• Barbamama08

    förtvivlad, vill få hjälp nu.. tunna slemhinnor, ingen mens.

    Det säger ju sig självt egentligen... Att kroppen inte är beredd på en graviditet om man har för lite underhudsfett.

    Jag har själv mycket sparsam mens och är underviktig. Jag har inte varit hos någon gynekolog, då jag inte ser den sparsamma blödningen som ett problem, men jag är väldigt säker på att det beror på en tunn livmoderslemhinna. Jag har ägglossning men en väldigt kort lutealfas. Ändå blev jag gravid och allt gick bra!

    Det största problemet jag upplevde med hela graviditeten var att jag blev så fruktansvärt sugen på allt möjligt och gick upp tokmycket i vikt. I synnerhet i början (hade redan i v. 8-9 gått upp ca 10 kg) och det gjorde allting väldigt jobbigt både psykiskt och fysiskt då jag fick väldigt ont i knän osv. Inga kläder passade längre och alla runt omkring, på jobb mm, konfronterade mig i v. 9 och jag kände att det var lite för tidigt för alla att ta del av nyheten.

    Det slutade med ca 30 kg viktuppgång, varav barnet, moderkaka mm brukar gå på 10 kg. Många som påstår att de går upp lika mycket, och "gick ned allt dagarna efter förlossningen" har snarare samlat på sig vätska, men det här var ju rent fett. Alla andra i min omgivning, och även jag, förstår ju att min massiva viktökning berodde på att jag hade mindre underhudsfett än vad som är optimalt om man ska bära på, och därefter amma, ett barn. Dvs, att min kropp reglerade det på det sättet och att jag inte kunde sluta äta.

    Nu har jag ju gått ned allt, och det var egentligen inga problem att komma ned till min vanliga vikt igen även om det tog några månader (barnet blir två om lite drygt en vecka). Men det var väldigt jobbigt att gå upp så mycket i vikt, det var som att jag fick en chock och jag var orolig under hela graviditeten att jag aldrig skulle gå ned igen. Det är verkligen inte kul att behöva känna så, därför tror jag att om man ändå planerar att bli gravid är det bättre att tänka lite långsiktigt. Att man först går upp några hälsosamma kilon och därefter blir gravid, och då slipper hetsäta för att lägga på sig allt kroppen vill ha när man redan är gravid.

Svar på tråden förtvivlad, vill få hjälp nu.. tunna slemhinnor, ingen mens.