Inlägg från: ölburk2 |Visa alla inlägg
  • ölburk2

    Varför hatar folk MP?

    Jeaninne skrev 2014-07-09 12:37:21 följande:
    Fast jag BEGRIPER inte detta. Om man anställer genom att strikt jämföra kandidaternas CV:n mot varandra, när det gäller utbildning, ev. betyg, antal års relevant arbetslivserfarenhet, antal år som chef, språkkunskaper, spetskunskaper som är viktiga för just det här företaget, eller vad som nu är viktigt för just den befattningen. Så BLIR det ju den mest kompetenta som utses.

    Det är väl inte bättre att man diskriminerar en MAN ifrån tjänsten, fastän han är den med bäst meriter, för att han är lite tjock och ser lite löjlig ut t.ex.? Ska det vara rättvisa, så måste det ALLTID vara den bäst meriterade som får tjänsten - oavsett allt annat.
    Långt ifrån säkert, du måste passa in för du är ändå bara en kugge i kugghjulet.., att enbart anställa efter (pappers)kompetens är inget jag/vi skulle våga göra, det gäller ju mina/våra anställda, kunderna å deras kunder å företagets bästa...

    Det finns otaliga bevis där företag strikt gått på kompetens å resultatet blivit katastrofalt.., där man lättast kan se det, är bland elitidrottsklubbarna.., varje år sparkas tränare å ledare hejvilt, å dom är samtliga nästan alltid anställda på grund av tidigare meriter, erferenhet å kompetens..
    Varför? Jo dom fungerar inte tillsammans med sina medarbetare/idrottsutövarna, inte för att dom är dåliga, utan för att dom är på fel arbetsplats..
    Fråga mig inte efter källa, ni får söka sanningen själva.
  • ölburk2
    themia skrev 2014-07-09 13:01:14 följande:
    Som jag skrev, i så fall är det inget problem för dig och ditt företag. Jag är säker på att du klarar av att anställa rätt folk.

    Men det har inget att göra med det faktum att könsfördelningen i vissa organisationer är alltför sned till kvinnors nackdel, vilket leder till inlåsningseffekter och sämre karriärmöjligheter och därmed sämre löneutveckling.

    Detsamma gäller för män i kvinnodominerade yrken.
    Svårt att se det så, för mig verkar det sanare så att det är ett organisationsproblem, fel sammansättning av personligheter, än nåt könsrelaterat, rätt sammansatt så spelar könstillhörighet ingen som helst roll.., det är att förenkla om man tror att vaskar man om i könsfördelningen så blir allt bra.., det lutar mer åt ren tur om det skulle lyckas..

    Det är enligt mig då, å vad jag/vi jobbar efter..

    PS. undviker karriärister med, dom blir lätt för mycket ego, å det är absolut inget man vill utsätta sina medarbetare/anställda för. DS
    Fråga mig inte efter källa, ni får söka sanningen själva.
  • ölburk2
    Jeaninne skrev 2014-07-09 15:03:04 följande:
    Fast om du rekryterar internt, så vet du ju redan om personen fungerar där eller inte. Annars kan du ju inte veta det förrän efter en tids anställning. (OK - antar att det är där provanställningen kommer in. Men handlar det om en riktigt hög befattning, så är det ingen höjdare på den nivån som accepterar en provanställning mera.)
    Det finns många sätt att rekrytera, så jag håller mig till det vi gör å hur vi gör..

    Om det är stora företag så är det nästan så att cheferna allra högst upp alltid headhuntas, alltså nån annan letar upp en lämplig person till företaget som uppfyller de kriterier som önskas.., vet inte riktigt om det är nåt jag skulle göra, eller ens om det är så bra.., det verkar vara många av dessa chefer som inte alls gör ett bra jobb, å rätt snabbt blir petade..

