Inlägg från: realist14 |Visa alla inlägg
  • realist14

    Religiös fundamentalismen, kvinnoförnedrande klädsel.

    oOHalalOo skrev 2014-08-10 18:35:12 följande:
    Jag bor i Sverige så jag pratar om vardagen i Sverige. Här älskar folk prylar! De gräver ner sig i sina mobiler även om de är ett gäng tillsammans! Helt obegripligt.

    Så tror inte det stämmer att muslimer gillar prylar mer än andra. Jag har bott i ett muslimskt land så jag gör en jämförelse med där och här. Vad utgår eller jämför du med?

    Du svarade inte på min fråga. Hur tar du på folk som du inte känner och hur reagerar de när du tar på dem?

    För  att man inte tar på varandra så betyder inte det att man istället kastar sten. Var har du fått en sådan underlig uppfattning från?

    Mördar muslimer folk på spårvägarna? Det låter hemskt. Är det i Göteborg som har många spårvagnar eller är det på spårvägen som går ut till Djurgården i Stockholm? Eller vilken spårväg mördas det på? Förstår ingenting.

    Man kan vara vänlig även om man inte skakar hand. Vänligheten sitter liksom inte i handskakningen utan i det mänskliga beteendet. Att le är annars ett väldigt bra och klart uppskattat skulle jag säga och ett vanligt sätt att möta människor på som man inte personligen känner. Det händer faktiskt då och då att det sker i vimlet i vår stressade vardag. Men det vill till att man möter människor som tycker  om andra människor och inte människor som ogillar det som inte är som de själva. Då fungerar det inte alls med ett sådant samspel. Det är kanske därför du värderar handskakning så till den grad? Finns inget annat som är likvärdigt eller bättre för dig?

     

    Fast det där blir snick-snack.
    Hur ska en svensk göra irl då tänker du?
    Räcka fram handen varje gång och chansa och riskera att det blir en jättekonstig situation varje gång? Näe känns inte bra sannolikt, så då går hen ett steg till för att slippa pinsamheter, och exkluderar alla med invandrarutseende och hälsar bara på svenskar. Låter det bättre? eh...


     

  • realist14
    oOHalalOo skrev 2014-08-10 19:49:23 följande:
    Varför det? Du menar att du känner dig dum om någon inte tar din hand? Jamen vi råkar ständigt ut för situationer som vi inte förväntar oss. Vi får växa av dem och lära oss. Inte ta något  för givet. Så hur var och en hanterar det är ju olika. Om man väljer att inte hälsa på personer med invandrarutseende så visar man väl bara hur okunnig man är och inget annat? För varför tror man att alla invandrare är muslimer? Det blir ju ännu dummare tycker jag.
    Så du är säker på att de flesta håller med dig där, ..jag tvekar.
    Jag skulle känna mig lite trött och uppgiven om det skedde ofta ja...absolut...och det är inte annat än en vänlig gest, en handling motsatt all fientlighet, man räcker fram handen...den gesten är universell och kan betyda allt från hej till- vänner igen?
    En gest som vill skapa möten.
    Tror inte folk är så bekväma med att det inte passsar i vissa läger.


  • realist14
    oOHalalOo skrev 2014-08-13 21:01:19 följande:
    Dock har vi i Sverige ingen sed hur man SKA klä sig, eftersom hur man klär sig mest styrs av ekonomiska intressen och modet. Alla förväntas klä sig på samma sätt. Men det har inget med sed att göra, utan det är påverkan som det handlar om.

    Den som då står över denna påverkan och i viss mån tryck, anses då helt enkelt inte passa in. Men i ett demokratiskt system så finns faktiskt grundtanken att man duger som man är och att man inte måste anpassa sig till hur alla andra är och  gör. Så valfriheten vill jag för min del ska fortsätta att vara intakt.
    Du får det att låta som någon som skaffar en personlig stil och inte följer något mode bara. Men det här är ju någonting mer, något utanför all diskussion om klädsmak och mode. Lägger man diskussionen på det planet så är ju tråden tappad för länge sedan och det allvarliga i ämnet lite väl förlöjligat.


  • realist14
    oOHalalOo skrev 2014-08-14 21:46:08 följande:
    Jag tycker ju ämnet är en aning intolerant minst sagt, när det verkar finnas människor som anser att det är de som ska avgöra vad andra får ha på sig.
    Och det har iiinget att göra med vilka vi pratar om, dvs den vanliga rasismnojan?

    Jag är hyfsat säker på att kunna lägga ut en tråd om huruvida jag ska kunna gå naken överallt i stan...tex....och diskussionen skulle bli en helt annan och vara mer rakt på sak.

    Och igen det handlar inte om klädval i sig...det är mer. För övrigt  så gäller de flestas reaktioner just om att det är ett tvång för kvinnan, det vill säga, det ÄR någon som redan avgör vad hon ska ha på sig och reaktionerna kommer av det '

    .
  • realist14
    oOHalalOo skrev 2014-08-15 20:06:14 följande:
    Jag kallar inte det för rasism om andra anser att jag inte får välja själv vad jag vill klä mig i, däremot så är det helt klart intolerant och översitteri att föra över den typen av åsikter och trycka ner dem på andra, dvs 'nej du här ska du inte ha slöja inte och långa kläder!'.

    Du kan inte gå naken runt om i stan eftersom svensk lag förbjuder dig att göra det. Däremot så förbjuder inte svensk lag om man väljer att klä sig i slöja och långa kläder. Så det är inte jämförbart.

    Både muslimska män och kvinnor har klädkoder, ni som då så starkt 'engagerar' er i vad just muslimska kvinnor har på sig, varför är ni inte lika engagerade i vad de muslimska männen har på sig? Nej du, ni förtycker oss muslimska kvinnor genom att försöka förneka oss rätten att välja själva. Ni säger vi är förtryckta, men det är ju ni som förtrycker oss när ni vill tvångsfrånta oss rättigheten att välja själva. Ni både dumförklarar oss och tar ifrån oss våra rättigheter som medborgare i samhället. Översitteri är verkligen det rätta ordet för såna fasoner.
    Jo jo men lagen kan ju ändå inte avgöra folks spontana reaktioner eller hur.
    Även om lagen tillåtit mig att gå naken så är jag hyfsat övertygad om att du och dina vänner hade tyckt att det var det var fruktansvärt.

  • realist14
    oOHalalOo skrev 2014-08-16 09:47:11 följande:
    Men behöver man alltid berätta för andra vad man tycker? Jag tycker du har ful kjol idag? Men vad har du gjort med håret?! Alltså menar du på allvar att du tycker det där är snyggt? Varför är det så viktigt med negativitet? Varför denna utseendefixering? 

    Varför inte stället bejaka personlighet och val - även om man själv inte skulle göra dessa?

    Det är nog inte bara jag och 'mina vänner' som skulle reagera, tror de flesta skulle göra det. Även många andra människor tycker och tänker saker och sväljer inte allt som normalt och vettigt, som att gå naken på stan, bara för att man förväntas att göra det. Nehej du.
    Ok ,vi hoppar över det där med att gå naken då...Det är rätt, man behöver inte berätta vad man tycker, men om klädsel är mer ett statement istf en klädsel, då finns det fog för reaktion, på samma sätt som att det är hyfsat normalt att reagera om någon kommer i ku klux klan- tält.
    Då är det mer än "klädsel", då går det inte att påstå annat än att man vill något mer än att skyla sig och hålla rätt temperatur. Eller hur.


  • realist14
    oOHalalOo skrev 2014-08-16 11:57:09 följande:
    Jag kan hålla med dig, dvs OM man använder klädsel för att göra en poäng eller något liknande, så kan man undra över detta och även ifrågasätta det, beror lite på tycker jag. Men om man om och om igen hör från muslimska kvinnor själva varför vi bär slöja, orsaken till det, önskan om det osv, varför behöver man reagerar negativt på det och försöka kränka och förnedra vårt val?
    Kanske det beror på kvinnosynen allmänt i de länder som slöjbärandet kommer ifrån. Vad kvinnor är värda, vad de har för rättigheter. Har hört så skrämmande historier att jag häpnat.

