Forum Psykisk ohälsa - Känsliga rummet
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • HJÄLP!! Vad händer? Paranoid personlighetsstörning eller psykos?

  Fre 17 okt 2014 13:52 Läst 4441 gånger Totalt 8 svar
  Visar endast inlägg av Anonym (Hejsan) - Visa alla inlägg
 • Anonym (Hejsa­n)
  Återställ
  Fre 17 okt 2014 13:52 #3

  Det finns två typer av människor.
  1) De som flyr och försöker rädda sitt eget skinn när saker och ting händer som står utanför deras kontroll. På detta sätt upplever de att de ändå kan bevara kontrollen på något sätt, vilket är viktigt för att de själva ska kunna känna trygghet. Denna typ sätter alltid sig själv först. De är extremt rädda och försiktiga av sig. De räknar dock med att andra ska finnas där för dem trots att de själva lämnar andra i sticket.

  2) De som stannar kvar där de behövs som mest trots sin rädsla för att dras med in i att förlora kontrollen men försöker hjälpa till att reda ut saker. På detta sätt kan de komma att förstå bättre hur andra människor tänker och känner vilket ger dem större empati och medkänsla. De tror på gemenskap och att hjälpa en vän är att hjälpa sig själv. Denna typ sätter sätter varken sig själv eller andra först utan försöker komma fram till en lösning för allas bästa.

  Paranoid innebär inte nödvändigtvis att tro sig vara förföljd av hemliga agenter i mörka rockar och hattar, att någon spionerar på dem genom fönstren osv. som är en ganska vanlig vanföreställning från de utan psykotiska drag.
  Paranoia som begrepp är mer en överdriven vaksamhet och försiktighet gentemot situationer som upplevs som främmande och skrämmande. Där man handlar utefter de psykologiska försvarsmekanismerna FFF -> Fly, Fäkta eller Freeze.

  En av dessa två persontyper ovan faller mer in på kategorin paranoid personlighetsstörning än den andra. Gissa vilken?

  (Trodde du inte va!)

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll