• Alexi

    Hur hanterar ni tjat om glass, godis och annat?

    mammalovis skrev 2014-07-02 20:54:13 följande:

    Här är inte 3,5-åringen med och köper godis till sig även om vi vuxna köper godis. Hon har fortfarande kvar sedan påsk och får på lördagar och söndagar, om hon nu skulle råka komma ihåg det.

    Likaså får hon inte leksaker eller annat hon tjatar om, utan då brukar jag bara svara att då vet jag vad hon önskar sig. Kanske funkar det inte om två år, men det återstår att se.

    Sedan tror jag mycket hänger på att förbereda barnen innan att idag ska vi bara köpa x, så det blir ingen glass, godis, leksaker eller vad hon nu tjatar om, men då gäller det ju att hålla det med. Jag har väl svårast med att jag gärna går och tittar på saker för att hitta bra erbjudanden och inte bara går direkt till mjölken vi skulle ha först.


    Det tjatas om leksaker också när vi är i leksaksaffären. Vi handlar sånt oftare än godis men även där är jag helt emot att handla henne något hon tjatar om. Hon vill verkligen köpa vad som helst, bara det köps något. Kan typ säga "vi måste köpa något"... 
  • Alexi
    Penida skrev 2014-07-02 21:27:01 följande:
    Själv säger jag inget om hur arg eller hur glad jag blir. Jag säger nej, nej, nej..Att förklara varför eller utveckla vad jag tycker brukar snarare förhala det hela. Jag svarar på frågor om de kommer givetvis men är ganska tyst själv om du förstår vad jag menar.
    Ok, ett kort nej och sen inte diskutera mera?
  • Alexi
    mammalovis skrev 2014-07-02 21:31:29 följande:

    Men om argumentet "det är inte nyttigt för kroppen" funkar, så kör på det för glass, godis och kakor har ju inget positivt att tillföra kroppen.


    Nja, men det gör det ju inte i tjatläget. Det funkar som förklaring varför de behöver äta lite av maten, för att orka leka osv. Och vi pratar mycket om vad som är bra för kroppen osv i lugna tillfällen men just när hon hakat upp sig totalt på att hon vill ha sötsaker så går det inte att nå fram, vad man än säger.
  • Alexi
    Hallonbåt02 skrev 2014-07-02 21:37:36 följande:
    Hade min dotter gjort det så hade jag låtit henne sura utan att ge efter alls och det hade jag gjort några gånger tills hon hadr förstått att jag menar det jag säger.
    Ja det är ju så vi gör men det har inte direkt gått över efter några gånger...

    Problemet är ju att då och då får hon ju sånt, oftare på vårt initiativ än när hon ber om det dock (dvs vi erbjuder barnen en isglass tex för att det känns som en bra idé just då), vilket ju gör att hon inte kan hantera att hon fick det på tisdagen men inte på onsdagen då. Och två dagar i rad vill vi ju sällan ge glass, då blir det krav dagen därpå också. Dvs allt blir snabbt en vana i hennes ögon.
  • Alexi
    Penida skrev 2014-07-02 21:36:48 följande:
    Jag har inte upplevt just det du beskriver men förstår verkligen att det måste vara frustrerande. Oavsett hur jobbigt det är tror jag ni ska fortsätta vara konsekventa och vara korta i era svar, prata inte för mycket med barnet. Även om det kännas som en evighet går utbrottet över och i de allra flesta fall blir det lättare nästa gång och nästa osv.
    Det är ju jag som blir sur över att hon beter sig illa. Jag blir liksom så irriterad över att hon borta på ett kalas ska börja bete sig som en tvååring och stampa och fräsa och hålla på.

    Men jag ska träna på att bara säga nej och sen ignorera henne lite mer.
  • Alexi
    Natulcien skrev 2014-07-02 21:40:51 följande:

    Vi säger bara att "Nej, vi ska inte köpa någon glass nu." eller nåt i den stilen. Och om sonen blir sur så får han väl bli det. Vi gör ingen stor affär av det. Det går ju över.
    Det bästa vore väl om du kunde försöka ta det med ro, och inte bli sur själv, för min erfarenhet är att barnet ofta blir surare och argare ju mer sur och arg man själv blir.


    Jag tycker ju hon känns ouppfostrad när hon beter sig som hon gör och det är det jag blir sur över.
  • Alexi
    Hallonbåt02 skrev 2014-07-02 21:50:26 följande:
    Då är det bara att härda ut och sluta ge henne glass även om det känns bra för er vi det tillfället, var konsekvent även om du så gärna vill ge henne den.
    Fast vi ger erbjuder alltså glass spontant, dvs utan att hon ens bett om det. Och det måste vi ju kunna göra?
  • Alexi
    amalie79 skrev 2014-07-02 21:59:07 följande:

    Jag säger som det är, det är jättegott med glass men äter man det för ofta så får man dåliga tänder med hål i och så blir man tjock och det är inte bra för hälsan för allt blir mycket jobbigare då.

    Barnen (mina bonusar,inte bio) fattar det hyfsat då både deras mamma och pappa varit kraftigt överviktiga tidigare.


    Jag kommer inte (på många år i alla fall) prata om koppling godis - tjock. Vi fokuserar på hälsa, ork, må bra.
  • Alexi
    Penida skrev 2014-07-02 22:32:28 följande:

    Alexi: Är det på grund av era föräldrar som ni är överviktiga idag? Om ni erbjuder balanserad kost och barnen  får nåt gott ibland och rör på sig så gör ni inga fel. Jag kan tänka mig att din rädsla däremot skulle komma att påverka dem negativt och det säger jag i all välmening. Det är jättebra att du inte vill att dina barn ska bli överviktiga men dela inte för mycket med dem eller var strikt och fokusera för mycket på vad de äter. Erbjud bra mat och låt det var upp till dem. Fokuserar man för mycket på det är chansen stor att det får motsatt effekt.


    Ja och nej. Min pappa har varit matglad och därmed överviktig i hela mitt liv. Min mamma har en betydligt mer balanserad vikt för det mesta. Jag har alltid haft ett väldigt stört ätbeteende, redan i skolåldern, vilket inte mina syskon har så det är nog inte så enkelt att jag kan skylla det på mina föräldrar. Är uppvuxen med bra, hemlagad husmanskost och begränsat med onyttigheter. Men har varit överviktig sen tonåren trots den eviga kampen att bli smalare. Men beteendena finns ju kvar där och jag saknar rätt mycket koll på vad som är normalt ätande och inte, vad som är ok i sötsaksväg osv. Så jag gissar mig fram, typ.

    Jag har aldrig nämnt ordet vikt i negativ bemärkelse till dem och vi pratar enbart om mat som bensin för kroppen för ork och hälsa och växande. Och sötsaker som just brist på bensin.
  • Alexi
    Hallonbåt02 skrev 2014-07-02 22:39:58 följande:
    Varför måste ni det? Du skriver ju själv att hon inte kan acceptera ett nej när du ger henne det.
    Hon lär ju fråga om hon inte har fått något gott på ett tag ,eller hur?
    Förklara för henne att du inte vill ha henne sur och förbannad  varje gång hon tjatar och får ett nej. Hon kommer att förstå innebörden efter några gånger.
    Tja, jag vet inte, för att vi nog tänkt att det är roligare att erbjuda det spontant tex en varm dag efter lek eller en myskväll i soffan framför att ge det för att de tjatar om det. Är det fel tänkt? Är det bättre att bara ge en del gånger av de som de frågar om det? Menar du att det ska vara helt stopp på allt en period, eller vad tänker du?
Svar på tråden Hur hanterar ni tjat om glass, godis och annat?