• Anonym (vad fan är meningen??)

    vabba EN dag!?! Jävla skitsystem!

    Jag bor i ett av våra kära nordiska grannländer, och här får man vabba EN dag när barnet är sjukt. EN dag, och det på nåder, tanken är att denna dagen då ska användas till att fixa nån annan som kan passa ens sjuka barn. 

    Blir sjukt stressad av detta. Ungen har varit sjuk hela vintern, förkylningar, feber, magsjuka, you name it. Har frågat mina kollegor vad sjutton det är meningen man ska göra, "jaa, de flesta har ju mor- eller farföräldrar som kan passa, annars får man ju söka om semester eller sjukskriva sig själv". Seriöst?? Dessutom är det tydligen min uppgift att hitta någon kollega som kan hoppa in om jag behöver vara hemma. Inte min chefs. 

    Finns ett välkänt fenomen här som heter "klockan-ett-feber", när man proppar ungen med Alvedon och lämnar på dagis, då dyker febern upp strax efter lunch igen.... Har själv aldrig gjort så, men börjar mer och mer förstå dem som gör.... 

    Hur funkar det i Sverige? Vet att man ju kan vabba närmast obegränsat, men känner ni att era chefer och kollegor är helt okej med det, eller blir det sura miner? "jaha, ska hon vara hemma idag igen....". 

  • Svar på tråden vabba EN dag!?! Jävla skitsystem!
  • Anonym (vad fan är meningen??)
    Anonym (vega) skrev 2015-01-29 15:40:45 följande:
    Hur ser det ut i Danmark när det gäller invandring och stöd och hjälp till "EU-migranter"? SJÄLVKLART ska man hjälpa och stödja hela världen ekonomiskt om man kan Solig men här i Sverige blir man lite orolig att pengarna inte ska räcka till allt............onödig oro förståsSolig men man funderar
    Danmark har ett helt annat debattklimat angående invandring och EU-migranter. Mycket mer accepterat att uttrycka sig rasistiskt, tack vare att man gjort DF:s politik rumsren. Finns väl ett eller två partier kvar som inte anammat den retoriken. Tiggeri är förbjudet. 
  • Anonym (vad fan är meningen??)
    AnooYoo skrev 2015-01-29 16:56:21 följande:
    Jag vet inte om det gör det. Det borde finnas eftersom sjuka barn inte får lämnas till dagis.

    Pensionärer som behöver dryga ut kassan, kanske? Många av dem har väl haft hand om barn i sina dar och borde klara att snyta lite näsor.
    Snyta näsor är väl en sak. Kräksjuka barn har jag inte lyckats hitta nån annan som vill passa. Inte ens mina föräldrar är jättesugna, och jag förstår dem. 
  • Trubbel
    Anonym (dansk) skrev 2015-01-29 21:12:34 följande:
    Vem har sagt det?

     
    Det blir konsekvensen av den typen av vabb-regler. Vem tar hand om magsjuka barn eller barn med influensa? Det är klart att de går till förskolan sjuka och smittar hundra andra - inklusive vuxna.
  • Trubbel
    Anonym (vad fan är meningen??) skrev 2015-01-29 22:17:07 följande:
    Snyta näsor är väl en sak. Kräksjuka barn har jag inte lyckats hitta nån annan som vill passa. Inte ens mina föräldrar är jättesugna, och jag förstår dem. 
    Magsjuka och influensa kan dessutom vara dödligt för äldre med nedsatt immunförsvar. Ingen smitta man vill utsätta någon för, men absolut inte äldre.
  • Anonym (vad fan är meningen??)
    Anonym (Never again) skrev 2015-01-29 18:02:24 följande:
    Jag har arbetat i Danmark i flera år så jag behöver inte läsa mig in i det eftersom jag levt i det!

    Det var ett rent helvete vissa dagar. Svenskar och danskar är väldigt olika. Otrevligare människor får man leta efter. De är ganska aggressiva i sin personlighet. Kärringarna var värst och de var så på och rent av elaka. Grät flera ggr i smyg.

    Nej jag arbetade inte inom restaurangbranschen.
    Ja, det är en helt annan jargong än i Sverige. Jag gick hem och grät efter jobbet flera gånger det första året. Tyckte det var skitjobbigt. Nu har jag lärt mig språket och humorn, och älskar det. Många av dem som jag uppfattade som aggressiva har bara attityd, och kan vara oerhört rara och gulliga när det behövs. Men nu jobbar jag nästan uteslutande med män också, vet inte om det kanske också påverkar hur man uppfattar danskar?

