Sockerfri tårtbotten?
Någon som har ett bra recept på sockerfri tårtbotten? Alltså helt utan socker, sirap och sötningsmedel. Det är bara till blivande ettåringen, övriga gäster får en vanlig tårta.
Någon som har ett bra recept på sockerfri tårtbotten? Alltså helt utan socker, sirap och sötningsmedel. Det är bara till blivande ettåringen, övriga gäster får en vanlig tårta.
Har ettåringen någon sjukdom som gör att hen inte kan äta socker? Annars är mitt bästa råd att låta ungen äta en bit tårta som alla andra. Det är knappast så att en bit tårta per födelsedag gör någon varken tjock, ohälsosam eller sockerberoende.
Annars får du väl göra pannkakstårta. Smaksätt smeten med lite vanilj så blir det lite lyxigare.
Har ettåringen någon sjukdom som gör att hen inte kan äta socker? Annars är mitt bästa råd att låta ungen äta en bit tårta som alla andra. Det är knappast så att en bit tårta per födelsedag gör någon varken tjock, ohälsosam eller sockerberoende.
Annars får du väl göra pannkakstårta. Smaksätt smeten med lite vanilj så blir det lite lyxigare.
Jag hade ju gjort fruktsallad med vispad grädde på toppen. Har svårt att tänka mig en vanlig tårta utan någon form av sötma som slår frukt hos en ettåring. Möjligen om man gör banankaka utan socker som ju då får lite sötma från bananerna.
Eller så frysa in yoghurt och bär och göra en glasstårta. Eller marängtårta utan socker i bottnarna med frukt och grädde.
Jag hade ju gjort fruktsallad med vispad grädde på toppen. Har svårt att tänka mig en vanlig tårta utan någon form av sötma som slår frukt hos en ettåring. Möjligen om man gör banankaka utan socker som ju då får lite sötma från bananerna.
Eller så frysa in yoghurt och bär och göra en glasstårta. Eller marängtårta utan socker i bottnarna med frukt och grädde.
tror iofs inte en ettåring äter några stora mängder av just kakbotten så lite overkill skulle jag nog tycka. Men gör banankaka annars som botten?
tror iofs inte en ettåring äter några stora mängder av just kakbotten så lite overkill skulle jag nog tycka. Men gör banankaka annars som botten?
inte en aning.
Men tanken var väl inte att han direkt skulle äta?
Om den blir "ful", göm den med grädde och dekoration!
Googla upp ett recept med sötningsmedel då, det kanske påverkar konsistensen mindre att utesluta sötningsmedel än socker?
Jag gjorde med banan när sonen fyllde 1. Hittade recept på muffins på nån blogg. Det stod även hur den skulle gräddas om man ville göra tårta. Jag la till lite pressad apelsin för att den skulle bli lite fluffigare och saftigare. Testa googla banantårta/bananmuffins/banantårtbotten så hittar du säkert något bra :)
Blir också bemött konstigt pga vårt val. Får höra att det är synd om sonen som inte får glass osv (som han inte ens gillar för att det är så kallt).
Jag bakar glutenfri och sockerfri "sockerkaka" med banan till vårt fika. Den blir ju inte sådär luftig, fluffig och fin i en stor form som annan sockerkaka men det beror nog också rätt mycket på mjöl valet. Men den är den bästa glutenfria sockerkakan jag smakat, smular inte alls.
Mitt recept (ungefär) till en 1½ liters avlång brödform är följande:
2 ägg
2 bananer (ju brunare och fulare, desto bättre. Så länge de inte luktar alkohol bara )
120 gram smält smör (smör är mycket godare än margarin och ger bättre konsistens)
ca 4 dl mjölmix (själv använder jag oftast en mix av havremjöl, potatismjöl, mandelmjöl och bovetemjöl) vanligt vetemjöl borde ju fungera tycker jag
1 msk fiberhusk (behövs bara om man använder glutenfritt mjöl, men då är det absolut nödvändigt)
2 tsk bakpulver
2 tsk kardemumma och en liten tesked vaniljpulver för extra sötma
ca 1-1½ dl mjölk eller 1½dl kvarg/creme fraiche/kesella
Hemligheten för fluffig kaka stavas VISPA! Vispa först upp äggen ordentligt med elvisp, tillsätt sen allt annat och vispa med elvisp lite till. Allt som allt vispar jag väl typ två-tre minuter och det är längre tid än vad man tror.
175 grader i smord och bröad form (eller bara smord om man har en bra non stick form) cirka 30 minuter på hyllan under mitten i ugnen. Men där får man testa sig fram.
Jag gör oftast muffins av den här smeten och då gräddar jag dom i 200 grader istället, cirka 15 minuter i mitten av ugnen. Trycker gärna ned extra bananbitar i formarna då, så gott!