    Jag kan inte tillräckligt mycket om större företag för att se helheten i deras problematik..
    Men ibland känns det som dom anställer nån slags trollkarl som kan/ska åstadkomma underverk med ett sneseglat företag, å det till löner å förmåner som är rent löjeväckande.., det gör att jag tvivlar på att dom verkligen har rätt inställning, utan mer är där för att minska utgifterna å maximera vinsterna kortsiktigt än leta efter verklig fel, å rätta till dom, som gör att företaget hamnar på rätt kurs igen..
    Det enda som händer då, är att aktieägarna blir glada för stunden., å hur kul är det för medarbetarna är det.., iaf lär dom inte bli mer motiverade till att göra ett bra arbete..
    Fråga mig inte efter källa, ni får söka sanningen själva.
  • ölburk2
    Tom Araya skrev 2014-07-09 20:26:50 följande:
    Kvotering medför knappast att folk tillsätts av kompetens.

    Problemet med både löner för kvinnor och könsfördelningen grundar sig i att kvinnor har svårare att ta för sig. Idag är lönesättningen i stort sett helt och hållet individuell, vilket innebär att de som har svårt att ställa krav vid förhandling förblir sämre betalda, oavsett kön.
    Att det blivit individuell lönesättning beror ju på att de som jobbar som anställda vill ha det så, dom har gjort ett val att avstå från fackets hjälp genom att inte ansluta sig., vissa är ju inte ens med i nån A-kassa.., troligtvis drabbas kvinnorna hårdast av det, men dom har själva inte gjort mycket för att värna om facken..
    Fråga mig inte efter källa, ni får söka sanningen själva.
  • ölburk2
    Tom Araya skrev 2014-07-09 22:37:26 följande:
    Individuell lönesättning gäller oavsett medlemskap i facket eller a-kassan.
    Facket och kollektivavtal säger inte vad du får i lön, bara nivån du inte ska behöva gå under.
    Klart det gäller, det var inte det jag skrev, men utan ett starkt fack så finns nästan inga möjligheter för anställda att påverka arbetsgivare.
    Ov vi ska generalisera så har ni anställda valt bort fackets stöd/hjälp i mångt å mycket, å istället fått bl.a individuell lönesättning.., även A-kassan verkar inte anställda begripa vad det är utan väljer bort den.., sen är det till att beklaga sig när dom mister jobbet å står där utan pengar.., tänk efter före, skulle man kunna säga..
    Fråga mig inte efter källa, ni får söka sanningen själva.
  • ölburk2
    Philipsson skrev 2014-07-10 08:29:35 följande:
    Så är det ju inte. Du har som enskild anställd inget fritt val i det avseendet. Jag var kommunalanställd i en svensk kommun när kollektivavtalen slopades och då hade jag ju ingen möjlighet att välja bort den individuella lönesättningen utan tvangs förhandla om lönen som alla andra.
    Det är ju det jag säger, med ett starkt fack så hade den utvecklingen kanske kunna ha förhindrats, men den möjligheten har valts bort, å då blir det fritt fram för vilka tokigheter som helst.., långt ifrån alla företagare, myndigheter, verksamheter ser till sina medarbetares å företagets bästa, dom ser bara pengarna.., tyvärr.

    Sen är det där med individuell lönesättning inte ens en sanning längre, då det i statliga å komunalverksamheter ofta bara finns ett visst litet begränsat utrymme att förhandla om, ett utrymme som även facket ofta är/tvingas vara med om att fördela., väldigt märklig vändning den individuella lönesättningen tagit..

    Så igen, ett starkt fack är förutsättningen, för att inte de anställda ska råka ut för allsköns konstigheter, som vissa lynniga arbetsgivare får för sig att införa å påtvinga sina anställda..
    Fråga mig inte efter källa, ni får söka sanningen själva.
  • ölburk2
    Philipsson skrev 2014-07-10 11:03:56 följande:
    Det märkliga/sjuka är att facket i somliga fall, som i det exempel jag gav, ställde sig positivt till den förändringen.

    Att å ena sidan snacka om "lika lön för lika jobb" och sen vara med på införandet av individuell lönesättning, är ju absurt.

    Erfarenheten visar ju dessutom att löneutvecklingen blir sämre med individuell lönesättning än med gemensam, så jag är på din linje i allmänhet, men vill samtidigt säga att facket inte alltid är att lita på i sådana här sammanhang. Det finns nämligen femtekolonnare i de fackliga organisationerna, som snarare driver arbetsgivarnas intressen snarare än arbetarnas.
    Håller med, facket idag är långt ifrån vad det borde vara, men anställda tycker jag har stor del i att det blivit så, bl.a så har det varit/kanske t.o.m är fortfarande, att vi alla ska klara oss på egen hand, speciellt bland dom unga så har dom anammat den amerikanska livstilen utan att förstå vad det innebär.

    Det är riktigt tufft att förhandla lönen åt sig själv, det är proffs som sitter som motpart, å dom kan ofta rätt enkelt få dig att känna dig utelämnad, å väldigt väldigt liten å ensam, i ett rum där alla andra är makthavare som nästan kan göra vad som helst utan att du kan eller har laglig rätt att säga nej....

    Att företagen agerar för att minska konstnaderna å ser till att det utvecklas på gynnsammaste sätt, är helt rätt, ett företag är ingen social inrättning som ska bedriva hjälpverksamhet..
    Men personligen, å många företagare med mig, vill som arbetsgivare ha en motpart att förhandla å bolla idéer med, å då har ett  ja-sägande fack inget att bidra med..
    Fråga mig inte efter källa, ni får söka sanningen själva.
  • ölburk2
    Jeaninne skrev 2014-07-10 12:13:21 följande:
    Grejen är ju bara att det inte kan funka hur länge som helst. Resurserna tar slut. Och fusionsenergi är dessutom farlig. Tänk bara på hur länge de tar för avfallet att halveras ner till icke-farliga halter av radioaktivitet! Hur kan vi ens förvänta oss, att folk som hittar sådant avfall om 300 år ska fatta att det är farligt..?
    Jag vill inte förringa din oro, den ingår som en del i vår mänskliga natur, precis som nyfikenhet, glädje å sorg..
    Men du kan va lugn, vi människor kommar att överleva som ras påJjorden, tills naturkrafterna/naturlagarna sätter stopp för oss, d.v.s när Solen slocknar.
    .
    Jordens undergång har i alla tider påståts av vissa varit nära, snart sagt varenda okänd större uppfinning har förutspåtts kunna förorska Jordens undergång.., ja det räcker än idag att inte leva efter en viss religon, för att deras anhängre ska påstå vi andra komer att orsaka Jordens undergång

    Sen kan jag trösta dig med att det idag finns färdiga lösningar på energi problemet, men dom kommer inte att tillåtas tas ibruk i större skala, inte förrän oljan å gasen tagit slut, pengar å makt styr som du vet..
    Fråga mig inte efter källa, ni får söka sanningen själva.
  • ölburk2
    Fagerlund skrev 2014-07-10 13:49:17 följande:

    Du kräver alltså helt ofarliga energikällor som varar för evigt? Har du nåt förslag? 

    Apropå det förbrukade kärnbränslet, så antar jag att du är uppdaterad på fjärde generationens kärnreaktorer, till exempel den ryska BN-800 som just gått i drift?


     


     


    Ingen energi är helt ofarlig, just för att det är energi det handlar om, en energikälla som vara för "evigt" är Solen.
    Den ger mer energi äv vad vi nånsin kan förbruka, å lösningar finns redan på hur vi ska utnyttja den för att för "evigt" bli av med energiproblemet.

