• yodi

    Vårdnad under amning

    Anonym (Gravid och lämnad) skrev 2014-10-15 15:40:35 följande:

    Kan någon svara på vad som händer med ett nyfött barns vårdnad och boende när föräldrarna separerat innan födsel? Min nu f.d. pojkvän som jag blev gravid tillsammans med har lämnat mig vilket känns förjävligt, är i sjätte månaden. Vi vill båda ha vårdnad om barnet men vi kan absolut inte bo tillsammans, inte ens första tiden. Vi har pratat lite om allt, men bara över telefon, känner just nu att jag aldrig vill se honom igen efter detta svek, men jag är rädd för att säga minsta lilla som kan ge honom vårdnad om barnet när det fötts. Läser överallt att man ska vara samarbetsvillig och så, men just nu är allt så jävla jobbigt. 

    Helst vill jag amma barnet ett halvår som ju rekommenderas om jag kan amma. Man kan ju inte hålla på och skicka en nyfödd fram och tillbaka mellan sig, det verkar överallt rekommenderas att barnet bor fast hos en förälder och träffar den andra först där och att man sen utökar umgänge sakta? 

    Hur tror ni min chans är att få vårdnaden och ha barnet boende hos mig primärt?? Det skulle kännas så fruktansvärt att  föda och sen behöva lämna över mitt barn till mitt ex och inte kunna amma eller kanske ens få se det varje dag? Kan de göra så? Jag är helt förtvivlad! Måste jag prata med någon advokat eller något?

    Hade ju förväntat mig mysigt familjeliv och inte att vara helt ensam och kanske inte ens med mitt barn????

    Är i chock, vet inte ens om jag tänker på de relevanta sakerna? Något annat???


    har ni skrivit på papper om ensam vårdnad? för annars får du enskild vårdnad automatiskt när barnet föds. han måste i så fall ansöka om delad vårdnad.

    kan ni prata med varandra och komma överens? för just i början så är det svårt att ha delat boende för bebisen. skulle det kunna funka med att bebisen bor hos dig och att han får träffa barnet dagligen? och att man börjar låta barnet bo hos honom kortar stunder som man senare utökar med växelvis boende som mål?

    har för mig att det är från 3 år som vv rekomenderas
  • yodi
    Tow2Mater skrev 2014-10-15 16:40:43 följande:
    Samma källa tipsar om "1-2 år: Umgängesföräldern kan ha varannan helg (fre-sön) samt ev ytterligare ett dygn i varje vecka".

    Säg mig skillnaden mot att 'umgängesföräldern' har barnet två dygn, sen har 'boendeforäldern' barnet i två dygn, etc och så turas man om, dvs har växelvis boende. En bra källa i ovrigt, men här vet de inte vad de pratar om. Tror de med "växelvis boende" menar varannan vecka i taget, men de definierra det inte så.
    i det övre förslaget så har barnet mer av en fast punkt. i ditt förslag blir det en väldig massa fram och tillbaka mellan mamma och pappa.
  • yodi
    Tow2Mater skrev 2014-10-15 17:42:09 följande:
    Det blir ingen skillnad varannan vecka, for jag antar alla vill ha det där 'ytterligare ett dygn i varje vecka'. Det blir ett extra fram-tillbaka-byte på två veckor ja.

    Själv anser jag att det är bättre for barn att träffa båda sina foräldrar varje vecka istället for att se den ena bara varannan. Men man kan ju anse olika där. Vet inte hur en domstol domer dock, det beror säkert på olika situationer.
    nu vet jag inte om jag missförstod dig.

