och samla damm på golvet. 

    När det börjar bli dammigt ska det plockas ihop och dammsugas.

    Dessa krav har jag på min 5-åring! Han fixar det med lite hjälp. Skulle inte ha lägre krav på en tonåring. 
    Nåja, du kan ha vilka krav du vill, men en tonåring har ofta en betydligt högre integritet än en 5-åring.

    Det är ganska lustigt att många småbarnsföräldrar tror att man kan köra med en tonåring på samma sätt som en 5-åring

    Mina föräldrar var stenhårda med städning en gång i veckan när vi växte upp, men de var tvungna att backa för våra rum när vi var tonåringar.    
  • sextiotalist
    lennartsdotter skrev 2013-10-13 12:00:07 följande:
    En tonåring är dessutom lite mer utvecklad än en 5-åring och kan om man sätter sig ner och pratar förstå varför ett skitigt och dammigt rum inte är acceptabelt. Det handlar inte om pedantism utan om hälsa. Här hemma finns kvalsterallergi vilket ställer vissa krav på iaf dammfrihet. I en familj respekterar man varandra och tar hänsyn till varandra. Jag är helt övertygad om att det inte är några som helst problem att få en tonåring att förstå att X blir sjuk av dammhärdar (nej, stängda dörrar hindrar inte spridningen av dammet). De kan förstå att de själva kan bli sjuka av lorthärdar också.

    Men det är kanske ett under att min mamma har lyckats få 4 tonåringar att hålla rimligt rent på sitt rum. Stökigt får det vara, men inte lortigt och dammigt. 

    ok, jag köper kvalsterallergi. Men dammigt är inte ohygieniskt generellt. Att din mamma lyckats kan ju bero på att ni är lika pedantiskt lagda.
  • sextiotalist
    lennartsdotter skrev 2013-10-13 14:27:39 följande:
    Pedantisk är inte rätt ord, jag lovar. Ingen som kommer hem till mig skulle få för sig att kalla mig eller min man för pedantisk.Skrattande Att min mamma har lyckats beror antagligen på att hon lärde oss redan från början att rummen ska vara damm- och lortfria, men stökighet går bra.

    Om man låter sina barn ha det hur som helst är det klart man kan få det besvärligt om man helt plötsligt bestämmer sig för att tonåringen ska hålla någon slags ordning. Tonåringen är ju inte van vid det. Därför börjar man i tidig ålder.Flört

    Och lite OT, men visst är damm ett hälsoproblem. Man kanske inte kan kalla det ohygieniskt med ett möjligt hälsoproblem eftersom man i helt vanligt damm i en helt vanlig barnfamilj i Sverige kan finna kadmium, ftalater, bly, bisfenol A mm.

    Ämnen som kommer från prylar vi drar hem och som frigörs i hemmet.
     

    jag är uppfostrad med veckostädning, så där brister det inte. Men jag är lat och tycker inte att det är någon katastrof med damm, såvida det inte finns allergiker. Bara inse att jag tycker inte att din nivå är det enda rätta för alla. Och det bästa är att i vårt hem bestämmer vi nivån.
Svar på tråden Förväntningar på era tonåringars rum?