Inlägg från: oOHalalOo |Visa alla inlägg
  • oOHalalOo

    Religiös fundamentalismen, kvinnoförnedrande klädsel.

    Dao skrev 2014-08-16 10:08:06 följande:

    Varför krångla till en tydlig konversation som såg ut så här? Det verkar som att du alltid måste slingra dig ur det du själv skriver Skrattande


    Det finns många terroraktioner rapporterade där muhammedaner i heltäckande lakan har haft bombbälte under och orsakat tusentals mordoffer men du kanske inte anser att bombbälte är ett vapen eftersom du anser att det räcker med att "visa fram handen" för att bevisa sin ofarlighetSkrattande
    Det är inte slingrande när du har skrivit något som du plockat något från det som någon annan har skrivit.

    Som sagt, vad som är vapen har inte ens diskuterat, men jag svarade i alla fall på din undran om bombbälte är ett vapen.

    Sen detta med att visa handen, det var Asta66 som skrev att det är ett tecken på att man är ofarlig om man visar handen. Du får ta den diskussionen med henne/honom varför det är så.
  • oOHalalOo
    realist14 skrev 2014-08-16 11:09:52 följande:
    Ok ,vi hoppar över det där med att gå naken då...Det är rätt, man behöver inte berätta vad man tycker, men om klädsel är mer ett statement istf en klädsel, då finns det fog för reaktion, på samma sätt som att det är hyfsat normalt att reagera om någon kommer i ku klux klan- tält.
    Då är det mer än "klädsel", då går det inte att påstå annat än att man vill något mer än att skyla sig och hålla rätt temperatur. Eller hur.
    Jag kan hålla med dig, dvs OM man använder klädsel för att göra en poäng eller något liknande, så kan man undra över detta och även ifrågasätta det, beror lite på tycker jag. Men om man om och om igen hör från muslimska kvinnor själva varför vi bär slöja, orsaken till det, önskan om det osv, varför behöver man reagerar negativt på det och försöka kränka och förnedra vårt val?
  • oOHalalOo
    Dao skrev 2014-08-16 12:09:40 följande:
    Det är helt ointressant varifrån du hämtar inspirationen till ditt slingrade. Jag kommenterar det du skriver.
    Ok. Då kan jag bara rekommendera dig att ta diskusisonen med 'att visa handen för att visa att man är fredlig' med Asta66, som är den som tog upp det och som du sedan spann vidare på. Ni kan faktiskt helt hålla mig utanför just den diskussionen, det är ju något som just ni två mer delar intresset i.
  • oOHalalOo
    Dao skrev 2014-08-16 12:25:49 följande:
    Vilka ord är det som måste förtydligas i min mening för att du ska förstå innebörden i detta?

    "Det är helt ointressant varifrån du hämtar inspirationen till ditt slingrade. Jag kommenterar det du skriver."
    Utan att bry dig om att du citerar något som någon annan har skrivit? Rätt oärligt faktiskt.
  • oOHalalOo
    Dao skrev 2014-08-16 12:34:58 följande:
    Det är just nu bara dig jag kommenterar. Varför anser du att det är oärligt?
    Att du inte erkänner 'att visa handen för att visa att man inte har vapen och är fredlig' inte ursprungligen skrevs av mig. Sen har du totat ihop och vänt runt och jag vet inte vad - vet du ens själv vad det egentligen är som du vill ha sagt?
  • oOHalalOo
    realist14 skrev 2014-08-17 07:32:18 följande:
    Kanske det beror på kvinnosynen allmänt i de länder som slöjbärandet kommer ifrån. Vad kvinnor är värda, vad de har för rättigheter. Har hört så skrämmande historier att jag häpnat.

    Om då en kvinna från den kulturen får yttra sig i svensk media tex, om vad hon anser om sin klädsel, så kanske det inte är såå långt borta att anta att hon svarar det som förväntas av henne.
    Det finns säkert många skrämmande historier. men det handlar också om hur man ser på saker och ting. Allt som väst representerar är typiskt för väst, men det betyder inte att andra värderingar eller synsätt är sämre. De är bara annorlunda. Så i väst t.ex. uppskattas kvinnan om hon arbetar, hon anses vacker och attraktiv om hon klär sig som samhället förväntar sig -  och hur det är vet vi båda två.

