• Sira

    Vi som fått barn efter IVF/ÄD 2014/2015

    Hej allihopa!

    Jag har varit med i systertråden "Vi som äntligen är gravida efter ivf/äd" och för tre veckor sedan föddes vår dotter efter en äd-behandling. Har under tiden följt den här tråden på lite avstånd... Ni verkar ju vara ett tight gäng redan och har vad jag förstått fått barn ungefär samtidigt men jag kollar ändå: Finns det plats för en till?

  • Sira

    Tack för välkomnandet!

    Vårt lilla mirakel heter Elsa. Hennes storasyster kom också till via äd, tänk att det har fungerat två gånger!

    Det går bra tycker jag. Hon sover mycket vilket underlättar när man har ett barn till att ta hand om... Amningen funkar också. Igår var det ganska mycket skrik vid bröstet men jag tror det är att hon vill öka produktionen. Hon drog och slet och skrek om vart annat. Jobbigt men jag minns det från förra gången och att bvc-sköterskan förklarade det så. Hon ökar bra i vikt så jag är inte orolig att hon får för lite.

    Med mig är det inte helt på topp. Lycklig och glad att allt gått bra även denna gång men jag fick svår havandeskapsförgiftning med organpåverkan och förlossningen slutade med katastrofsnitt. Jag har en hel del kvar att bearbeta...

  • Sira
    Kelsson1 skrev 2015-09-13 20:10:27 följande:

    Ingen förbättring än , han vaknar 5-6 gånger per natt o vill äta o sover dåligt på dagarna med så blir ingen vila till mig o förutom trötthet har jag huvudvärk också...


    Usch så jobbigt! Vet precis hur det är att inte få sova. Vår äldsta sov inte särskilt mycket och när hon gjorde det var det nästan bara på mig. Det var ren ångest att gå och lägga sig på kvällen för jag visste aldrig om jag skulle få sova något på natten eller inte. Och när man är mitt uppe i det hjälper det liksom inte att "det blir bättre om ett tag" för man vill bara få sova.
  • Sira

    Att inte få sova används ju faktiskt som en riktig tortyrmetod så det är inte konstigt att du känner dig trasig... Lider med dig. Det var många gånger jag satt och grät på dagen/natten för att jag var så trött. Det är verkligen hemskt.

  • Sira
    Irma01 skrev 2015-09-13 22:40:54 följande:

    Grattis igen till miraklet Elsa!

    Vilken resa du verkar ha varit med om...fick du havandeskapsförgiftning förra gången med? Det är ju tydligen vanligare när man gör ÄD.

    Min son är ett år nu och kom också tack vare ÄD, som vi gjorde på KS.

    Jag mådde jättebra tills en vecka före förlossningen då jag började få havandeskapsförgiftning jag med. Slutade med att de behöll mig på BB och satt igång allting med det vill sig inte och de fick avbryta, jag fick åka hem (skulle tillbaka dagen efter) men fick blödning på kvällen och åkte in igen. Bricanyl och morfin för att sova, sedan ny försök med igångsättning! Under tiden samlade jag på mig alldeles för mycket vätska, då mina njurar fingerade inte. Blev igångsatt kl 10 på morgonen och Victor föddes kl 22. Fick ingen EDA pga mina njurar, läkaren kom flera ggr in, men trots att det tog ett bra tag innan jag fick börja krysta så gick det till slut. Tror att det kunde ha slutat mycket mer akut om det inte hade varit för den fantastiska personalen. En barnmorska som egentligen inte var i tjänst just då men som jag hade skapat en känslomässig relation till när jag låg där i tre dygn stannade hela vägen och var ett enorm stöd. Jag förstod bara efteråt att mitt tillstånd var allvarligt. Så jag har inga större psykologiska men efter det.

    Hur länge hade du havandeskapsförgiftning och har du kunnat ventilera allting med din barnmorska efteråt eller bett om ett samtal?

    Kram!


    Tack igen!

    Jo, jag fick det även förra gången men då var det lätt/måttlig och jag fick egentligen inte reda på det förrän när jag läste journalen. Det var bara precis sista veckan som jag fick blodtryck upp mot 150/100 och på bf-dagen tror jag att jag hade +1 i urinen så min bm gjorde en hinnsvepning som satte igång det hela. Enda åtgärden de gjorde var att förlossningsläkaren var inne ett par gånger under förlossningen och kollade reflexerna och sen på BB kollade de mitt blodtryck så att det gick tillbaka till normalt. Jag behövde inte blodtryckssänkande och det hände egentligen aldrig något. Från den förlossningen har jag positiva minnen.