    Jag arbetar inte heller inom restaurangbranschen. 
  • Trubbel
    Anonym (vad fan är meningen??) skrev 2015-01-29 22:10:57 följande:
    INGA sjukdomar går över på en dag. Ge mig tre dagar, jag kan betala de två sista själv, men ge mig för fan en ärlig chans att klara av förkylningar och kräksjukor. 

    Jag har personligen inte några problem med den danska modellen i övrigt. Jag är sällan sjuk och jag utnyttjar inte några system, skolkar inte från jobbet eller stannar hemma för en fis på tvären. Men när det liksom är ett välkänt faktum att många anställda har småbarn, och småbarn blir sjuka ibland så tycker jag man kan hjälpas åt så att det blir en dräglig tillvaro. 
    Dessutom finns det få saker som gör en så förtvivlad som när barnen inte mår bra. Min son insjuknade i förra veckan och det är verkligen inte roligt alls att se någon man älskar så mycket vara ledsen, gnällig och klaga över smärta. Att då inte få någon empati från arbetsgivaren måste vara fruktansvärt, särskilt om det gäller lite allvarligare eller oklara tillstånd. Att vara hård löser inga medicinska problem i världen.
  • Anonym (vad fan är meningen??)
    Anonym (dansk) skrev 2015-01-29 19:33:03 följande:
    Jag som lever i det, tycker det är ett bra eller åtminstone rimligt system. Jag är ju här frivillligt.

    Det gynnar möjligen inte föräldrar, men det gynnar absolut nationalekonomin.
    Ja, för dansk ekonomi är ju verkligen SÅÅÅÅ mycket bättre än Sveriges. Eller inte. 
  • Anonym (Ior Bock)
    Anonym (vad fan är meningen??) skrev 2015-01-29 22:25:38 följande:
    Ja, för dansk ekonomi är ju verkligen SÅÅÅÅ mycket bättre än Sveriges. Eller inte. 
    Sveriges ekonomi har hållits i skick eftersom Alliansen fått in likvider genom att sälja ut statlig egendom. Ett bra sätt att få in pengar snabbt som kan jämföras med ett företag som börsnoterar sig. Nu finns inte mycket att sälja kvar samtidigt som vänstern har tagit över taktpinnen. Det randas dystra ekonomiska tider i Sverige.
  • nomadelle
    Anonym (Fritzygirl) skrev 2015-01-29 15:23:07 följande:
    Det kanske du inte gör. Småbarnsföräldrar, det gäller faktiskt speciellt kvinnor, tenderar att "inte förstå" vilka konsekvenser deras konstanta frånvaro orsakar. Därför är systemet i DK bättre, där måste faktiskt båda föräldrarna ta sitt ansvar. Det där som TS skriver stämmer faktiskt inte riktigt om det är DK det handlar om. För du får ta fler dagar än en men inte i följd. Så du kan ta en, pappan en, sedan du igen, os.v. Ni turas om helt enkelt. Och det gör att folk är inte lika pigga på att fuska som i Sverige. Där folk t.o.m. gärna tar VAB när de själva inte vill till jobbet för egen "sjukdom" innebär en karensdag.
    Snacka om att du underskattar folk (och särskilt kvinnor då)... Jag förstår mycket väl att det kostar samhället pengar när jag vabbar. Det tror jag att de flesta med normal hjärnkapacitet gör. Men vet du vad, min sambo och jag delar lika på vabbandet och vi är verkligen inte unika på det sättet! Även om du tycks tro det. Då borde det vara ok då enligt ditt sätt att se?

    Jag undrar fortfarande vad din definition på att ta ansvar för barnen är. För man kan ju inte skicka dem till dagis när de är sjuka, eller hur? Och man tar väl ansvar för sina barn när man är hemma med dem när de är sjuka?

    Och återigen det där med "konstant frånvaro". Jag inser självklart att det finns personer som fuskar på alla möjliga sätt för att slippa gå till jobbet. Det kan man säkert göra i DK också. Även om man inte har barn, genom att vara hemma och vara "sjuk" t ex. Jag undrar lite vilka WT-miljöer du rör dig i med tanke på den bild du har av Sverige och svenska kvinnor.


  • nomadelle

    Jag är lite nyfiken på hur man rent praktiskt löser det i DK när ett barn är sjukt en längre period, säg en vecka? (Det kanske står någonstans redan men jag orkar inte ta mig genom all text...)

    Och angående det jag skrev om att det kostar samhället pengar att vabba, eller att vara sjukskriven för den delen, så skulle det sannolikt kosta samhället ännu mer att skicka sjuka barn till dagis eller att gå sjuk till jobbet. Snacka om smittspridning...

Svar på tråden vabba EN dag!?! Jävla skitsystem!