• Camille

    förtvivlad, vill få hjälp nu.. tunna slemhinnor, ingen mens.

    Hej! Vad bra att du lagt in den här tråden för jag tror att det faktiskt finns ganska många därute som befinner sig i liknande situationer. Jag själv led av ätstörningar i många år men ansåg mig frisk för några årsedan även om jag tränade otroligt mycket. Blev väldigt förvånad när jag precis som du slutade med p-piller vid graviditetsönskan och inte fick någon mens. Sökte kontakt med gyn där man konstaterade tunn slemhinna och låga hormonnivåer. Fick rådet att minska ned på träningen. Trots att jag var beslutsam så var det jobbigt, viktfobin kom tillbaka en hel del och det var svårt att släppa taget om den vältränade kropp jag kämpat mig till och identifierat mig med. Men det blev en resa med mycket tårar och ångest som fick mig att släppa de sista ätstörda tankarna och våga prova att börja acceptera min kropp som den var. Tyvärr kom inte mensen tillbaka så nu väntar IVF. Men det var ändå värt kampen för jag känner mig friskare än någonsin och mitt förhållande till både kost och träning har blivit så mycket bättre. Nu tränar jag återigen ganska mycket men är noga med att tillföra tillräckligt med energi och återhämtning när kroppen känner sig sliten. Jag är helt övertygad att du kommer att ta dig igenom det här också om du verkligen vill ha ett barn. Den där vältränade kroppen kan du alltid träna dig tillbaka till senare om du önskar.

  • Camille

    Genomgick behandling med pergotime förra året utan positivt resultat. Remiss för IVF skrevs i maj 2013. Tyvärr kom remissen på villovägar så vi hamnade sist i kön och fick vänta extra länge. Fick därför tid för planeringsbesök först i slutet av december 2013. Nu planeras IVFbehandlingen komma igång i mitten av februari. Från mitt första besök på kvinnokliniken tills nu har det tagit 4år.... Men då har det varit många missar i sjukvårdssystemet så så lång tid brukar det inte ta. Men man måste ha försökt själv i ett år innan man får komma på en första infertilitetsutredning. Men du kanske redan har varit på en sådan?

  • Camille

    Ja, riktigt tråkigt att det dragit ut på tiden så mycket för vår del men nu känns det skönt att det snart är på gång iallafall.
    Låter klokt att du väntat tills nu när du känner dig redo för en graviditet. Tycker absolut att du ska höra av dig till din läkare igen. 
    De flesta som har/har haft en ätstörning får ju tillbaka sin mens när man uppnått normalvikt. Men som sagt så är ju BMI ett tveksamt mått på normalvikt när man är vältränad. För en normal östrogenproduktion är det viktigare med andelen kroppsfett än vikt och bör ligga runt 20-25% för kvinnor. (Det här vet du ju säkert redan, men kan vara bra att höra igen). Så även om det känns jättejobbigt att behöva gå upp i vikt/öka fettprocenten så råder jag dig verkligen att våga försöka. Det kanske bara handlar om något kilo och att gå upp något/några kilo är ju långt ifrån att tvinga upp kroppen till övervikt. Att tänka så hjälpte iallafall mig att våga minska ned på min träning och öka mitt näringsintag.
    Hade jag inte vågat prova att låta kroppen förändras lite hade jag nog ångrat mig mycket. Kan man lyckas bli fertil utan konstgjorda hormoner är det att föredra helt klart. 
    Men det kan ju vara bra att kolla upp exempelvis sköldkörtelhormonproduktionen då det kan påverka fertiliteten mycket också. Vet du om du har tagit några sådana prover?

  • Camille

    Lilladun: Bra jobbat med viktuppgången! Synd att inte pergotime fungerade, men bra att du iallafall fick en blödning av gulkroppshormon. Håller tummarna för att din sambos simmare är bra!

    Jag har hunnit göra två hela IVF-behandlingar men tyvärr har det inte blivit något plus. Första försöket fick vi bara fram ett ägg med halvbra kvalitet. Sista omgången blev det 11 varav 6st befruktades och 1 var toppkvalitet som sattes in..
    Mådde tyvärr inte särskilt bra varken psykiskt eller fysiskt av behandlingarna.
    Men har återhämtat mig snabbt vilket är positivt!

    Nu ser jag framemot semester snart och laddar för ny IVF i höst.

    Nej vet inte vad jag har för fettprocent men skulle gissa att den ligger mellan 18-20%.. Lyckades gå upp något extra kilo inför den sista IVF:en. Men mådde så illa under behandlingen så tyvärr har jag tappat lite vikt nu trots att jag höll mig till promenader under behandlingsperioderna. Men jag får väl äta lite glass nu under semestern

    Nej, fick inte tillbaka min mens förutom direkt efter behandlingarna.

  • Camille

    Ja det känns bra att få en liten paus ett tag nu!

    Ja, jag fick också göra en sådan undersökning av äggledarna.
    Jag tyckte att det var lite obehagligt minns jag men det gick fort. Så man överlever!
    Det är bra att ta några värktabletter innan undersökningen så att man är lite smärtlindrad.
    När ska du göra det?

    Njut av sommaren du också!
    Kram

  • Camille

    Lycka till med spolningen lilladun och hoppas du får komma igång med sprutorna direkt.
    Vi har ska på läkarbesök 23sep inför vårt sista IVF-försök som mest troligt kommer bli i oktober.

    Välkommen snorklan!
    Gulkroppshormonet är riktigt psykiskt påfrestande! Men det är ju positivt att du får blödning av det iallafall!
    Själv har jag inte ens fått blödning av det utan har behövt något med östrogen i..