    Samma är det i andra delar av världen. Kvinnan uppskattas för det arbete hon gör, spelar ingen roll om hon 'bara' är hemma eller arbetar ute. Hon anses vacker för att hon är den hon är och också hon klär sig så som samhället förväntar sig av henne.

    Jag har bott i ett muslimskt land och jag kan berätta för dig att det är vanligt att kvinnor klär sig på olika sätt, västerländskt, heltäckande och allt däremellan. Och det intressanta är - där klarar samhället av att människor gör egna val. Jag skriver det för här finns en tendens till att ogilla och förakta det annorlunda, eller det som inte är det förväntade.

    Det finns säkert så klart familjer där som här som inte alltid låter valet vara personligt, men när så sker (det personliga valet) så är det som det ska vara och är det rätta. För om det gäller muslimer i alla fall, så är tron personlig och hur man praktiserar den är personligt.  Samtidigt har jag stött på kvinnor där som burit exempelvis hijab men gjort det av tradition eller för att 'alla andra gör det'. Ungefär som det är här i Sverige, 'alla ser likadana ut en varm sommardag' - för att förenkla det hela. De har alltså inte burit hijab för att det är något som föreskrivs av Allah (swt) (kanske för att de inte känner till det). Utan av annan orsak. Det är lite intressant tycker jag.

    Så det kommer säkert att hända som du säger. Det finns människor som blivit tvungna och blir tvungna att göra saker som de inte själva vill. Det är sådant tvång som man måste komma åt och låta människor själva bestämma vad de vill och hur de vill ha det ('inget tvång får förekomma i trosfrågor' 2;256). 
    Samtidigt tycker jag det är allvarligt om man utgår från att alla skulle tvingas, då skapar man en falsk bild.
  • oOHalalOo
    realist14 skrev 2014-08-17 11:04:47 följande:
    Ok, och i länder där män blir piskade om de har får kort skägg och kvinnor får straff om de bär kläder där håret råkar sticka ut, tex..där råder det också valfrihet?
    För att hårddra det hela.

    Det behöver inte alltid finnas ett val utifrån den egna smaken eller viljan. Valet kan ske av personen i fråga ja, men hon kanske väljer för att bli accepterad, föratt livet blir lättare, för att få en man...allt vad det kan vara..men att hon skulle välja annorlunda om hon kunde, om hon bodde på en annan plats med andra värderingar.

    Det kan aldrig i min värld iallafall när det finns sådan exempel på ofriheten, vara ett plagg som jag förknippar med frihet.

    Lika lite som jag hade om vi hade blivit straffade på olika sätt om vi inte hade burit shorts och axelbandslös top.
    Det förfaringssättet kan du inte hitta i Islams urkunder däremot, så diskusissonen borde istället vara, varför gör de så?

    Det kan vara samma i Sverige. Det finns muslimer som tar av sig slöjan för att bli accepterade i samhället och därmed göra livet enklare. Så den typ av förtryck, att göra en motvillig förändring för att passa in, är fel var det en utövas.

  • oOHalalOo

    Dao

    Det är lite lustigt att det finns de som tycker synd om muslimska kvinnor och låtsas värna om dem, men sen vänder dem ryggen, sparkar på den som redan ligger och skriver saker som du gör, att männen inte hittar sina kvinnor, det ska vara skyltar bak och fram, koppel, registreringskyltar, mustasch och jag vet inte vad.
    Funderar du aldrig någonsin om vad det är du håller på med?

