• myrank

    Fruktansvärd första förlossning. Kämpar för att få snitt denna gång men får nej! Vad ska jag göra?!

    Tyvärr finns det inte i praktiken "förlossningskontrakt" utan enbart "förlossningsplan". Till skillnad mot ett kontrakt är en "plan" enbart önskemål, vilket sjukhuspersonalen sällan vid utformande ej berättar (sedan undrar jag om alla auroraBM är medvetna om i vilken utsträckning förlossningsplanerna faktiskt ignoreras på förlossningen). jag dock dem som fått förlossningsplan verkställda också (även om det tyvärr verkar vara mera undantag) så man bör veta vilken inställning förlossningspersonalen har till förlossningsplanerna på aktuellt sjukhus (för det skiljer rejält) och det är ofta svårt.

    Några få som varit medvetna om detta brutala faktum har ibland kunnat få överläkaren (det måste oftast vara chefsöverläkaren) att skriva in i förlossningsplanen att förlossningspersonalen inte får gå emot förlossningsplanen dvs det var först då den förvandlades till kontrakt!

    Däremot bör alla som råkat ut för detta m brutna löften göra en anmälan! Det förändrar inget för den drabbade men "värdelösheten" i många sk förlossningskontrakt måste komma upp till ytan. Nu är risken stor att det i journalföring låter som kvinnor själva valt att fortsätta förlossningen och detta får fortgå.... Och i värsta fall även börja gälla snittlöften.

  • myrank

    Tillägg: fråga alltid läkaren som skriver förlossningsplanen/"kontraktet" om "vilka regler" som gäller vid just detta sjukhus. Vissa upplyser tydligt om dessa (dvs kör m öppna kort), men många gör det ej.

    Observera även att egenskrivna "förlossningsbrev" är något helt annat.

  • myrank
    bf2014 skrev 2014-03-20 18:57:17 följande:
    Myrank: mitt kontrakt skrevs tillsammans med överläkaren/chefen för förlossningen. Jag har/hade väldigt stort förtroende för honom att det skulle följas om jag så skulle velat avbryta. Men nu vet jag ju inte till 100 % eftersom jag aldrig behövde avbryta.



    Tror du har helt rätt ang Varberg (även om det finns undantag där också och att det kan hänga ihop med huruvida det är en överläkare eller chefsöverläkaren för hela förlossningen som fattat beslutet). Vet två andra som fått just "förlossningskontrakt"/förlossningsplan där och dessa har hållits (bedövningar, inga höga sugklockor, avbryta om förlossningen tar mer än x antal timmar mm). Här i Stockholm verkar det variera betydligt mer.

    Nekas jag kejsarsnitt i Stockholm kommer vi (om jag och maken orkar) söka oss till just Varberg (t om min psykolog har tipsat om Varberg då hon jobbat inom samma landsting). Även om de också kan neka mig verkar de åtminstone inte kränka skräckslagna kvinnor (säger inte att alla BM gör det i Östergötland heller bara för att jag råkade ut för en).

    Jätteskönt att höra att allt gick "bra" för dig (trots allt)!!
  • myrank
    bf2014 skrev 2014-03-20 22:05:24 följande:
    Myrank: hoppas det löser sig för er!

    Tack!!!!
Svar på tråden Fruktansvärd första förlossning. Kämpar för att få snitt denna gång men får nej! Vad ska jag göra?!