• Tom Araya

    Sociala myndigheter - hur jobbar de och vilka regelverk har de?

    Jag undrar hur det fungerar/ska fungera vid kontakt med sociala myndigheter, psykiatri, missbruksvård o.dyl. när någon behöver hjälp?

    Jag har hört att vissa inte tar emot information anonymt och att de lämnar ut dig och allt du säger till den klient för vars räkning du kontaktar dem för, istället för att bara dra nytta av informationen i sina hjälpåtgärder.
    Är detta enligt regelverket och i så fall, varför ser det ut så?

    Finns det något sätt att delge viktig information för klientens bästa, utan att själv bli uthängd och riskera bli ovän med klienten och därefter inte kunna bidra med stöd?

  • Svar på tråden Sociala myndigheter - hur jobbar de och vilka regelverk har de?
  • Tom Araya
    Flizus skrev 2014-06-05 01:36:37 följande:
    Det är nog olika regler för olika instanser. Socialtjänsten tar emot anonyma anmälningar. Det bästa är nog att samtala med personen och förklara att du kommer att lämna ut viss information och varför du gör det, om det är en person du vill ha en relation med.
    Vill och vill, jag har ingen större glädje av det själv, men jag har samvete.
    Personen ifråga har stort behov av stöd och ett omfattande nätverk av människor som utgör det stödet i någon grad, för att inte falla in i destruktivt beteende.
    Hon skulle inte vara hjälpt av att distansera från sådana människor, vilket jag anar en risk för om hon tycker att man lagt sig i för mycket.

    Jag får intrycket av att den hjälp personen får ser ut som den gör för att myndigheter inte har full insyn i personens situation.
  • Tom Araya
    Flizus skrev 2014-07-18 22:49:10 följande:
    Myndigheter kan tyvärr inte göra så mycket om det inte är fråga om någon form av tvång. De kan ofta erbjuda hjälp, men vill personen inte ta emot hjälp så är det svårt. Jag arbetar med sjukvård och träffar ibland på tragiska fall där det tyvärr inte går att göra så mycket. Men är din bekanta motiverad är det en annan sak, då är det viktigt att hon får hjälp. Människor med problem kan vara mycket ambivalenta till sin situation och både vill och inte vill förändra sin situation. Motivationen måste komma inifrån samtidigt som det ofta finns begränsade resurser från samhällets sida.

    Vill du hjälpa den här personen ser jag inget fel med att du kontaktar socialen exempelvis (vet ju inte vilket problem det rör) och förklarar situationen, om hon far illa på något vis. Då är det bättre att lägga sig i för mycket. Det är möjligt att hon tackar dig när situationen stabiliserat sig.
    Personer med problem, i synnerhet om de delvis är av psykisk karaktär, förstår inte alltid vilken hjälp de behöver. Det kan också vara att de försöker klara sig själva, inte be om saker och vara till last, men klarar det inte fullt ut.

  • Tom Araya
    Flizus skrev 2014-07-20 23:44:19 följande:
    Jag känner till det. Det kan ändå vara bättre att försöka hjälpa. Men det kan förstås skära sig rejält med den du försöker hjälpa.
    Som sagt, för egen del kan det kvitta, men personen ifråga behöver verkligen ett bra kontaktnät med folk som förstår hennes situation och vill/kan stötta, därav vill jag om möjligt undvika att personens förtroende för mig tar skada.
  • Tom Araya

    Tack för alla tips och råd jag fått, det är värdefullt.Skål

    Jag ska ringa anonymt och berätta vad jag vet för att om möjligt förbättra den hjälp hon får av vård och myndighet.

Svar på tråden Sociala myndigheter - hur jobbar de och vilka regelverk har de?