• Anonym (vad fan är meningen??)

    vabba EN dag!?! Jävla skitsystem!

    Jag bor i ett av våra kära nordiska grannländer, och här får man vabba EN dag när barnet är sjukt. EN dag, och det på nåder, tanken är att denna dagen då ska användas till att fixa nån annan som kan passa ens sjuka barn. 

    Blir sjukt stressad av detta. Ungen har varit sjuk hela vintern, förkylningar, feber, magsjuka, you name it. Har frågat mina kollegor vad sjutton det är meningen man ska göra, "jaa, de flesta har ju mor- eller farföräldrar som kan passa, annars får man ju söka om semester eller sjukskriva sig själv". Seriöst?? Dessutom är det tydligen min uppgift att hitta någon kollega som kan hoppa in om jag behöver vara hemma. Inte min chefs. 

    Finns ett välkänt fenomen här som heter "klockan-ett-feber", när man proppar ungen med Alvedon och lämnar på dagis, då dyker febern upp strax efter lunch igen.... Har själv aldrig gjort så, men börjar mer och mer förstå dem som gör.... 

    Hur funkar det i Sverige? Vet att man ju kan vabba närmast obegränsat, men känner ni att era chefer och kollegor är helt okej med det, eller blir det sura miner? "jaha, ska hon vara hemma idag igen....". 

  • Svar på tråden vabba EN dag!?! Jävla skitsystem!
  • Trubbel
    Anonym (dansk) skrev 2015-01-29 19:44:35 följande:
    I rest my case.
    Det är omöjligt att ha en seriös diskussion med dig. Sköt du bara om din ammningshjärna.
    Trubbel skrev 2015-01-29 19:38:23 följande:
    Det tvivlar jag starkt på. Ärligt talat.
    Vad tvivlar du på?
    Att det är bra att folk sköter sitt arbete? Tjänar pengar och betalar skatt?
    Att det är samhällsekonomiskt att ha sjuka barn på förskolor och sjuka medarbetare på jobbet.
  • Anonym (Fritzygirl)
    Anonym (Never again) skrev 2015-01-29 17:40:12 följande:

    Jag har full förståelse för dig ts. Jag har själv arbetat i Danmark och de som aldrig gjort det kommer aldrig att förstå det där klimatet och sättet.

    Det är väldigt tufft. Arb.givaren sparkar till höger och vänster du är aldrig trygg. Vab och sjukskrivning ser helt annorlunda ut, inget som man tar. Folk går sjuka till jobb och stannar du hemma kommer chefen.

    Jag förstår den där stackars Noma anställda som gick magsjuk till jobbet, sedan fick restaurangen ta de konsekvenserna pga klimatet och systemet.

    Danskarna är väldigt tuffa och på, de går igång direkt. Man är inte värd något.


    Det där är faktiskt inte sant. Varför skriver du rena lögner? Du kan ju skriva att du har arbetat på ett ställe i DK och upplevt det så men ditt inlägg är bara för dumt. För det första är det inte till att sparka folk hur som helst. Du behöver inte gå till jobbet sjuk. Det finns ingen karensdag.

    Men de daltar inte heller med folk som svenska arbetsgivare är tvungna till att göra. Gör ditt jobb, det är det du är anställd för. Inte till att lalla runt och fika halva tiden som i Sverige. Stanna hemma om du är sjuk men inte för att du känner dig lite orkeslös och lite nere och tar resten av månaden som i Sverige. Du kan passa ditt barn en dag och sedan en dag till men någon annan ska göra det däremellan. Så får de bukt med VAB-fusket som i Sverige är utbrett. Ja, du får vara FL men inte som i Sverige. För om du inte vill arbeta överhuvudtaget utan sitta hemma och gulla med din unge och ta de mest attraktiva dagarna på året, ja, då behöver du ju inte ta upp en arbetsplats. O.s.v. Det vill säga, helt rätt.. Men självklart fel för många bortskämda och bortklemade mähäsvenskar.
  • AnooYoo
    Anonym (vega) skrev 2015-01-29 19:19:12 följande:

    Inga problem alls kanske men om barnen när de är friska är på förskolan och om de blir sjuka så vårdas de av personal i hemmet så verkar det så torftigt? Jag skulle aldrig skaffat barn på de premisserna och återigen aldrig skaffat vovve heller som ska stå och se ledsen ut på hunddagis. 


    Jag tycker inte att vabtiden är den bästa kvalitetstiden, men alla är olika. För mig spelar det ingen roll om det är 5 timmar på förskolan eller 5 timmar hemma med en skötare, man är vanligtvis borta sin arbetstid ändå.
  • Anonym (Fritzygirl)
    Anonym (dansk) skrev 2015-01-29 17:53:12 följande:
    Jag medger att det som bortskämd svensk kan vara svårt att hitta fotfäste i Danmarks arbetsliv. Här värderas din arbetskraft i hög grad och du blir anställd för att du behövs och att man förväntar att du ger "value for money". Dina barn får du själv ta ansvar för.

    Sen tror jag restaurangbranschen är speciellt hård, också i Sverige. 

    Läs om Flexicurity. Så fungerar den danska arbetsmarknaden.
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Flexicurity
    Helt rätt. Vi är väldigt överens. Och jag är faktiskt svensk, inte dansk. Men jag föredrar det danska arbetsklimatet ur en del aspekter. Dock inte alla.
  • Anonym (Fritzygirl)
    Anonym (vega) skrev 2015-01-29 18:14:34 följande:
    Håller med dig. När vi hade småbarn så hade jag möjlighet att jobba halvtid och vara mest mamma i själ och hjärta. Hade jag varit tvungen att jobba heltid så hade jag aldrig skaffat barn. Vad vore vitsen med det? Men jag är väl ute och cyklar kanske för jag har också svårt att fatta varför man skaffar hund om man har den på hunddagis? Vet inte vilka som det är mest synd om........det lilla barnet som saknar mamma eller vovven som står ensam och förvirrad på en öde rastgård............
    Så hunddagis är att lämna hunden på en öde rastgård? Herregud, vilka lögner ni sprider här.
  • Anonym (Fritzygirl)
    AnooYoo skrev 2015-01-29 19:05:25 följande:

    [quote=74768455][quote-nick]Anonym (vega) skrev 2015-01-29 18:39:11 följande:[/quote-nick]?? Ursäkta att jag lägger mig i men har du barn?&nbs

    Varför måste någon alltid fråga det?

    De flesta kan tänka sig att lämna barn på förskola. Varför skulle det vara annorlunda att lämna dem ned någon i det egna hemmet?


    Det blir ju så när argumenten tar slut Det är ju bekvämt att ha ett jobb, få betalt men slippa arbeta. Och du förstår väl själv att barnen mår mycket sämre om föräldern är FL i april och arbetar i juli istället för tvärtom Precis som att ungen stannar hemma när den nyser en gång på morgonen men det går bra att dumpa ungen i skolan om föräldern själv har något skoj inplanerat för dagen Men de tror att folk är så dumma att de inte fattar.
  • Anonym (dansk)
    Trubbel skrev 2015-01-29 19:49:08 följande:
    Att det är samhällsekonomiskt att ha sjuka barn på förskolor och sjuka medarbetare på jobbet.
    Vem har sagt det?

     
  • Anonym (vad fan är meningen??)
    YokohamaNr2 skrev 2015-01-29 11:48:48 följande:

    Låter ju som att du har haft extrem otur med sjukdomar tyvärr. Vad jag undrar är var din man är, kan ni inte åtminstone försöka dela? och hur mycket semester har du?

    Jag jobbar i England och har inga VAB dagar, dock har vi haft rätt tur och barnen som nu är 5 och 8 har inte varit sjuka speciellt mycket, när de är det så har vi fått pussla så klart, ta semester, dela, jobba hemifrån osv. Våra arbetsgivare har också varit sympatiska för alla med barn har ju sjuka barn då och då.

    Inget konstigt här heller att ge dem alvedon på morgonen och hoppas på det bästa. Det är tom direktiven från skolan, de är väldigt besatta av hög närvaro! och lite snor och förkylning är inte sjukdom. Mina barn har bara varit hemma vid vattkoppor och magsjuka. De har aldrig feber i vanliga fall


    Ja, denna säsongen har varit extrem. Förra året gick han också på dagis men var inte alls sjuk lika ofta. Min man och jag delar självklart så mycket vi kan, tyvärr har en del sjukdom varit väldigt dåligt tajmad, som t ex när min man var på jobbresa i drygt två veckor, då kan han ju inte vabba. Jag har fem veckors semester, men den måste jag ta på sommaren då vi har semesterstängt 5 veckor. 

    Här är det ju lite i smyg man ger alvedon och skickar iväg barnen. Dagisen är givetvis inte förtjusta i det, och ringer om barnen får feber vid lunchtid.
  • Anonym (vad fan är meningen??)
    Anonym (Fritzygirl) skrev 2015-01-29 15:23:07 följande:
    Det kanske du inte gör. Småbarnsföräldrar, det gäller faktiskt speciellt kvinnor, tenderar att "inte förstå" vilka konsekvenser deras konstanta frånvaro orsakar. Därför är systemet i DK bättre, där måste faktiskt båda föräldrarna ta sitt ansvar. Det där som TS skriver stämmer faktiskt inte riktigt om det är DK det handlar om. För du får ta fler dagar än en men inte i följd. Så du kan ta en, pappan en, sedan du igen, os.v. Ni turas om helt enkelt. Och det gör att folk är inte lika pigga på att fuska som i Sverige. Där folk t.o.m. gärna tar VAB när de själva inte vill till jobbet för egen "sjukdom" innebär en karensdag.
    BS. Nu kanske det är olika regler från företag till företag, men på mitt ställe gäller EN dag, och den gäller för bägge föräldrar, dvs har pappan tagit en dag så får jag inte ta någon. Blir man uppringd av dagis kl 15 och ombedd att hämta sjukt barn (har dock aldrig hänt mig) så räknas den sista timmen som att man har utnyttjat sin VAB-dag. Dvs man ska komma till jobbet nästa dag. Plus att denna vab-dag är inte något man har RÄTT till, utan det är något man kan få lov att ta om arbetssituationen tillåter. 

    Många här ojar om ansvarslösa småbarnsföräldrar, jag vill bara förtydliga att det altså inte är mig ni pratar om. Jag tar mitt ansvar, och jag vet att det är problem när folk är borta från jobbet. Jag har som sagt själv jobbat med kräksjuka flera gånger, bara för att jag visste att min insats behövdes. Men när mitt barn blir sjukt så kan jag ju inte bara bita ihop och gå till jobbet, för jag har ingenstans att göra av barnet. 

    INGA sjukdomar går över på en dag. Ge mig tre dagar, jag kan betala de två sista själv, men ge mig för fan en ärlig chans att klara av förkylningar och kräksjukor. 

    Jag har personligen inte några problem med den danska modellen i övrigt. Jag är sällan sjuk och jag utnyttjar inte några system, skolkar inte från jobbet eller stannar hemma för en fis på tvären. Men när det liksom är ett välkänt faktum att många anställda har småbarn, och småbarn blir sjuka ibland så tycker jag man kan hjälpas åt så att det blir en dräglig tillvaro. 
  • Anonym (vad fan är meningen??)
    Anonym (Kajsa Kavat) skrev 2015-01-29 15:26:06 följande:

    Det låter ungefär som min mans jobb. Han får inte vabba i huvud taget. Den enda gången han får lämna sitt jobb för barnens skull är om de skulle hamna på sjukhus, då har han 2 dagar/barn och år.

    Om jag blir sjuk eller hamnar på sjukhus får han inte heller komma hem och ta barnen, utan det utgås från att man har barnflicka eller någon annan som tar barnen.

    Min man är anställd av ett Europeiskt företag och är ej med i Svenska FK.


    Usch. Det där låter ännu värre. Vi har trots allt specialregler vid sjukhusvistelse och svårt sjuka barn, det faller inte in under det normala systemet. 

    En kompis man jobbade för ett internationellt företag här i landet. De väntade barn. Han hade lyckats förhandla sig till 24 timmars ledighet i samband med förlossning. Härligt.... 
Svar på tråden vabba EN dag!?! Jävla skitsystem!