Inlägg från: Mamma Anna 87 |Visa alla inlägg
  • Mamma Anna 87

    Min Mamma låg för döden, gav dom för mycket morfin?

    Du ska absolut inte anklaga dig själv. Det morfinet gör med andningen är att anta andnimgar per minut blir mindre och när andningen är snabb kan det vara en fördel om andningen lugnar ner sig för det blir behagligare för patienten och snabb andningsfrekvens är inte heller bra för kroppen. De farliga med morfinet är om andningen blir för långsam, under 8 per minut eller mindre. Du skriver att din mamma redan hade snabb andning och det talar mycket mycket starkt för att morfinet inte hade med hennes bortgång att göra över huvud taget . Du skall absolut inte anklaga dig själv!!

  • Mamma Anna 87
    Kakan71k skrev 2014-12-27 21:21:15 följande:

    Tack snälla du för ditt svar!<3

    Jag tänker bara att hon andades så snabbt för att det var enda chansen för henne att få syre.Att vädra ut koldioxidet med korta snabba andetag och genom att få morfin o stesolid "sänktes" både andning och medvetandegrad så att hon inte kunde hålla rätt sammansättning och hjärtat inte orkade längre.

    Hon var kanske väldigt nära döden utan att jag begrep det.Hon var så vaken och hyper därför har jag så svårt att tro hon var nära bara.

    Jag undrar hur fortsättningen blivit om hon inte fått injektionerna, hur länge kan en människa ligga och hyperventilera och vad händer sedan-medvetslöshet med annan typ av andning eller döden genom hjärtstopp?

    Hon sov inte på 2 dygn, överallt läser jag om att döende går in i dvala men det stämde överhuvudtaget inte på min Mamma.


    Hyperventilering kan bero på smärta, ångest eller att man har allvarliga rubbningar av kroppens syra-basbalans (kan bero på att njurar inte fungerar) eller syresättning (kan tex bero på att hjärtat inte orkade pumpa runt syret den sista tiden eller någon lungkomolikation) Din mamma var svårt sjuk och i livets slutskede och att hon andades fort tydde på att hon inte mådde bra. För en i övrigt frisk person hade man tagit reda på varför genom undersökningar och utredningar. Men i palliativa skede är det bästa att bara lindra symtomen och låta patienten somna in så fridfullt dom möjligt. Man kan spekulera i om intensivvårdsinsatser hade kunnat förlänga hennes liv någon dag men de hade definitivt orsakat henne stor plåga och det är väl därför som man i palliativ vård inriktar sig bara på symtomlindring och inte behandling. Det finns verkligen inte den minsta lilla chans att morfinet orsakade hennes död. Jag jobbar som sjuksköterska och hade för ett tag sen en patient som dog under liknande omständigheter, pigg till sista andetaget, hyperventilering och fick av mig morfin som lindring. Hon dog ett par timmar senare men inte av morfinets andningsdepremmerande effekt, utan att hjärtat inte orkade mer och då går de fort den sista tiden. Som du skriver är det endel dom somnar in under lång tid och ligger som i dvala några dagar men det är absolut inte så för alla, beror ju helt på vilka organsystem i kroppen som är drabbade.
  • Mamma Anna 87
    Kakan71k skrev 2014-12-28 12:29:29 följande:

    Mamma Anna 87 och Anonym(A)- stort tack för era svar!!<3

    Det var nyttigt för mig att få läsa att det finns andra döende patienter som dör på liknande sätt, pigga och med hyperventilering.
    När man aldrig sett döden och bara fått en broschyr att läsa om livets sista tid
    så fattar man inte vad som händer.Särskilt som inget i den broschyren stämde in på min Mamma..

    Anonym(A)- jag beklagar förlusten av din dotter, så svårt för dig, tack för att du ändå orkade svara mig.

    Tack ska ni ha!

    Kram


    Ta hand om dig nu och har du mer funderingar är det bara att fråga på .. Kramar
Svar på tråden Min Mamma låg för döden, gav dom för mycket morfin?