  • Camille

    Det är sista landstingsförsöket, i västra Götaland får man göra 3st. Tror det skiljer sig lite mellan landsting men tror inget landsting har mer än 3 försök.. Vi kommer säkert att göra några privata försök om inte detta funkar..
    Snorklan: jag fyller 29 nu i höst. Fick göra en spolning innan vi började med pergotime. Å sedan blev det ju IVF efter 3st pergokurer utan ägglossning.

    Skönt att höra att det är fler som funderar kring det här med sötningsmedel.. Jag använder rätt mycket stevia. Har försökt att skära ned på lightläsk. För några årsedan drack jag kopiösa mängder Cola-light och det är väl inte så hälsosamt.. Nu försöker jag vara måttlig utan att förbjuda mig helt..
    Tror också att det kan generera stress som lilladun skriver om man blir för nitisk...

    Har också svårt att "unna" mig de där extra kalorierna även fast jag vet att jag kan göra det.. Men svårast tycker jag ändå att det är att lägga in fler vilodagar.. Blir så rastlös och på dåligt humör när jag inte tränar...

  • Camille
    snorklan skrev 2014-08-19 11:47:02 följande:

    Till både Camille och Lilladun, jagh ar hört att det ffa är näringsintaget och inte träningen som gör infantiliteten... dvs om man käkar på är det inte så farligt att träna mycket, men om man stryper näringsintaget känner kroppen av det direkt och då blir det problem med fertiliteten.... Så tänk inte att man bara ska äta när man tränar, tänk att maten är det viktiga, och att träningen är bonusen för att vi tycker om det så mycket,och för att kunna ägna oss åt det intresset MÅSTE vi äta!  Jag är nog i botten inte träningsmissbrukare alls, jag bara tycker om det så himla mkt, mår jättebra av det det. Förstår precis vad Camille säger när hon säger att hon blir rastlös. Det blir jag me, och får ont i kroppen. Jag vet dock att det är jättesvårt att unna sig saker närm an har hållit på såhär så länge, det blir liksom inte festligt att unna sig alls, utan mer ångestskapande.  Det jag gjorde/gör (inte just nu, har lite paus under semestern då ju matvanorna ändå blir annorlunda) är att jag tar näringsdrycker som komplement till det jag äter. Ser det som medicin, jag har gått upp över 8 kg trots att jag ätit mat jag helst vill äta (som nog inte är så kompatibel med viktuppgång, jag är lite "nyttig" som folk brukar säga) och hållit igång träningen. Jag har en skitbra dietist som har hjälpt mig med det. En fördel med det tycker jag är att man då inte går upp av maten (som kan skapa ångest och nojja) utan av medicinen som man sedan kan ta bort när man är frisk..... 


    Jo, jag har också hört och läst en del studier om att det oftast är det bristande näringsintaget snarare än träningsbelastningen som orsakar infertiliteten. Och jag försöker också tänka på att kroppen behöver näringen även i vila men ibland är det lätt att falla tillbaka i gamla tankebanor ändå.. Jag tog också näringsdrycker under en lång period när jag var sjuk i anorexi i 18årsåldern och kände som du att det var positivt eftersom jag då kunde plocka bort dem när jag blev normalviktig och kunde se att vikten stod still av maten. Jag hade en kort period under sjukdomstiden som jag tvångstränade men annars har träningen alltid varit en friskfaktor för mig. Det var mycket tackvare min kärlek till träningen som jag började tillfriskna från min ätstörning. För känslan av att få känna sig stark fysiskt är svårslagen tycker jag.
    Jag hade några år medan jag läste min utbildning som jag inte tränade så mycket och vägde ca 5kg mer än idag men då åt jag ju p-piller så jag vet inte hur det hade varit med ägglossning om jag inte ätit dem.. min gissning är dock att jag nog inte hade haft ägglossning då heller för jag minns att jag kunde ha månader ibland då jag inte fick någon blödning med p-piller heller. 
    Kanske faktiskt skulle ta upp det där med näringsdrycker igen för att få en liten boost ändå...
  • Camille
    lilladun skrev 2014-08-19 17:34:30 följande:

    Ja nu håller vi verkligen tummarna för oss alla 3.. Tänk om någon av oss kunde lyckas få ett + under kommande behandling!
    Om inte annat så känns det kanon att få följa varandra här :)

    Snorklan: Ja jag vill så gärna leva efter din modell med lagom träning och "äta nyttigt", tycker att jag kommit en bra bit på väg i alla fall. Har dock allt dansande och därigenom all träning som hör där till som mitt yrke.. Så i nu läget försöker jag inte göra så mycket mer än vad som ingår i jobbet.

    Camille: Jag blev också nyfiken på varför du aldrig fick börja med sprutorna, är det för att du inte fått någon effekt av gulkroppshormonet???


    Tycker också att det känns kanon att få följas åt och hoppas verkligen att det kan få bli ett plus för oss!

    Jag vet faktiskt inte varför jag inte fick börja med sprutor. Jag var inte så insatt i det här med fertilitetsbehandling när jag började med pergotime så jag antog nog bara att de ansåg att det var det bästa alternativet för mig...

    Snorklan: Nej, pergotime gav tyvärr inte ÄL för mig.
    I VG-regionen räknar man 3 hela försök, så får man några till frysen så ingår de i ett försök. Så man kan alltså få göra ganska många insättningar om man får några till frysen.
    Vårt första försök fick vi dock bara ut ett ägg i halvbra kvalitet. Andra försöket fick vi ut flera men bara ett i toppkvalitet som sattes in och inga till frysen. Försöken för mig var ganska jobbiga då jag blev lätt överstimulerad och äggstockarna vred sig vilket gjorde fruktansvärt ont. Så jag fick vara hemma några dagar från jobbet. Och ingen löpträning alls på en månad...
Svar på tråden förtvivlad, vill få hjälp nu.. tunna slemhinnor, ingen mens.