    Om då en kvinna från den kulturen får yttra sig i svensk media tex, om vad hon anser om sin klädsel, så kanske det inte är såå långt borta att anta att hon svarar det som förväntas av henne.
  • realist14
    oOHalalOo skrev 2014-08-17 10:53:36 följande:
    Det finns säkert många skrämmande historier. men det handlar också om hur man ser på saker och ting. Allt som väst representerar är typiskt för väst, men det betyder inte att andra värderingar eller synsätt är sämre. De är bara annorlunda. Så i väst t.ex. uppskattas kvinnan om hon arbetar, hon anses vacker och attraktiv om hon klär sig som samhället förväntar sig -  och hur det är vet vi båda två.

    Samma är det i andra delar av världen. Kvinnan uppskattas för det arbete hon gör, spelar ingen roll om hon 'bara' är hemma eller arbetar ute. Hon anses vacker för att hon är den hon är och också hon klär sig så som samhället förväntar sig av henne.

    Jag har bott i ett muslimskt land och jag kan berätta för dig att det är vanligt att kvinnor klär sig på olika sätt, västerländskt, heltäckande och allt däremellan. Och det intressanta är - där klarar samhället av att människor gör egna val. Jag skriver det för här finns en tendens till att ogilla och förakta det annorlunda, eller det som inte är det förväntade.

    Det finns säkert så klart familjer där som här som inte alltid låter valet vara personligt, men när så sker (det personliga valet) så är det som det ska vara och är det rätta. För om det gäller muslimer i alla fall, så är tron personlig och hur man praktiserar den är personligt.  Samtidigt har jag stött på kvinnor där som burit exempelvis hijab men gjort det av tradition eller för att 'alla andra gör det'. Ungefär som det är här i Sverige, 'alla ser likadana ut en varm sommardag' - för att förenkla det hela. De har alltså inte burit hijab för att det är något som föreskrivs av Allah (swt) (kanske för att de inte känner till det). Utan av annan orsak. Det är lite intressant tycker jag.

    Så det kommer säkert att hända som du säger. Det finns människor som blivit tvungna och blir tvungna att göra saker som de inte själva vill. Det är sådant tvång som man måste komma åt och låta människor själva bestämma vad de vill och hur de vill ha det ('inget tvång får förekomma i trosfrågor' 2;256). 
    Samtidigt tycker jag det är allvarligt om man utgår från att alla skulle tvingas, då skapar man en falsk bild.
    Ok, och i länder där män blir piskade om de har får kort skägg och kvinnor får straff om de bär kläder där håret råkar sticka ut, tex..där råder det också valfrihet?
    För att hårddra det hela.

    Det behöver inte alltid finnas ett val utifrån den egna smaken eller viljan. Valet kan ske av personen i fråga ja, men hon kanske väljer för att bli accepterad, föratt livet blir lättare, för att få en man...allt vad det kan vara..men att hon skulle välja annorlunda om hon kunde, om hon bodde på en annan plats med andra värderingar.

    Det kan aldrig i min värld iallafall när det finns sådan exempel på ofriheten, vara ett plagg som jag förknippar med frihet.

    Lika lite som jag hade om vi hade blivit straffade på olika sätt om vi inte hade burit shorts och axelbandslös top.


  • realist14
    Gert skrev 2014-08-17 16:18:53 följande:

    Intressant jämförelse.

    imgi.se/


    Oj, stämmer den är det illa.
  • realist14
    oOHalalOo skrev 2014-08-18 21:30:01 följande:
    Det förfaringssättet kan du inte hitta i Islams urkunder däremot, så diskusissonen borde istället vara, varför gör de så?

