• Brumma

    HJÄLP! Första födelsedagen sen separationen!

    Att fira ihop är ju helt ok - om det funkar för ALLA inblandade. Att ha kalas ihop bara "för att" och försöka hålla masken för barnen tror jag inte alls på.... Barn känner av stämningar ganska bra.. Och det GÅR faktiskt att förklara för barn att mamma och pappa lever inte ihop längre och därför firar vi dig var för sig istället. Och nej, självklart är det inte din sak TS att styra upp för pappan längre.

    Min bonus föräldrar gick isär innan hon fyllde två... Så de firade en födelsedag och en julafton tillsammans... Sedan har de - vi - firat var för sig. Hos mamma, där hon bor mesta tiden, har hon haft släktkalas med mammas sida och även barnkalas. Hos oss har vi haft kalas med min mans och min familj.

    Inget konstigt alls - hade vi varit hos hennes mamma hade det knappast känts naturligt att min sida av familjen kommit, människor hon själv betraktar som "sin" familj. Likadant om det varit hemma hos oss hade mammans nyas familj säkert inte känt det naturligt att vara med.

    TS - prata med pappan. Säg att det faktiskt känns konstigt att han skall vara med hos dina föräldrar (skulle ni ens vara där?). Inte för din nyas skull utan för att NI inte längre är familj och att DU helst inte vill det.

  • Brumma
    Alexi skrev 2014-07-25 15:29:18 följande:

    Självklart ska han få vara med er och fira! Jag blir galen på vuxna människor som inte kan sätta sig själva åt sidan och fokusera på barnet. Det är barnets födelsedag, alltså självklart att pappan är med!


    Eller så blir det två födelsedagsfiranden. Man KAN faktiskt fokusera på barnet utan att man måste göra det ihop.... Och nej, det innebär inte per automatik att barnet mår dåligt av det.. Snarare kan det väl vara en lättnad om barnet vet med sig att mamma o pappa inte riktigt kommer överens. Även om man just den dagen gör sitt bästa..
  • Brumma
    Anonym (jo) skrev 2014-07-25 22:30:40 följande:

    Du har rätt i att tanken på pappan och dottern som firar ensamma faktiskt är lite deprimerande.


    ELLER så kan pappan passa på att införa en speciell tradition för bara honom o dottern. Bor hans släktingar långt bort eller om han inte är bra på att fixa kalas - skit i kalaset! Hon har ett kalas hos mamma, kanske pappan kan göra ngt speciellt med dottern när hon fyller.

    Jag tar alltid barnet som fyller och sticker iväg till djurpark, gröna Lund, bio, museum osv. Ngt som intresserar barnet och så gör vi "vår" dag av det hela.

    Är det sorgligt att sitta ensam med en tårta så gör inte det då, utan gör ngt eget av dagen. Som får dottern att känna sig speciell och som blir en "pappa-dotter" grej.

    TS - kanske ngt att föreslå? Speciellt som han känt sig lite hotad i sin papparoll, detta är ju ett ypperligt tillfälle att stärka den rollen och bandet till dottern ;)
Svar på tråden HJÄLP! Första födelsedagen sen separationen!