• Funderaren 01

    Vad tänker du om en mamma som är föräldraledig till 19 månaders barn?

    Jag är fortfarande hemma med vårt minsta barn som snart är 20 månader gammal. Vi planerar att vara hemma tills hen minst är två år för att vi vill det.
    Vi har lyckats snåla på dagar osv. Min man är hemma en del även om han arbetar heltid (har sånt jobb) så han drar stort lass här hemma också ifall någon undrar.


    Min fråga är: Är det så himla underligt och konstigt att jag som mamma vill vara hemma med barnet? Jag får så mycket frågor och blickar om att jag fortfarande är hemma att det börjar kännas konstigt och lite jobbigt faktiskt, som att det inte är ok.


    Är det avundsjuka? Eller tror folk att jag är arbetsskygg? Eller vad? Varför är det så intressant hur vi får ihop det med ekonomi etc? Det känns rent spontant som att man är så underlägsen när man är hemma, att man är en hemmafru. Visst r det ett tufft jobb att vara hemma men barnen är ju bara små en gång och för vår del förstår vi tex inte varför man sätter sin ettåring på dagis, men vi skulle aldrig säga det till den familjen det handlar om..


    Vad tycker du? Är det så konstigt att vara hemma till barnet är runt två år?


     


     

  • Svar på tråden Vad tänker du om en mamma som är föräldraledig till 19 månaders barn?
  • Kim Possible

    Jag tänker väl ingenting, mer än att det är ovanligt bland de vi känner. De flesta delar på föräldraledigheten och de flesta skolar in någon gång mellan 12 och 18 månader ungefär, några har varit hemma runt två år men har då delat upp tiden mellan sig. Tror inte jag känner till något fall (förutom i min ursprungsort ute på landet) där mamman har tagit all föräldraledighet och dessutom varit hemma i flera år med ett eller flera barn.

    När man skolar in brukar även bero på när på året barnet är fött, här är det oftast intagning i augusti och _kanske_ i januari. Dessutom ofta kö till de förskolor som är bra, så vill man ha en plats gäller det att nappa om man får en. 

    Bland våra vänner och bekanta har både män och kvinnor arbeten de trivs med, och/eller så studerar de och vill bli klara med det. Då blir det också mer självklart att man delar på ledigheten, tror jag, än om mamman inte har något jobb eller vantrivs på det hon har. 

    Visst finns det säkert ett fåtal som är avundsjuka på  de som är hemma längre, men jag tror inte det är det vanliga. Om man trivs med att arbeta, varför skulle man vara avundsjuk på den som inte gör det? 

  • Flickan och kråkan
    Gathenhielm skrev 2015-01-27 11:16:28 följande:

    Nitton månader känns jävligt slött, måste jag säga.


    Varför slött? Jag har full förståelse att inte alla vill det, men jag har studerat och jobbat många år och just slött är nog det sista jag förknippar föräldraledighet med . Studera var däremot väldigt vilsamt .
  • Lavish

    Det är inte alls konstigt att vilja ha barnet hemma så länge. Däremot tycker jag det är tråkigt när mamman tar hela ledigheten. Men det hade jag ju inte sett på er att det är så ni gjort så hade inte tittat konstigt. Däremot hade jag undrat lite om jag fått veta att du tagit hela den långa föräldraledigheten, sånt tycker jag är synd. 

  • frökenelisabeth

    Så oerhört tråkigt att folk inte kan hålla sina åsikter för sig själva. Jag tycker det är jättehärligt med folk som har barnen hemma längre än normen, det betyder ju nästan alltid att man har gjort ett medvetet och aktivt beslut, för att man tycker att just detta passar bäst för ens egen familj.

    Sen fungerar det ju inte för alla, men varför verkar det så svårt att acceptera att andra gör annorlunda än en själv? Handlar kritiken om dåligt samvete, avundsjuka, eller försök att rättfärdiga sitt eget beslut?

    Sorgligt.  

  • mysara87

    Kan man gå hemma med sina barn, så tycker jag man ska! :)

    Tyvärr (?!) i vårt fall kan vi inte lösa det så och vår 1,5 åring väntar på dagisplats.

  • mysara87

    Kan man gå hemma med sina barn, så tycker jag man ska! :)

    Tyvärr (?!) i vårt fall kan vi inte lösa det så och vår 1,5 åring väntar på dagisplats.

  • MalinTherese

    Jag tycker det är toppen om man kan göra det!! Fortsätt så, så länge ni kan, dom är bara små en gång i livet!

    Sen är det ju som andra säger, ibland funkar det inte ekonomiskt. Men jag tycker att dom som kan å har möjligheten bör göra det!!

    Med våran första var jag tvungen att börja jobba efter ett år, ekonomin höll inte, å nu med andra har vi delat upp föräldraledigheten, hon är numera 18 månader, å än behöver vi inget dagis :)

  • ursula

    Hur länge får jag vara föräldraledig?
    Du kan vara helt ledig till dess barnet är 18 månader. Om du har dagar med föräldrapenning kvar efter dessa 18 månader har du rätt till ledighet de dagar du tar ut föräldrapenning

  • Flickan och kråkan
    ursula skrev 2015-01-27 12:18:27 följande:

    Hur länge får jag vara föräldraledig?
    Du kan vara helt ledig till dess barnet är 18 månader. Om du har dagar med föräldrapenning kvar efter dessa 18 månader har du rätt till ledighet de dagar du tar ut föräldrapenning


    Om man bara pratar ledig på heltid, ja. Man har ju rätt till 25% nedsättning i tjänst efter 1,5 år även utan FP.
  • ursula
    Flickan och kråkan skrev 2015-01-27 12:20:25 följande:
    Om man bara pratar ledig på heltid, ja. Man har ju rätt till 25% nedsättning i tjänst efter 1,5 år även utan FP.
    Javisst du kan vara ledig en dag i veckan
Svar på tråden Vad tänker du om en mamma som är föräldraledig till 19 månaders barn?