• ThisIsIt

    keramik stekpannor?!

    Jag har kollat runt lite och hoppats att familjeliv hade svaret men icke, så nu startar jag en tråd om det. Jag har sett på reklamen ett par gånger den här cerafit keramikstekpannan. Och den verkar ju som himmelriket själv inom stekning. Men dom där TV-shops brukar ju bara vara rent skit, har ni någon keramikstekpanna hemma? Har ni testat själva eller hört någon av era vänninor använt den? Isåfall vad tyckte ni/dom vill så gärna ha en bra och hälsosam stekpanna som inte väger så att man bryter handlederna (gjutjärn) teflon vill jag inte ens ha några tips om, jag vet nog så mycket om den dödande stekpannan så endast tips om KERAMIK stekpannor!
    Tack på förhand :) 

  • Svar på tråden keramik stekpannor?!
  • ThisIsIt

    Jag köpte en keramikstekpanna och rekommenderar alla till det gamla hederliga gjutjärnet! Keramik är rena skiten! Brände fast efter andra användningen, den är typ gråaktig i det vita och bara helt enkelt suger. 

  • Lisa1976

    Ceramik-stekpannor funkar bra om dom är superduperrengjorda. Vid minsta spår av orent bränner det som fasen.
    Jag slängde min och köpte en vanlig non stic-panna.


    Son 0804 Dotter 1101
  • ACS1

    Köpte en stekpanna från best direkt för ett år sedan. Kostade 600kr. Helt fantastisk första månaderna,jag var lyrisk. Men sen började det bränna fast. Nu är den värdelös. Verkligen bortslängda pengar.

  • tgr

    Om man är himla noggrann o sköljer ur järnen medan de är varma samt kommer ihåg att en gång i måndaden låta olja värmas in lite på svag värme så håller cerafit rätt bra, men man får som sagt vara himla noggrann med att skölja o torka ur, inte använda diskmedel varje gång för då bränner de, men så är det egentligen för alla non-stic men det säger inte tillverkarna för då får de ju inte sålt nåt, o man måste ha lite olja eller sör i efter ett tag annars bränner alla järn

  • Gregor

    Gjutjärn är gjutjärn!
    Och skippa teflon/nonstic, trots att Livsmedelsverkets experter säger att det är ofarligt, ev flagor går rakt igenom kroppen (liksom de säger att BPA kissas ut direkt, som om det hjälper om man får inflöde hela tiden. Säger Livsmedelsverket aatt det är ofarligt så är det med hög sannolikhet farligt. Som med BPA och teflon/nonstic)

    Jag undrar vad de har för utbildning de här toxikologerna på verket, som på reflex alltid säger "ofarligt"
    Är det något som i sig de inte kan säga är ett ofarligt ämne så säger de "det kissar man ut"(BPA mfl, eller "föagorna är ofarliga, de går rakt igenom kroppen(teflon) som nu denne toxikolog Kettil Svensson sa....

    Hur är det då?

    Teflon, världens halaste ämne, görs av DuPont eller rättare sagt PFOA, perfluoroktansyra, PFOA eller C8, är giftigt och kan ge medfödda missbildningar, utvecklingsproblem, hormonstörningar. T o m amerikanska EPA (och de är annars mycket försiktiga med att säga något som industrin ogillar) säger att det är "sannolikt cancerogent"

    Det tar oerhört lång tid att brytas ner om det kommer ut i naturen. Mängden C8 ökar snabbt, t o m hos isbjörnar (men detta eller PFOA även bildas som nerbrytningsprodukt från fluortelomerer som sprayas på plagg och kläder innan de säljs till konsumenterna. Perfluoroktansyran (en perfluorerad karboxylsyra är dels svår att bryta ner, dels ackumuleras den lätt i biologisk vävnad. 

    Om du vill läsa mer om detta och om teflonförgiftning så fins mycket material, t ex kapitlet om VÄRLDENS SLIPPRIGASTE SUBSTANS i boken FÖRGIFTAD (icabokförlag.se).

    Teflon finns inte bara i pannor utan i textil o mattor, och medel att spruta på (vid leverans) för att det ska hålla smutsen borta. Det avges vissa emissioner och enligt min mening är man då i en gaskammare.

    Att ha det i en panna som efterhand repas och säkert då och då blir duktigt upphettad - tja är du ensam så. Men inte om andra ska äta OCH ABSOLUT INTE BARN. Vill du läsa mer så har boken en referenslista om bara dessa ämnen på 39 stycken. Men den är värd att läsa för även andra kapitel.

    Det finns en orsak till att den kommer trea i bokens kapitel om ämnen som gör en FÖRGIFTAD:

    Det borde inte gå att lämna som metall i sopåtervinningen. Den  borde ha en egen container.

