• Kakan71k

  Min Mamma låg för döden, gav dom för mycket morfin?

  Min älskade Mamma gick bort för ca 1 1/2 år sedan.
  Hon hade då suttit förlamad i rullstol i mer än 10 år pga stroke.
  Hon fick en lunginflammation som antibiotikan inte bet på.
  Jag har haft ett helvete sedan dess för jag anklagar mig själv för hennes död.
  Så här gick det till:
  Jag åkte till det äldreboende där hon bodde och vakade tillsammans med min bror och moster i nästan 5 dygn.Personalen hade sagt att det skulle ta tid och att vi skulle förbereda oss på det.
  Den sista kvällen började hon med en ytlig snabb andning som hon inte haft förut.Ingen ur personalen sa nåt om det.
  Mamma var helt vaken och med.
  Min moster satt och vakade till kl 12 då jag kom in och bytte av henne.
  Mammas hyperventilation var intensiv och det var otroligt jobbigt att sitta bredvid henne och se detta.
  Efter ca 1 1/2 tim ringde jag på beredskapssköterskan som kom och jag bad att dom skulle ge Mamma nåt, sköterskan medgav att Mamma hade det mkt jobbigt och behövde nåt.Hon fick då en liten dos morfin blandat med stesolid.
  Efter ytterligare 1 1/2 tim var det ingen förändring i andningen, det verkade snarare jobbigare för henne.Jag ringde på sköterskan igen och sa att jag inte tyckt det hjälpt.Då sa hon att Mamma skulle få lite mer.
  Vaket kom in kl 04 och bytte av mig och vid 04.45 väckte dom mig och sa att Mamma dött.
  Jag känner som att hon dog en för tidig och plötslig död pga morfinet och att det var mitt fel eftersom jag ringde på sköterskan en andra gång när jag egentligen visste att det skulle gå 4 tim mellan doserna.Men jag hade panik.
  Detta smärtar mig så mycket och jag vet inte vad jag ska ta mig till!
  Nån som har nån erfarenhet av liknande eller så? Är det i alla fall som den döende har långt mellan andetagen och är i dvala? Så dog inte Mamma, hon blev bara tyst och utandades en suck, hon var helt klar och vaken.
  Mycket tacksam för hjälp, då jag håller på att gå under:(

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2015-01-16 18:37
  Jag skulle vilja fråga dig, Anonym (Livet)..
  Du skriver att när din Mamma var döende så fick hon långt högre doser än min Mamma och att din Mamma vägde runt samma som min.

  Hur ofta fick hon dom doserna morfin och stesolid, med vilka tidsintervaller?

  Du skrev att din Mamma också hyperventilerade, dog hon i den typen av andning eller var hon i ett annat skede med andningen när hon dog?

  Jag känner mig ensam i det här och skulle gärna vilja om du orkade svara.
  Tack<3

 • Svar på tråden Min Mamma låg för döden, gav dom för mycket morfin?
 • MLIJH

  Beklagar sorgen. Jag jobbar som undersköterska inom äldreomsorgen och har gjort det nu i 10 år. Har suttit på många vak och ingen av dem har vart den andra lik. De mängder morfin de får inför döden är knappt mätbart. Mest för att stilla oro och smärta. Stesolid är kramplösande och mot oro. Det finns en mängd palliativa mediciner och dessa är just inför döden. För att lindra. Man vet aldrig om det tar 1 timme eller 7 dagar utan de lämnar oss när de gör det. Det finns ingen fyratimmars regel när man ska dö. Är man orolig/rosslig eller har ont så ska man lindra det. Utgången hade nog blivit densamma för din mor du ska inte klandra dig själv utan du agerade som du tyckte var bäst för din mamma och sjuksköterskan sitter med den medicinska kunskapen. Ta hand om dig

 • elle9

  Medicineringen är personalens ansvar och inte din. Slutet var oundvikligt och det måste vara bättre att få möta döden med smärtlindring och avslappnande än utan. Vad hade det gett henne och vad hade det gett dig? Någon extra timme med svårt lidande? Hur skulle det vara att behöva leva med det. Om du orkar läsa kan jag länka in en blogg om en stackare som hölls vid liv alldeles för länge. Det kan ge lite perspektiv. Försök hitta någon ptofessionell att prata med. Lycka till!

 • Regnsjuk

  Jag jobbar som sjuksköterska på en palliativ enhet och hoppas att mitt svar kan lugna dig. När en människa ligger inför döden så är ytlig, rosslig andning ett av tecknen på att det inte är långt kvar. Oftast handlar det bara om timmar eller rentav minuter i det läget. Då finns det ingenting vi kan göra för att ändra förloppet, det enda vi kan göra är att minska obehaget för patienten. Tidsgränserna för morfininjektioner och rogivande injektioner blir därför helt oväsentliga, vi ger när det verkar behövas för att patienten ska bli lugn, det kan bli med en halvtimmes mellanrum om så skulle behövas. Morfin ges väldigt frikostigt i livets slutskede.