    men förslag ett var väl varannan helg och en dag i veckan hos ena föräldern.
    och förslag två var må, ti hos ena ons to hos andra,fre,lö tillbaka till förälder ett osv ?
  • yodi
    Tow2Mater skrev 2014-10-15 17:57:15 följande:
    Ja, det var min jämforelse. Det blir tre tillfällen på två veckor jämfort med fyra. Men växelvis kan ju handla om olika fordelningar. Min poäng är att är det bra for barnet att tillbringa en helg (två dagar) med den ena foräldern, kan jag inte se vad den direkta skillnaden skulle vara om det tillbringar två dagar en annan tid i veckan också. Tätare anses ju bättre än att ha längre tid emellan.
    jag för min del kan tycka att det är stor skillnad på att vara först fem dagar hos en förälder och sedan två hos den andra, mot att byta var tredje dag, så rörigt, jag hade blivit tokig av att åka fram och tillbaka på det viset

    och frågan är om barnet känner att det har en trygg punkt, en bas om man byter så ofta.
  • yodi
    MxMeNow skrev 2014-10-15 18:18:52 följande:
    Som vuxen och förälder får man svälja sin stolthet och samarbete för barnets bästa. Det bästa är att de bor ihop den första perioden. Kan de inte det ser inte jag varför det självklara valet (även juridiskt) ska vars boende hos mamman. Det är det jag vänder mig emot.

    Så många skriker jämställdhet men när det gäller föräldraskap och spädbarn är tänket som bortblåst! Idioti!
    och man får även tänka på barnets bästa, vilket inte alltid är det mest jämställda.

    som nyfödd är bebisen mer bondad med mamman än pappan, sen ska självklart pappan få möjlighet att knyta an till bebisen när den är född, men just som nyfödd är det mammans röst,doft  och hjärtslag som är bekanta.

    vi har även whos rekommendationer att där det är möjligt helamma tills barnet är 6 månader och gärna del amma tills två år.
  • yodi
    MxMeNow skrev 2014-10-15 18:43:57 följande:
    Men snälla du, WHOs rekommendationer är för Hela världen, i Sverige har vi tillgång till friskt vatten och nätingsrik mat, så behovet är inte detsamma även om amningshysteriker vill tro det!

    För det andra är pappans doft minst lika bekant som mammans om han är lika delaktig i omvårdnaden, näsan på ett foster i magen känner inga dofter eftersom dom inte andas! Hjärtljud absolut, men de flesta hjärtan slår likadant, same shit liksom och rösten inifrån magen med alla andra ljud är inte densamma. Så det är myter alltihop!

    Personligen kunde jag inte bry mig mindre om svenskars hysteri kring jämställdhet, men hyckleriet som råder i tråden fyller mig med avsmak!
    kalla mig gärna amnings hysteriker om du vill, nu är det naturligtvis individuellt men i de flesta fall där amningen fungerar så innehåller bröstmjölken mer näring än vad ersättningen gör, den innehåller även antikroppar vilket inte ersättningen gör. blir barnet senare sjukt tex förkylning så är det inte ovanligt att vanlig mat ratas medans det kan tänka sig att amma och då innehåller mjölken nyttiga salter som förhindrar uttorkning. vilka inte finns i ersättning.
  • yodi
    MxMeNow skrev 2014-10-15 19:04:21 följande:
    Oj, hur överlever flaskmatade barn världen över? Och hur överlevde mina utan amning? Jajust, de fick ersättning!
    naturligtvis överlever dom, men varför neka barnet bröstmjölk som oftast är bättre och rekommenderas även av svensk sjukvård om amningen fungerar?
  • yodi
    Anonym (Lilly) skrev 2014-10-15 19:16:21 följande:

    Väljer du att INTE fylla i för gemensam vårdnad behåller du ensam vårdnad och du får ALLA föräldrapenningsdagarna. Det ska du först och främst se till att ha. För skriver du på gemensam vårdnad så får han hälften och behöver inte ge dig en enda dag av sina 240 dagar. Då kan du hamna i knipa om du tar ut 7dagar i veckan och dagarna tar slut när barnet är 8 månader och han har tappat intresset.


    faktiskt också något att ha i åtanke, det har varit en del trådar här på fl från ledsna mammor där barnet varit under ett, där pappan inte vill/kan ta fl just då och vill samtidigt inte skriva över dagar.
Svar på tråden Vårdnad under amning