• sextiotalist

    Vi finns, vi som ångrar barn

    Anonym (Lingonet) skrev 2014-06-14 11:12:05 följande:
    Jag kan förstå att någon kanske tagit fel beslut, oavsett om man valt att behålla eller ta bort. Men till er som valde att behålla och som nu ångrar sig.... Dom växer upp och blir vuxna. Sen är dom ute ur era liv och ni får erat liv tillbaka. Visst det tar kanske 18-20 år. Men det kommer...
    Själv älskar jag mina barn. Ingen av dom har gått smärtfritt genom barn- och ungdoms åren. Många gånger har jag önskat att dom skulle varit friska... men nu är det som det är.
    Håller absolut med om att man inte ska tjata på folk att de ska skaffa barn. Tycker att det är bra att den diskussionen kommer upp till ytan.
    Nu är jag ganska säker på att TS är en bra förälder, även om hon ångrar sitt val. Jag tycker det är bra att man tar upp sådana här ämnen, för det är något som är tabu.

    Jag ångrar inte min egen son, men jag är glad att vi inte skaffade fler. Fast jag tycker det är så skönt att han är en tonåring nu
  • sextiotalist
    vfja skrev 2014-06-14 11:37:43 följande:
    Hur sjukt har inte samhället blivit när mammor börjar ångra sina barn, när barn inte är önskvärda bara för att livet har blivit beroende av kapitalism och pengar, när barn ses som problem snarare än tillgångar.

    Kanske dags att vi börjar se på barn som det finaste vi har istället för det som prioriteras längst ned efter villa, efter bil, efter karriär och efter allt annat som man "måste" ha.
    Jag tror att det nog var vanligare förr, för då kunde inte ens kvinnorna välja.
    Jag tycker det sjuka inte är att de just ångrar sina barn, det sjuka är att de "tvingas" in i en roll pga yttre påtryckningar, som de inte vill ha.

    Det har inget med pengar eller så att göra, det har med livsval att göra. Folk har i alla tider valt bort barn. T.ex nunnor, eller är de också ett offer för kapitaltism?
  • sextiotalist
    Fånga dagen skrev 2014-06-14 11:27:41 följande:
    Varför är du säker på att ts trots att hon ångrar sina barn, är en bra förälder?
    För att hon är medveten om sin brist och därmed kan arbeta med den på ett annat sätt.
  • sextiotalist
    vfja skrev 2014-06-14 11:53:12 följande:
    Fast nunnor har ju med religion att göra, och det är en helt annan diskussion.

    Men man märker ju så tydligt hur det är idag, barn har gått från att vara det finaste till att bli problem som man kanske vill dra på sig när man skaffat allt "nödvändigt" i livet. Det är en justering av våra prioriteringar, och de sätter barn längst ned på nedersta trappsteget istället för högst upp.
    Barn har inte alltid varit det finaste som finns, det är en illusion som man har. Du har kanske inte läst historia, men vad säger du om änglamakerskor, fosterbarn (där den som bjöd lägst fick barnet), olagliga aborter.
    Barn har i många kulturer, i många århundrande, varit lägst i familjen.

    Det är först när kvinnorna kunde styra sina graviditeter som barn har hamnat högre upp (nu generaliserar jag givetvis, det har alltid funnits barn som varit mycket välkomna, absolut)

    Skillnaden då mot nu, det är att folk kan prata om det på anonyma forum.

    Jag personligen har alltid varit ointresserad av barn, har aldrig varit barnvakt, mer än under tvång, har undvikit barn så mycket som möjligt. Jag har ett eget barn, som jag självklart älskar och absolut inte ångrar, men barn generellt ger jag inte så mycket för. Sedan finns det barn som är underbara individer, precis som vuxna
  • sextiotalist
    Anonym (Ja) skrev 2014-06-14 12:09:00 följande:
    Det där är inget annat än bullshit. Tror du på fullt allvar att ensamstående kvinnor ville lämna bort sina barn? När det gäller fosterfamilj och ta de som ville ha minst pengar av kommunen så är det samma sak nu. 

    Låter precis som om människor inte älskade sina barn förr. Du kanske aldrig har känt det men det finns mödrar jag skulle säga de allra flesta som känner en kärlek till sina barn som inte finns till någon/något annat. Rent biologiskt.
    Jadå, det fanns kvinnor som ville lämna bort sina barn, fosterfamiljer har idag en fast arvode och de bör och ska väljas utifrån andra kriterier.
    Jodå visst älskade föräldrar sina barn förr, men långt ifrån alla.

    Kvinnor blev med barn vare sig de ville eller inte.

    De jag känner älskar sina barn, men de flesta på en vettig sund nivå.
  • sextiotalist
    Anonym (Ja) skrev 2014-06-14 12:19:59 följande:
    Ja, de som inte kunde skicka sina barn till släktingar på landet/sin egen mammas bostad etc var tvugna att lämna bort sina barn om de inte hade råd att ta hand om dem själva.

    Dock fanns det redan för 100 år sedan och mer ensamstående mammor som fick hjälp av olika instanser. 

    När det gäller arvode så är det inte alls fast. Det kan förhandlas upp eller ner. Många kommuner tar idag det billigaste alternativet efter utredning naturligtvis.

    Man kunde göra abort redan för flera hundra år sedan säkert 1000 år  också dock var det stränga straff så jag antar att det var en konfliktfråga med sig själv.

