Inlägg från: Flickan och kråkan |Visa alla inlägg
  • Flickan och kråkan

    Hur reagerade era stora när syskonet kom?

    Vi har haft lite annan ålder på våra så kanske inte helt jämförbart, men delar med mig av lite erfarenheter ändå. 16 månader mellan mina äldsta. Högst odramatiskt när lillebror föddes. Han var rätt ointressant enligt storebror helt enkelt. Liten amöba som hängde med överallt, men inte så mycket annat. När lillebror blev rörlig för egen maskin runt 8 månader och storebror var 2 år med allt som hör därtill.....ja, då blev det liv i luckan minst sagt. Vi hade ett riktigt jobbigt halvår där då de på något vis skulle hitta sig själva och varandra och dela på utrymme, uppmärksamhet och även börja sätta gränser kring sig själva.

    Nu har vi en liten trea också. Våra äldsta var 4 respektive 5,5 när han föddes. Något helt annat. Yngsta är 1 år nu och storebröderna har inte varit något annat än helt och fullt positiva. De har älskat och visat sådan omsorg om sin nya bror sedan dag ett. 

    Fast även om de (i alla fall min mellanson) var mer i samma ålder som din "stora" så var han ju redan van vid att ha ett syskon (han har ju aldrig upplevt att vara ensambarn) och var dessutom "lillebror", så han uppskattade enormt att få vara "den store" också .

    Mitt varma tips är att ta det hela lite som det kommer. Vi läste en hel del böcker inför lillebrors ankomst. "Så blev jag till" älskades och det väckte ett väldigt intresse kring dem själva....deras tid i magen, deras födelse etc. Kul . De kan behöva mycket närhet och att bara få vara med också. Tänker på det där med förskola. Mina två första barn hade jag hemma tillsammans väldigt länge. Äldsta hade ju inte hunnit börja förskola så var hemma tills han var 3. Nu när yngsta föddes så ville mellansonen (4 år) vara hemma mycket hela första halvåret. Det är egentligen bara nu i vår som han verkligen velat gå till förskolan alla sina 15 timmar. Han var helt enkelt hemma mycket med mig och lillebror. 

Svar på tråden Hur reagerade era stora när syskonet kom?