  • oOHalalOo
    realist14 skrev 2014-08-18 22:29:35 följande:
    Jag såg en video från england, muslimer som demonsterade- de var ganska så nedlåtande och föraktfulla mot den engelska kvinnans klädsel, en kvinna frågade dem och hon var normalt klädd,i klänning, och fick höra att hon såg slampig ut osv och den hon talade med undrade vem hon ville förföra med sin klädsel.......
    Är de extremer menar du?
    De beter sig i alla fall inte som en muslim, man som kvinna, uppmanas av Allah (swt) i Koranen att göra, där både, man som kvinna, ombes 'sänka blicken' - vilket innebär att inte värdera andra, inte stirra, inte tafsa, inte invitera osv andra. Sen vet jag inte om det finns de som uppfattar det i sig provocerande om andra struntar i dem, men hur som helst så är det så en god muslim ska uppföra sig.

    Är det ok som svar?
  • oOHalalOo
    Aqt skrev 2014-08-19 15:03:39 följande:
    Det är vansinnigt, men dokumentäten är väldigt snäll i public service anda. Inga kritiker frågas t.ex. Men tillräckligt informativ för att förstå att någonting har gått alldeles snett...!
    Det har gått till överdrift om man hänger gardiner för fönstren, men glöm inte att det inte är norm att alla tänker så. Att alltid ta fram det som är udda och framlägga det som norm är lika tokigt som att alltid dra fram Livets ord när man diskuterar Kristendom och framlägga det som norm. 

    Däremot så finns det speciella tider i flera simhallar som är endast för kvinnor som simmar och tränar. Precis som det finns andra grupper som har egna sim och träningstider, såsom barn som lär sig simma, äldregrupper osv. Jag vet själv att det även finns kvinnor som inte är muslimer som uppskattar att närvara vid dessa kvinnotider och tycker det är bra att man faktiskt kan välja. Valmöjligheten ökar helt enkelt intresset för att delta. Det är positivt enligt min uppfattning. 

    Så att något gått snett håller jag inte med om, jag tycker att man kan välja är bra och inte något dåligt. 
  • oOHalalOo
    realist14 skrev 2014-08-21 14:47:41 följande:
    Och du anser att många följer detta?
    Jag vet naturligtvis inte hur många som följer detta. Vad jag säger däremot att om de är praktiserande muslimer som följer sin tro, så borde de definitivt inte göra så. För då struntar de ju i vad som är halal och vad som är haram. Så det är de som gör det som inte är tillåtet som ska stå till svars i så fall tycker nog jag, inte alla andra som gör som man ska.
  • oOHalalOo
    realist14 skrev 2014-08-23 09:51:18 följande:
    Men hur ser det ut, bortom alla borde och vad som är tillåtet, hur agerar de flesta idag, dvs vilken bild får man.
    Det beror ju på vad man väljer att fokusera på. Som exempelvis så stod det i Metro häromdagen att man känner till 60 svenska muslimer som anslutit sig till isis, att det finns en mörkertal men att det troligtvis rör sig om det dubbla. Så om man då funderar runt det, 120 svenska muslimer stödjer en terrororganisation och 350.000-400.000 gör det inte. Man borde då - rimligtvis, kunna säga ''hur agerar de flesta svenska  muslimer idag''? Jo de stödjer inte isis. Men icke, utan då talas de om de fåtal som gör det. Och det är den bilden som ständigt rullas på och det är den bild som människor matas med och även i viss mån hjärntvättas med. Alla andra muslimers agerande (dvs att inte stödja i det här fallet) - som då är enligt Islam, bortses från och struntas i.
  • oOHalalOo
    realist14 skrev 2014-08-23 17:15:09 följande:
    Det där tror jag inte någon håller med om, i synnerhet inte de själva,,,,haha...
    Kulturkrockar, är det ordet bekant? Varför påstår en del att vi är så liika plötsligt?

    sv.wikipedia.org/wiki/Kultur_i_Sverige
    Begreppet kultur har olika betydelser. I en mer populär betydelse står kultur för synliga yttringar och handlingar, t ex musik, maträtter, klädsel och enkelt observerbara ageranden. I en samhällsvetenskaplig betydelse av kultur betonar man istället skillnader i värderingar, normer och institutioner

     
    Känner du verkligen inga muslimer? Det är  lite förvånande eftersom det finns barn som studerar, vuxna  som arbetar osv. Vi behöver inte tycka  om samma saker, klä oss på samma sätt, välja samma utbildningar osv, men de flesta av oss lever ändå i samhället på samma villkor som inkluderar rättigheter  och skyldigheter. Mer lika än så behöver vi inte vara tycker jag. Vi är väl inga sardiner heller?