    Den här gången började blodtrycket stiga tidigare och de började misstänka att det var på gång ett par veckor innan bf. Jag gick på ganska många extrakoller, sista veckorna var jag inne två ggr i veckan och kollade blodtrycket. Min bm gjorde hinnsvepning och skickade mig till läkare för att jag skulle bli igångsatt. Då var blodtrycket högt, +3 i urinen och dessutom lätt förhöjda levervärden så jag blev inlagd och skulle blivit igångsatt under dagen/kvällen. Dock hade de fullt på förlossningen samtidigt som medicin fick ner blodtrycket så jag skulle få vänta till morgonen. Vaknade på natten och hade skyhögt blodtryck samtidigt som jag skakade i hela kroppen så jag fick magnesium för att inte börja krampa. Mycket obehagligt! Magnesiumet gjorde att det kändes som om jag brann upp inifrån. De tog hål på hinnorna för att sätta igång förlossningen men tillsammans med fostervattnet kom det en massa blod och därför blev det katastrofsnitt. Jag var sövd under tiden. Det är först nu jag börjar förstå hur sjuk jag var. Jag tänkte att det var normalt att inte må sådär jättebra som höggravid och med ett barn till att ta hand om. Det kom ju så gradvis också, hade det varit från ena dagen till den andra hade jag ju känt mig jättesjuk...

    Vad konstigt att de skickade hem dig med hf och när de dessutom höll på med en igångsättning. Hur lång tid tyckte du att det tog innan du kände dig återställd från havandeskapsförgiftningen? Jag ska på en koll igen snart för att se att blodtrycket håller sig bra men annars tycker jag att jag känner mig fysiskt ganska återställd eller på rätt väg åtminstone.
  • Sira
    johjen skrev 2015-09-14 07:30:35 följande:

    Låter tufft Sira! Har du någon bra att prata med eller någon kontakt inom vården?

    Kram på dig!


    Ja, personalen har verkligen varit jättebra; både bm på mvc, all personal på fl och BB och även nu efteråt på kontrollerna har de varit väldigt måna om mig. Barnmorskan som var med och läkaren som gjorde snittet kom in och pratade medan vi var kvar på BB och jag har fått en tid till den läkaren om ett par veckor för uppföljning. Har även fått remiss till mödra-/barnpsykolog, känns som att jag behöver prata om det.
  • Sira
    johjen skrev 2015-09-14 07:35:29 följande:

    Å känner igen mig så! Adam ville bara sova på mig första månaden och åt typ varannan timme dygnet runt.. Skrev upp hur många gånger han åt och rekord är nog 16 ggr! Ingen tröst för dig kanske och jag vet precis hur det känns när man är mitt i det och det känns som det aldrig ska ta slut. Jag hade inga som helst ambitioner när det gällde hus och hem under denna tid utan besökare fick ta med sig mat och fika och städa fick sambon göra. Jag satt mest i soffan eller i sängen! Kram


    Det här inlägget hade jag kunnat skriva, fast jag skrev aldrig upp hur många gånger det blev på ett dygn, det var liksom hela tiden... Kändes som att jag aldrig skulle kunna göra normala saker igen eller bara få en stund för mig själv. Efter ett tag mådde jag så dåligt över hur hemmet förföll, ingen av oss orkade ju städa mer än det där vardagliga och knappt det, så vi köpte städning ett par timmar. Helt underbart! Vi tog en långpromenad och när vi kom tillbaka var allting skinande rent och fönsterna nyputsade och det luktade liksom rent överallt. Det gjorde faktiskt mer än vad man kan tro för välbefinnandet.
  • Sira
    Kelsson1 skrev 2015-09-14 10:17:49 följande:

    Tur att man inte dör av oreda


    Haha, inte många småbarnsföräldrar som hade överlevt i så fall...

    Om ni har möjlighet så är mitt tips att köpa städhjälp. Många företag har storstädning och det behöver inte kosta jättemycket och ni behöver ju inte fortsätta med det och ha det varje vecka eller så. Bara att få det ordentligt städat en gång var så skönt och gjorde det ju också lättare att hålla efter sen. Jag tyckte det kändes jättekonstigt att främmande människor skulle städa i mitt hem men just då var det så värt det. Vi hade verkligen ingen energi till det också.
  • Sira
    lelle75 skrev 2015-09-14 20:25:15 följande:

    Vet ej om jag hunnit att säga grattis Sira och välkommen till tråden!

    Tack alla för glada tillrop, njuter fortfarande av min au pair som är sagolik


    Tack!

    Härligt att det funkar så bra med din au pair!
  • Sira

    Irma: Ja, jag upplevde nog min första förlossning lite som du upplevde din låter det som. Jag fattade inte ens att det verkligen hade utvecklats till hf förrän jag läste journalen och jag har som jag skrev innan positiva minnen från den förlossningen. Inget jag behövde bearbeta efteråt, jag blev mest förvånad när jag såg det.

    Vad läskigt att du gick ner så mycket så snabbt! Hade det med njurarna att göra?Jag gick säkert upp 7-8 kg i vätska, jag blev väldigt svullen. Jag fick mäta urinen innan förlossningen och då drack jag nästan en liter och kissade inte ens en dl. Det löste sig efter förlossningen, med råge! Hade också kateter och behållaren blev så full att det svämmade över. Lätt pinsamt att ligga i sängen medan en av sköterskorna fick torka upp från golvet... Skäms

Svar på tråden Vi som fått barn efter IVF/ÄD 2014/2015