    SLÄNG FÖR ALL SIN DAR ALLA TEFLONPANNOR

  • Migas
    Gregor skrev 2014-06-06 19:52:57 följande:
    Gjutjärn är gjutjärn!
    Och skippa teflon/nonstic, trots att Livsmedelsverkets experter säger att det är ofarligt, ev flagor går rakt igenom kroppen (liksom de säger att BPA kissas ut direkt, som om det hjälper om man får inflöde hela tiden. Säger Livsmedelsverket aatt det är ofarligt så är det med hög sannolikhet farligt. Som med BPA och teflon/nonstic)

    Jag undrar vad de har för utbildning de här toxikologerna på verket, som på reflex alltid säger "ofarligt"
    Är det något som i sig de inte kan säga är ett ofarligt ämne så säger de "det kissar man ut"(BPA mfl, eller "föagorna är ofarliga, de går rakt igenom kroppen(teflon) som nu denne toxikolog Kettil Svensson sa....

    Hur är det då?

    Teflon, världens halaste ämne, görs av DuPont eller rättare sagt PFOA, perfluoroktansyra, PFOA eller C8, är giftigt och kan ge medfödda missbildningar, utvecklingsproblem, hormonstörningar. T o m amerikanska EPA (och de är annars mycket försiktiga med att säga något som industrin ogillar) säger att det är "sannolikt cancerogent"

    Det tar oerhört lång tid att brytas ner om det kommer ut i naturen. Mängden C8 ökar snabbt, t o m hos isbjörnar (men detta eller PFOA även bildas som nerbrytningsprodukt från fluortelomerer som sprayas på plagg och kläder innan de säljs till konsumenterna. Perfluoroktansyran (en perfluorerad karboxylsyra är dels svår att bryta ner, dels ackumuleras den lätt i biologisk vävnad. 

    Om du vill läsa mer om detta och om teflonförgiftning så fins mycket material, t ex kapitlet om VÄRLDENS SLIPPRIGASTE SUBSTANS i boken FÖRGIFTAD (icabokförlag.se).

    Teflon finns inte bara i pannor utan i textil o mattor, och medel att spruta på (vid leverans) för att det ska hålla smutsen borta. Det avges vissa emissioner och enligt min mening är man då i en gaskammare.

    Att ha det i en panna som efterhand repas och säkert då och då blir duktigt upphettad - tja är du ensam så. Men inte om andra ska äta OCH ABSOLUT INTE BARN. Vill du läsa mer så har boken en referenslista om bara dessa ämnen på 39 stycken. Men den är värd att läsa för även andra kapitel.

    Det finns en orsak till att den kommer trea i bokens kapitel om ämnen som gör en FÖRGIFTAD:

    Det borde inte gå att lämna som metall i sopåtervinningen. Den  borde ha en egen container.

    SLÄNG FÖR ALL SIN DAR ALLA TEFLONPANNOR
    Intressant och nyttig information  Vet du hur det förhåller sig med keramiska stekpannor om de är lika farliga som teflonet är?
  • KarolinaÅsberg

    Keramiska stekpannor är inte non-stick. De har en tunn hinna med silikon utanpå keramiken som gör att det inte fastnar i början. Men efter några månader slits det ut och stekpannan förlorar sin non-stick funktion. Men det stämmer att keramik är en mycket hård beläggning som man kan använda hårda redskap i. Stekpannor som är lätta är också tunna. Tunna stekpannor har lättare att slå sig och har också en sämre värmefördelning. På grund av dessa två anledningar skulle jag inte rekommendera Tv-shops stekpanna. Vill du ha en stekpanna med non-stick skulle jag rekommendera en tjock stekpanna med non-stick beläggning, t ex AMT har väldigt bra stekpannor. De är visserligen dyrare än Tv-shop och ICA men det är stor skillnad på kvaliteten. Att tänka på är att alla stekpannor med non-stick beläggning innehåller PFOA eller PTFE och vill man undvika det skulle jag istället rekommendera stekpannor i gjutjärn eller rostfritt som dessutom håller hela livet.

  • Anhä

    Jag köpte en som heter StoneDine från ett företag som heter SJOPPI. Den ska vara PFOA och PTFE fri och även enligt reklamen vara stenbeläggning och inte silikon. Jag har haft den tre veckor och den funkar utmärkt. Jag kan återkomma om den skulle börja bli dålig men än så länge är jag nöjd. Den var lite tyngre än vad jag trodde men det går bra ändå. Jag var ute efter en som inte innehöll PFOA eller PTFE då jag är astmatiker för jag har läst att det kan vara farligt om man andas in det. 