    Ja så är det väl ungefär som wikipedia säger. Jag tycker det är positivt att det finns olika influenser i samhället eftersom jag tycker det berikar. Lika mycket som det berikar att ha både unga och äldre människor i samhället, det berikar också. Det vore tråkigt och enkelriktat annars.
  • oOHalalOo
    Rataxes skrev 2014-08-23 17:25:14 följande:
    Till de 120 kan du lägga till ett antal personer som finansierar och stöttar var och en av dessa.
    Bevisa att det är så.
    Annars finns också alternativet att de inte är så många som en del vill få oss att tro.
  • oOHalalOo
    Rataxes skrev 2014-08-23 17:49:52 följande:
    Nej, vi kan låtsas som att det inte är en enda "svensk" som åkt ner för att leka jihad med IS. Känns det bättre då?
    Det får du låtsas själv i så fall. Jag skrev annars för min del från början vad en artikel i Metro framlagt, att 60 anses stödja och att det med inräknat mörkertal kan vara 120. Något annat har jag inte sagt.
  • oOHalalOo

    Oj nu glömde jag fylla i rutan om vem som skriver inlägg. Så gör om och gör rätt.

    Islamiskt klädval är nog en mer korrekt benämning.

    Så du tycker inte  det är jämställdhet och frihet och en mänsklig rättighet att själv kunna få välja och avgöra vad man klä på sig? Menar du att jämlikhet är tvång och att andra ska bestämma något så personligt över andras huvud? Är du rent av för någon sorts lagändring som talar om att  människor själva ska förbjudas det privata valet, klädesvalet?

  • oOHalalOo
    Anonym skrev 2014-09-13 20:04:35 följande:
    Frågan handlar inte om att göra ont, hur kunde du tolka det jag skrev på ett sådant sätt? Om du läser mina inlägg så ser du också att jag debatterat just kvinnoklädseln väldigt i fokus, men då får du också anstränga dig och läsa hela tråden kanske och inte sista sidan bara. Så du drar en felaktig slutsats där du själv kommit till korta och sen börjar du prata  om omfokusering. Hur tänkte du då?

    Det här med keps är något som jag diskuterat flera gånger här på FL. Det lustiga är att när jag ställer frågan varför ingen är intresserad av att debattera och ställa krav på skolan att även keps ska kunna få bäras inomhus, så blir det så tyst så tyst. Att ta av kepsen är ju en gammal kyrklig sedvänja ursprungligen så varför håller skolan så hårt på en sådan tradition eller sed? Har du kanske några tankar om detta och kanske vill ställa lite krav på skolan att tänka i lite nya banor istället?

    Det är väl bara under demonstrationer som det är förbjudet med ansiktsmaskering eller har du annan information eller nyare information som jag inte känner till?

    Det heter niqab, om det är muslimska kvinnor det handlar om.

    (Samma här, glömde fylla i 'inläggsrutan')
  • oOHalalOo
    Anonym skrev 2014-09-14 08:53:35 följande:
    Om du känner eller arbetar med människor som inte har goda värderingar, inte har god moral, inte har respekt för svensk kultur (vad är det förresten?), som inte respekterar kvinnor (och män hoppas jag också du menar?) och som inte respekterar allt levande, inklusive djur, ja då förstår jag hur du menar.

    Men om du menar generellt att det du nu har beskrivit är en sann muslim, ja du är du däremot fel ute. Sen finns det givetvis de som handlar oetiskt och oislamiskt, man jag utgår från att du även avhåller dig från att umgås med icke-muslimer som inte heller delar dina värderingar osv. Om du är konsekvent menar jag, annars blir ditt inlägg en aning luddigt faktiskt. Dvs ni lever bara i samma samhälle men delar inget.
    Skrivet av oOHalalOo, inte anonym.
Svar på tråden Religiös fundamentalismen, kvinnoförnedrande klädsel.