    Det fanns preventivmedel redan då.
    Nåja, jag anser att du är lite väl naiv och blåögd hur det var förr. Läs lite litteratur som är skrivna av våra stora proletärförfattare så får du en annan bild (nej jag är inte vänster, men har läst många böcker med stor behållning). Om hur barn tvingas tidig till försörjning, hur de misshandlades, "såldes" billigt som arbetskraft etc.
    Det var en hel del kvinnor som blev gravida, som inte ville ha barn, som lämnades bort och gjordes det inte det, så behandlades de illa.
  • sextiotalist
    Anonym (Ja) skrev 2014-06-14 12:31:35 följande:
    Snälla du, det är klart att om du läser proletärlitteratur så får du den uppfattningen men du måste väl ändå förstå att det var inte majoriteteten. Det finns snälla människor och har alltid funnits så länge vi har funnits på denna jord som hjälpt till. Självklart fanns det människor som råkade illa ut men också många som fick bra hjälp. De som hjälper te x fattiga männsikor idag, frälsis och stadsmissionen varav frälsis uppkom 1887 och startades av en kvinna. Vilka alltid har hjälp fattiga och ensamstående kvinnor. I Stockholm t ex så byggdes det ett hus i slutet av 1800-talet (ett helt kvarter Jungfrug/Sibylleg för just kvinnor). Så vem är naiv.
    Det var väl under 1800-talet man började sakta men säkert ändra synen på barn. Jag skrev att självklart så älskade de flesta föräldarna sina  barn. Men att barn föddes oönskade var betydligt vanligare då och även barnets roll i familjen var annorlunda
    Den bilden du har är nog mer den bilden som var under 1900-talet
  • sextiotalist
    Anonym (Ja) skrev 2014-06-14 16:50:29 följande:
    Egosimen i ett nötskal. Nej, man kan inte ångra ett barn. Då är man sjuk i huvudet.
    Det är sådana uttalande som gör att folk inte pratar om det. Nej, de är inte sjuka i huvudet, inte heller något annat fel på dom. Troligen arbetar de hårdare för sitt föräldraskap än vad många andra gör. Jag vågar inte tänka på vilken ångest de har, för att de har dessa förbjudna tankar.
    Och jag är ganska säker på att de älskar sina barn, även om de ångrar att de valde att bli föräldrar.
  • sextiotalist
    Jeaninne skrev 2014-06-15 10:33:53 följande:
    Nu får du det att låta egoistiskt och beräknande. Jag ser det snarare så här: man hjälps åt i en familj. Först när barnen är små så tar föräldrarna hand om dem - och far- och morföräldrarna hjälper till så länge de har ork. Sedan när far- och morföräldrarna är gamla, så får DE hjälp av sina vuxna barn och barnbarn... och detta går vidare från generation till generation. (I normala, sunda familjer, that is.)
    Då omges jag av osunda familjer, för de flesta av oss har bott långt ifrån våra far/morföräldrar. Det är inte så konstigt, eftersom nästan alla omkring mig är högutbildade och har flyttat för både utbildning och arbete. Och många har haft yrkesarbetande och utbildade föräldrar, som i sin tur har haft föräldrar som arbetat.

    När den äldre generationen blivit gamla, så har de valt att bo på hem (om det gått) och haft hemtjänst för att klara vardagen, ingen har förväntat sig att ett barn hade åkt 30-40 mil för att ta hand om dom och de har inte heller haft lust att flytta från sitt hem eller hemstad.

    Så i vår osunda familj så har de äldre klarat sig själv väldigt läng, föräldrar har klarat att ta hand om sina barn utan att behöva anlita sina far/morföräldrar.

    Vi åkte och hälsade på, kanske stannade en vecka själva.
  • sextiotalist
    Jeaninne skrev 2014-06-15 10:51:21 följande:
    Nä, där håller jag inte med. Det där är en modern, västerländsk syn, som Gud ske lov inte delas av de flesta familjer i verkligheten, inte ens här...

    Jag anser att man föds till två kontrakt - och JA det gör man trots att man inte bett om att födas. Det ena är med ens föräldrar och andra blodssläktingar, och innehåller just detta om hjälp mellan generationerna (och även mellan syskon, i alla fall så länge som syskonen inte har egna familjer som det kan gå ut över.) Och det andra är med hela samhället: man får barnomsorg, skolgång, utbildning, sjukvård och annat av samhället under de åren då man inte kan försörja sig själv. Sedan, när man börjar jobba, betalar man tillbaka genom skatten.

    Jag tycker att det är lika fult att inte ta hand om sina gamla föräldrar (eller i alla fall se till att de har det bra på ett vårdhem eller liknande, och ge dem av sitt sällskap). Som att dra utomlands för att tjäna skattefria pengar som 25-åring, när samhället har betalat för hela ens skolgång - och en dyr universitetsutbildning dessutom... Den skolgång och utbildning som gett en det välbetalda jobbet i USA eller Dubai...
    Åh vad skönt att man är uppvuxen i en släkt där man inte har några kontrakt och än skönare att ingen tycker det är fult när någon arbetar utomlands (jag har flera släktingar som arbetar utomlands, några för svenska företag, andra som flyttat utomlands).
    Här umgås vi med varandra för att vi trivs ihop (och alla umgås inte med alla)
    Några har vi inge kontakt med alls. Min faster har ingen kontakt med varken sina barn eller syskonbarn, min farmor hade ingen kontakt med något av sina barnbarn (hennes son, min pappa, är död) mer än formella besök någon gång per år.
    Men vi kusiner har jättefin kontakt, för att vi trivs med varandra
Svar på tråden Vi finns, vi som ångrar barn