  • Tess D
    Jag köpte en keramikstekpanna för några dagar sen och har använt den några gånger nu. 

    Har dock upptäckt att när pannan blev varm visade det sig att plastredskapen smälter och bildar svarta streck av plast i botten av stekpannan när man rör i maten man steker.

    Ska man inte ha plastredskap i pannan?

    Kan det va så att keramikpanna håller högre temperatur än andra non-stickpannor? 

    Vad ska man då använda för redskap?
  • amia01

    Mitt tips är Gastrolux Biotan pannor. Har haft en i 14 år nu, och den är fortfarande som ny. Helt fri från PFOA och ger till skillnad från teflonalternativen också en suverän stekyta.
    Använder mest gjutjärns pannor, men fick en Gastrolux panna i present en gång. Var först jättemisstänksam, men blev snabbt övertygad. Och kommer garanterat att köpa en ny om det någon gång skulle behövas

  • HenrikHammarö

    Cerafit stekpanna - nej tack

    Gav cerafit pannorna en chans men gick genast tillbaka till vanlig teflon eller gjutjärn. Undermåliga instruktioner och man måste olja in dom varje vecka och koka med diskmedel (rekommenderar kundtjänst) - synd att det inte framgår när man köper pannorna.

    Dåliga hantdag och så fastnar det oavsett vad man tillagar. Fösökt och resonera samt bli uppringd av deras chef Annika för att resonera men hon vill inte ringa tillbaka och ens diskutera. Min rekomendation - handla Inte av Tvins och Cerafitpannor - de är nu i återvinningscontainern och Tvins är inte intresserade av att reklamera.

  • caesar
    Migas skrev 2014-06-07 13:08:28 följande:
    Intressant och nyttig information  Vet du hur det förhåller sig med keramiska stekpannor om de är lika farliga som teflonet är?
    Såg att det finns en stekpanna som va utan PTFE eller PFOA
    Undra om den stekpannan är bra?
    Den heter StoneDine Cookware Stekpanna. 
    Vet någon om den är bra?

  • fklanj1111

    min keramik stekpanna funkade perfekt 1 användning, sen har allt stekt fast oavsett hur jag gör!

  • kalmarpiraten

    Har noll erfarenhet av keramik men desto mer erfarenhet av vanliga teflonpannor som jag säkert förbrukat ett dussin av. För mig är livslängden på en teflonpanna ungefär som med livslängden på en diskborste eller en wetexduk dvs det är slit-och-släng-produkter.

    Ska man ha en riktig stekpanna så ska man satsa på en svensktillverkad gjutjärnspanna. Skeppshult, Kockums, Ronneby Bruk eller liknande.

    Sedan har det egentligen ingen betydelse om du köper en ny stekpanna för kanske 400 kronor eller en begagnad på loppis eller second hand för 50 kronor - de är alla lika bra.
    Enda skillnaden är att köper du en ny så kan du börja använda den på en gång efter det att du bränt in den. Köper du en beg på loppis så måste du troligen rengöra den ordentligt först och sedan bränna in den.

    Här har du en SUPERBRA sida om hur du rengör en gjutjärnspanna.

    Fixartips: Bästa gjutjärnspannan för en femma

    Har själv nästan ett dussin med gjutjärnsprodukter typ stekpannor, grytor, plättlagg, våffeljärn mm.  Hjärta


  • Hobbykocken

    Har testat Cerafit:  Mat o kryddor bränner fast alldeles för lätt I denna panna. Den är också svårskött, det är knappt att det känns gjord för att vara en stekpanna. (passer bäst att koka vatten I)
    Min panna blev missfärgad ganska lätt också.

  • Sussie Torstensson

    Hej! Köpte en keramisk stekpanna från TV shop. Jag är inte nöjd med köpet, maten blev typ kokt i början. Nu har vi haft den mindre än en månad och den är totalt förstörd. Visserligen råkade jag komma åt med lite kallt vatten i stekpannan men detta gjorde att allting nu därefter blir fastbränt. Ej att rekommenderas.

  • MsFry

    Köpte en keramisk stekpanna av märket Tefal. Jättebra första månaden men sen blev det hack i beläggningen (oklart hur eftersom vi bara använder träverktyg) och sen så började maten bränna fast mer och mer vid matlagning.

    Använder nu bara stekpannor i rostfritt och jutjärn.

  • amia01

    Gjutjärn slår allt, men Gastroluxen kommer som suverän 2:a. Allt annat skräp vi testat passar bäst i soporna...

  • sextiotalist

    Efter jag läst tråden. Kommer inte köpa sådan.

Svar på tråden keramik stekpannor?!