• Anonym (Mamma)

    Min 11 åriga dotter trodde hon var gravid, men jag sa inget....

    Usch det här är lite pinsamt och jobbigt att skriva om, men jag tar och gör det ändå i anonymitet.

    Min dotter är 11 år gammal och har en pojkvän. För en tid sedan berättade hon att de hade hånglat för första gången men utan kondom. Blev lite ställd av det hon sa men fnissade lite inombords över hennes missuppfattning av kondomens egentliga funktion.

    En vecka efteråt säger hon "mamma vet du, jag tror jag är gravid för vi hade ingen kondom när vi hånglade och jag känner mig väldigt konstig i magen". Jag tyckte det var så gulligt av henne att säga så, så jag sa "jadå gumman du är säkert gravid och snart blir jag mormor". Sen var det inget mer med den diskussionen. Två månader efter, vilket inträffade förra veckan, kommer hon hem med en Åhlénspåse i handen. Jag frågar nyfiken vad hon har köpt och då visar hon mig ett par bebisstrumpor och en bebis body. "Är det till lill-grisen i magen?" frågar jag med helt älskvärt. Jag tyckte det var så gulligt av henne att köpa det så jag gav henne en kram och puss på huvudet.
    Under hela den här veckan har hon emellertid konstant pratat om bebisen i sin mage, vad han/hon ska heta och hon har frågat mig om hur ont det gör att förlösa ett barn. Igår började jag däremot känna oro. Jag har hela tiden tänkt att hon bara skojat med mig eller att hon bara haft önsketankar om en bebis, av den anledningen har jag tyckt att det varit väldigt gulligt av henne. Men jag har ju aldrig direkt tänkt på att hon verkligen TROR att hon är gravid för så vitt jag vet har hon inte ens fått sin första mens (om hon inte undanhållit det för mig). Igår förklarade jag för henne att hon faktiskt inte är gravid och att hon måste sluta inbilla sig om det om det nu är så att hon faktiskt tror att hon är gravid. Hon undrade då varför hon hade ont i magen första dagen hon berättade det och jag förklarade för henne att det kanske bara var fråga om en orolig mage och inget annat just den dagen. Detta krossade henne så hårt att hon konstant gråtit hela natten. Jag mår så dåligt för att hon mår dåligt. Jag kanske borde förklarat för henne från första dagen hon uttryckte sina misstankar om graviditeten , eller i vart fall senast då hon kom hem med babykläder från Åhléns. Men som sagt, jag trodde hon bara hade önsketankar, vilket barn ofta har.

    Nu sitter hon ute på verandan. Hon har inte pratat något alls, utan hon tittar bara ut och är allmänt ledsen och sur. Usch....jag skäms. Jag vet inte hur jag ska prata med henne om detta.

  • Svar på tråden Min 11 åriga dotter trodde hon var gravid, men jag sa inget....
  • Anonym (.)

    Men alla normalbegåvade 11-åringar vet väl hur barn blir till? Du borde nog ta reda på vad hon har gjort med sin kille, TS. De kan ju faktiskt ha haft sex på riktigt.

  • Dohgon

    Men alltså en 11 åring vet väl vad sex är och hur ett barn blir till? Man har väl till och med redan gått igenom lite av den biten i skolan när man är 11, eller är det lite senare kanske. Hur som helst trodde jag faktiskt alla 11 åringar viste.
    Och att en 11 åring har sex är inte heller allt för ovanligt i många delar av landet.

    Jag tycker du skall sätta dig ner med din dotter och fråga rakt ut om hon vet hur ett barn blir till och förklara för henne istället för att håna henne så som du gjort nu.

  • Kpax

    Är någon i tråden som har tips på bra barnböcker som handlar om hur kroppen förändras, vad sex är, hur barn blir till osv? Det finns säkert många, jag har bara ingen koll på dem själv (har inte barn).

    Tänkte att när hon nu är så stor, och du tycker att det är jobbigt att prata om det här så kanske du kunde ge henne en bok, och sedan kunde ni diskutera den tillsammans? Då får hon lite tid att smälta informationen ifred först.