  Vad jag försöker säga är att du absolut inte ska känna att du har någon skuld i någonting, tvärtom bidrog du antagligen till att lindra din mammas lidande på slutet. Jag beklagar verkligen din sorg, det är inte lätt att sitta brevid, och försöka leva vidare efteråt. Men du gjorde absolut ingenting fel, tvärtom! Det är för övrigt ganska vanligt att patienter "väntar" med att gå bort tills deras anhöriga gått därifrån en liten stund, har jag märkt. Alldeles som om det blir lättare att ta det sista steget då. Ingenting är ditt fel!!!

  Kram till dig!

 • Kakan71k

  Tack så mycket, jag är rörd att så många tar sig tid att svara mig, det hjälper mig att få lite perspektiv.
  En fråga till er som arbetar inom palliativ vård, min mors andning var inte rosslig sista natten, det hade den varit innan, men sista natten var den bara ytlig och mycket snabb, som hyperventilation.Bröstet åkte in och ut mkt snabbt.
  Jag går och tänker på om det var sista stadiet oavsett om hon inte fått morfin i två doser, eller om sista stadiet alltid är Cheyne- Stokes- andning?Hade den tagit vid om morfinet inte fått henne att släppa? Mamma var helt vaken och klar, är det verkligen möjligt att vara om man är så nära slutet?

 • Regnsjuk
  Kakan71k skrev 2014-12-01 17:03:50 följande:

  Tack så mycket, jag är rörd att så många tar sig tid att svara mig, det hjälper mig att få lite perspektiv.
  En fråga till er som arbetar inom palliativ vård, min mors andning var inte rosslig sista natten, det hade den varit innan, men sista natten var den bara ytlig och mycket snabb, som hyperventilation.Bröstet åkte in och ut mkt snabbt.
  Jag går och tänker på om det var sista stadiet oavsett om hon inte fått morfin i två doser, eller om sista stadiet alltid är Cheyne- Stokes- andning?Hade den tagit vid om morfinet inte fått henne att släppa? Mamma var helt vaken och klar, är det verkligen möjligt att vara om man är så nära slutet?


  Det kan vara så himla olika det där. Vissa är klara och "med" ända till slutet, medan andra blir okontaktbara i en vecka innan de släpper taget. Vissa blir rossliga precis på slutet, andra blir det inte alls. Ytlig andning är ett vanligt tecken på att det närmar sig slutet, men för vissa tar det bara slut utan några som helst tecken. Många kan dessutom, som jag också förstår det på din beskrivning av din mor, bli riktigt "pigga" precis innan de släpper taget. Som en sista ansträngning. Vad jag försöker säga är att själva döendet är otroligt individuellt, och det är svårt, även för oss med erfarenhet, att säga någonting om förloppet. Det mesta är normalt, helt enkelt. Utifrån min erfarenhet tycker jag att din mors död låter helt normal, och jag tycker att det var jättebra att hon fick den smärtlindring hon fick. Sen beklagar jag att du inte fick vara med i själva dödsögonblicket, det vet jag att många tycker är jobbigt att missa, men som jag förstod det hade ni ändå vakat i några dagar, så din mamma kände sig nog aldrig ensam. Som sagt, många verkar vänta med att dö tills de anhöriga har lämnat rummet... Då får man försöka tänka att det var så de ville ha det. :)

  Som sagt. Ta hand om dig, och släpp skuldkänslorna. Du fanns där för din mor och hon slapp lida tack vare dig! Kram!
 • Kakan71k

  Jag letade efter trådar på "morfin" här på Familjeliv, och det finns många som skriver att det är andningsdeprimerande, att de som ligger för döden som får morfin kanske dör fortare, att dom vill andas men att andningscentrum i hjärnan helt enkelt slutar att fungera.
  Jag skrev ju att min Mamma låg för döden och att hon den natten hon dog fick två små doser morfin med 1 1/2 tim mellanrum.
  Hon var helt klarvaken och med, och när jag såg henne efter att hon dragit sitt sista andetag så såg det ut som att hon dött mitt i det.
  Det är så fruktansvärt!
  Jag kan inte sluta tänka på att om hon inte fått morfindoserna, särskilt dos nr 2 så hade hon levt några dagar till och gått när hon var redo.
  Det var mitt fel eftersom jag påkallade sköterskans uppmärksamhet.
  Jag är mkt tacksam för era svar på min tråd, men hur kan andra här på forumet skriva så vitt skilt om morfin??

 • Mamma Anna 87

  Du ska absolut inte anklaga dig själv. Det morfinet gör med andningen är att anta andnimgar per minut blir mindre och när andningen är snabb kan det vara en fördel om andningen lugnar ner sig för det blir behagligare för patienten och snabb andningsfrekvens är inte heller bra för kroppen. De farliga med morfinet är om andningen blir för långsam, under 8 per minut eller mindre. Du skriver att din mamma redan hade snabb andning och det talar mycket mycket starkt för att morfinet inte hade med hennes bortgång att göra över huvud taget . Du skall absolut inte anklaga dig själv!!

Svar på tråden Min Mamma låg för döden, gav dom för mycket morfin?