    Men ingen regering i Världen som idag är beroende av kärnkraft, eller har tillgång till andra energiproducerande produkter till ett rimligt pris, eller de energiproducerande företagen, vill vi ska gå över till Solenrgin redan nu.
    Det skulle innebära stora förluster i rena pengar å en maktförflyttning, alltså väntar man med att ta större steg mot ren Solenergi tills gas å olja sinar..
     
    Nån som tror vindkraften är framtiden?
    Glöm det, den är enbart en biprodukt, en parantes i vår energiförsörning under några decennier.., ett bra sätt att skjuta energiproblemet framför oss å tysta miljömupparna, det påverkar heller inte inkomsterna för oljebolag eller regeringar, då dom ofta själv är de som står bakom vindkraftprojekten å därmed håvar in ev vinster..

    Med solenergin går inte det, för den kan lätt användas för småskalig pruduktion, så där mister alltså regeringar å oljebolagen helt makten å inkomsten..
    Ingen kan missa vad det skulle innebära.., så jag gissar det grunnas nåt otroligt mycket på hur dessa förluster ska kunna ersättas.., makthavarna skulle såklart vilja beskatta, å jag tror dom hittar på nåt sätt att förbjuda eller avgiftsbelägga solenergin.

    Skatteförluster måste alltid ersättas med avgifter av nåt slag, om vi ska kunna behålla välfärden..., rätt lustigt hur väl Alliansen lyckats lura folk, att dom fått det bättre genom att skatten har sänkts, att dom själva betalat allt ur egen ficka har dom helt missat.., vad Alliansen har gjort är att sälja ut allt av värde vi svenskar en gång i tiden sparat ihop till å byggt upp för välfärden, å när pengarna från dessa försäljningar tar slut, ja då kommer skattehöjningar, höjda avgifter eller fler avgifter att införas.., detta oavsett vilka som sitter i regeringen.., alla behöver samma mängd pengar, bara sättet att håva in dom skiljer..
    Fråga mig inte efter källa, ni får söka sanningen själva.
  • ölburk2
    themia skrev 2014-07-10 15:13:40 följande:
    Det är så man resonerar, och alltid resonerat, när jämn könsfördelning saknar betydelse.
    Och det har jag inte så mycket att säga om, annat än rent allmänt att demokratin vinner på en jämn könsfördelning i maktens korridorer.

    Men det finns, som jag påpekade längre upp i tråden, organisationer/företag där den ojämlika könsfördelningen ställer till med bekymmer.
    Där resultatet blir inlåsning, hämmade karriärmöjligheter och sämre löneutveckling.
    Det är där jag förordar kvotering.

    Men tyvärr är det alltför många som oreflekterat alt. genuskonservativt alltid anser att den mest kvalificerade är en man, dvs. det faktum att han är en man räknas som en merit.
    Blunda för könstillhörghet å kvotering, se krasst till de anställda å företagets bästa istället, här gäller i alla väder den gamla klyschan "rätt man på rätt plats" ja man säger så, men nu fick väl feminister vatten på kvarn.

    Varför krångla till nåt som är så enkelt i grunden, varenda en som anställs ska vara en som passar in i helheten, å då är långt ifrån ren kunskap å erfarenhet det enda som räknas

    För att göra det enkelt att förstå. Det går t.ex inte att anställa en feminist på en arbetsplats med stenhård grabbig attityd, det skulle skära sig direkt å anställda å företaget blir som helhet lidande.

    Observera att jag inte nämer könstillhörighet, den hör inte hit, då både kvinnor män kan kallas sig feminister eller grabbiga.
    Men jag hoppas du förstår att det inte är så lätt att att anställa folk, som att bara gå på kompetens, å definitivt är det ingen vidare god idé att kvotera in folk.

    Jag förordar å föredrar provanställning.., efter en viss tid så låter man anställda å chefer komma till tals, så man får en helhetsbild av hur personen platsar i företaget, efter den utvärderingen kan man gå vidare...

    Fråga mig inte efter källa, ni får söka sanningen själva.
Svar på tråden Varför hatar folk MP?