    Sen kan väl jag också undra lite hur hon lyckats missa det här. Jag trycker att jag alltid bara vetat hur det har funkat, utan att min mamma hade något snack med mig. Böcker om kroppen på dagis, och information i skolan antar jag. Plus att kompisar pratade med varandra (och många hade ju äldre syskon), och har jag frågat mamma något så har jag garanterat fått ett ärligt och korrekt svar.

  • Anonym (Z)

    Ser att flera i tråden skrivit att hon inte kan bli gravid innan första mensen vilket är skrämmande. Visst kan hon bli gravid innan hon får sin första mens! Saker händer med kroppen innan mensen kommer. Ha ett ordentligt sexprat med din dotter och om hur kroppen fungerar. Ett tips är att kan du själv inte så mycket om kroppen så ta henne till en bm eller skolsyster som kan hjälpa dig med det. Ett tips till, förlita dig absolut inte på all info på familjeliv, mycket brukar vara skrämmande fel.

  • Kereza
    Nyfiken gul skrev 2014-07-26 11:24:42 följande:
    faktum är att det kan i allra högsta grad vara sant. 

    Det är ett sorgligt faktum att i detta välupplysta land år 2014 finns mängder med människor som inte förstår hur sin egen kropp fungerar och det har dom aldrig heller fått lära sig och därmed inte heller förstår och vet hur man förmedlar det mest basala kunskaperna till sitt barn. 

    Familjelivs sajt är ett lysande exempel på hur stor okunskapen är i landet om kroppens funktioner. 

    Vi sitter med Iphones och surfplattor och tankar kunskap från hela världen , men vi har inte en jävla susning om varför vi får mens eller att man kan bli gravid av en enda ynka spermie... 
    Jag tycker inte om att tänka på att det finns så'na människor - jag föredrar att tro att de är troll :( 

    Men, om det är sant så har TS bara en utväg, faktiskt; prata med ungen, förklara hur det går till och se till att hon förstår samt att det blir ordning :/ 

    Det verkar ha en hemskt konstig relation i den där familjen, baserat på det TS skriver - lite som att dottern är en hundvalp, typ. Därför vill jag helst att det ska vara ett troll :( 
  • Anonym (Yeah right)

    Du ts, både förskolan OCH senare skolan har sex och samlevnads lektioner!

  • Lexiie
    Anonym (c) skrev 2014-07-26 11:33:29 följande:
    Skolan borde väl också skämmas isf. Sexualkunskap har man första gången i årskurs tre. Hur djurungar blir till får man lära sig redan på dagis.
    Vi hade inte sexualkunskap förrän i 8an då skämdes läraren för mycket för att prata om sånt så vi fick läsa i en halv timme om det i vår biologibok kolla på vilka delar av kroppen som blir mest "varma" vid förspel på film för sen började han med drogkapitlet istället... Skolans undervisning var as kass... iaf när jag gick i 8an.
  • Anonym (Yeah right)
    Lexiie skrev 2014-07-26 17:50:09 följande:

    Vi hade inte sexualkunskap förrän i 8an då skämdes läraren för mycket för att prata om sånt så vi fick läsa i en halv timme om det i vår biologibok kolla på vilka delar av kroppen som blir mest "varma" vid förspel på film för sen började han med drogkapitlet istället... Skolans undervisning var as kass... iaf när jag gick i 8an.


    Det är lagstadgat, inget din skola kan förbise. Du minns kkanske inte undervisningarna.
  • Lexiie

    Sen TS, jag tycker att du ska prata med henne men gör det inte för pinsamt för henne. Om du skäms för mycket då kommer hon skämmas och tycka det är mer jobbigt att prata om det än vad du tycker. Personligen tycker jag inte pappan ska vara med just nu, jag skämdes om allt som hade med mens att göra och hur kvinnokroppen fungerade i den åldern. Hon kommer säkert fråga sin pappa om hans syn på saken om några år när hon själv är mer bekväm med det. Gå ut och hitta på något bara du och hon, något hon tycker om att göra, typ bowla och äta glass eller något och ha det trevligt så kan ni prata om det när stämningen lättat Glad

Svar på tråden Min 11 åriga dotter trodde hon var gravid, men jag sa inget....