    Det kan vara samma i Sverige. Det finns muslimer som tar av sig slöjan för att bli accepterade i samhället och därmed göra livet enklare. Så den typ av förtryck, att göra en motvillig förändring för att passa in, är fel var det en utövas.
    Jag såg en video från england, muslimer som demonsterade- de var ganska så nedlåtande och föraktfulla mot den engelska kvinnans klädsel, en kvinna frågade dem och hon var normalt klädd,i klänning, och fick höra att hon såg slampig ut osv och den hon talade med undrade vem hon ville förföra med sin klädsel.......
    Är de extremer menar du?
  • realist14
    Aqt skrev 2014-08-19 10:31:58 följande:

     


     En liknande fundamental företeelse som också har med bisarr svartsjuka, kontrollbehov och klädsel i ämnet är att kvinnor inte får simundervisning på normala villkor i skolor och i övrigt.
    Det är inte en fördom att de har speciella tider för badhus i segregerade områden för muslimska kvinnor. Andra kvinnor är också ?välkomna? för att minimera
    risken att det kallas förtryckande och segregerande.
    Men knappast normalt och tolerant för ett samhälle. Det segregerar.
    Det enda positiva är att människor lär sig simma, men varför inte på det för vårat samhälle normala villkor.


    Återigen ska religion få säregna regler.
    I Vårby gård t.ex stänger simhallen för män för att med religiös


    Hänvisning bara undervisa med muslimska normer.
    Man sätter upp täckande gardiner för fönstren och tejpar igen glipor.
    Män (Muslimska?) kommer ofta dit och frågar om det verkligen är


    ordentligt igentejpat så att inga kan se deras fru i badkläder.
    Det är förbjudet för män från 3 år att vistas i badhuset samtidigt.
    Är det tolerant och bra för integrationen, eller är det vansinnigt?


    Nu tror många att jag hittar på detta och är fördomsfull.
    Eftersom jag har bott i segregerade förorter så vet jag att det är sant


    Och även att det förekommer i skolor där muslimska föräldrar inte tillåter deras barn att gå i simskola med klasskamrater som är pojkar.
    Och Sveriges Radio har en bra dokumentär man kan lyssna på och ladda ned nu om denna företeelse:


     Simma in i Sverige - om kvinnosimmet i Vårby gård (20140817)


    http://sverigesradio.se/sida/poddradio.aspx?programid=2332&pid=909


    Låter vansinningt
  • realist14
    oOHalalOo skrev 2014-08-20 21:09:45 följande:
    De beter sig i alla fall inte som en muslim, man som kvinna, uppmanas av Allah (swt) i Koranen att göra, där både, man som kvinna, ombes 'sänka blicken' - vilket innebär att inte värdera andra, inte stirra, inte tafsa, inte invitera osv andra. Sen vet jag inte om det finns de som uppfattar det i sig provocerande om andra struntar i dem, men hur som helst så är det så en god muslim ska uppföra sig.

    Är det ok som svar?
    Och du anser att många följer detta?
  • realist14
    oOHalalOo skrev 2014-08-22 19:44:36 följande:
    Jag vet naturligtvis inte hur många som följer detta. Vad jag säger däremot att om de är praktiserande muslimer som följer sin tro, så borde de definitivt inte göra så. För då struntar de ju i vad som är halal och vad som är haram. Så det är de som gör det som inte är tillåtet som ska stå till svars i så fall tycker nog jag, inte alla andra som gör som man ska.
    Men hur ser det ut, bortom alla borde och vad som är tillåtet, hur agerar de flesta idag, dvs vilken bild får man.
  • realist14
    Anonym skrev 2014-08-23 17:00:17 följande:
    Ja vill man tro det värsta så visst kan man tro det. Det behöver ju dock inte betyda att det är så.
    Annars kan man också använda sunt förnuft  och se sig omkring i samhället, på sin arbetsplats osv så kanske du kommer att upptäcka att de flesta muslimer är och tänker som du själv är och gör. Så enkelt kan det också vara.
    Det där tror jag inte någon håller med om, i synnerhet inte de själva,,,,haha...
    Kulturkrockar, är det ordet bekant? Varför påstår en del att vi är så liika plötsligt?

    sv.wikipedia.org/wiki/Kultur_i_Sverige
    Begreppet kultur har olika betydelser. I en mer populär betydelse står kultur för synliga yttringar och handlingar, t ex musik, maträtter, klädsel och enkelt observerbara ageranden. I en samhällsvetenskaplig betydelse av kultur betonar man istället skillnader i värderingar, normer och institutioner

     
Svar på tråden Religiös fundamentalismen, kvinnoförnedrande klädsel.