• Sensitiveguy

    Valet 2014: Ska föräldraförsäkringen delas lika mellan mamman och pappan?

    fluu skrev 2014-06-05 19:02:35 följande:
    Jag är för en tredelning.

    Samma här! Låt mor- och farföräldrar och kompisar vara med också.
  • Sensitiveguy
    Anonym (Dela lika) skrev 2014-06-07 11:31:44 följande:
    Fast det är inget parti som vill ända det. Det har alltid varit upp till föräldrarna att själv välja, och kommer att så förbli.

    Ändå genom ditt namn vill du dela lika...?
  • Sensitiveguy
    Anonym (Dela lika) skrev 2014-06-07 11:43:33 följande:
    Jag vill att föräldrarpenningen ska delas lika, att varje förälder ska få lika många betalda dagar.

    Jag anser inte att staten ska lägga sig hur folk gör med sin ledighet, men staten ska ge förutsättningar för att jämlikt kunna dela. Men naturligtvis måste varje familj själv få bestämma, och så vitt jag vet har inget parti någonsin sagt att de vill bestämma över ledigheten.

    Man måste skilja på ledigheten och ersättningen. Men många här inne tror att man måste lyda staten till 100%, och det är ju tragiskt, dessutom är det ju ofta så att de som gapar mest om att staten lägger sig i, är de som tror att de måste lyda staten.

    Men, för att klargöra, du anser att 50% av ledigheten måste tas ut av pappan för att inte få mindre ersättning? I sådana fall är det ju de fact så att staten genom lagstiftning tvingar en, även om man skulle tycka det är fantastiskt bra om båda föräldrar tar ut hälften var.
  • Sensitiveguy
    Knappamamma skrev 2014-06-07 15:50:54 följande:
    För en 50-50 men ett första steg vore 3/3/3

  • Sensitiveguy
    Anonym (Dela lika) skrev 2014-06-08 10:51:17 följande:
    Nej, staten tvingar ingen. Man kan ju göra precis som när man köper hus eller åker på semester, planera sin ekonomi.

    Eget ansvar kallas det.

    Sedan så är det väl ingen som föreslår att det ska genomföras på en gång, utan man göra som man gjort hittills, dvs någon/några månader i taget. Finns ju undersökningar som visar att pappor tar ut fler dagar ju fler dagar som är knutna till bara pappan.

    Sedan handlar det faktiskt väldigt sällan om ekonomi, eftersom det faktiskt är kvinnan som tar ut flest dagar, oavsett om hon tjänar mest, eller är egenföretagare, vilket alltid är argumentet för pappor som inte vill vara hemma.

    Men kan du inte svara på om du är för en 50/50-delad försäkring? Jag bad inte om en beskrivning om hur det ser ut idag, utan bara konstaterade att det kan vara en rimlig målsättning med en sådan, men då skall man ha klart för sig att det i praktiken innebär att man inskränker valfriheten. Oerhört viktigt att skilja på begreppen. Precis som V skrivit i sitt partiprogram: "Vill vill ge föräldrarna mer valfrihet". Visst är det bra med ett jämnare uttag, men då måste man även vara ärlig och erkänna hela innebörden av det, annars blir alla fagra ord endast floskler.
  • Sensitiveguy
    Anonym (Dela lika) skrev 2014-06-08 16:19:59 följande:
    Jag har redan skrivit att jag är för en 50/50 delning av föräldrarpenningen. Den andra delen av försäkringen, dvs rätten att vara ledig från sitt jobb, är inte föremål för ändring, så den behöver vi inte diskutera.

    Jag tycker det är självklart att varje person som blir förläder ska ha samma rättigheter, jag förstår inte vad som är så provocerande.

    Det är inte provocerande alls. Men hursomhelst tror jag på 3-delad föräldraförsäkring.
  • Sensitiveguy
    Anonym (Dela lika) skrev 2014-06-08 16:47:27 följande:
    Ja, och det är väl dit vi kommer snart, får vi hoppas. En bra bit på vägen.

    Ja, det skulle stärka kvinnors situation på arbetsmarknaden. Men, vill man ändå välja att gå hemma som kvinna med barn bör man kunna det till en grad ändå.
  • Sensitiveguy
    grind skrev 2014-06-08 19:28:42 följande:
    Som alltid struntar feministerna i barnen bästa.

    Hur vet du vad som är alla barns bästa?
  • Sensitiveguy
    Anonym (Dela lika) skrev 2014-06-08 19:32:51 följande:
    Ja, det måste vara jobbigt att din bakåtsträvande familjesyn inte vinner mark i Sverige

  • Sensitiveguy
    Anonym (nej 2) skrev 2014-06-08 20:55:57 följande:
    I vårt fall skulle det inte vara till vårt barns bästa - jag (mamma) skulle vara hemma kortare tid än annars utan att detta skulle kunna kompenseras av att pappan var hemma mer (han har ett eget företag och kan inte ta ut föräldraledighet, i alla fall inte mer än en dag i veckan). Så barnet skulle behöva förskola eller annan omsorg tidigare.

    Bara att beklaga det bekymmersamma läget!
Svar på tråden Valet 2014: Ska föräldraförsäkringen delas lika mellan mamman och pappan?