Inlägg från: Anonym (mor) |Visa alla inlägg
  • Anonym (mor)

    Får man hindra sitt barn att äta?

    Jag tänker att det värsta som kan hända en mor är att hon ska måsta ransonera maten till sitt barn(?). Varje modersinstinkt säger väl att man ska mata och ge tills barnet är nöjt. 

  • Anonym (mor)
    FrihetOchMod skrev 2015-01-29 10:27:30 följande:

    Jag har själv fått rådet av BVC sam barnläkare, att tänka på att inte ge barnet för mycket mat - dvs för stora portioner. Jag fick också rådet "två knutna nävar" - en portion, när barnet är mätt eller inte vill ha mer mat, så ska man inte truga.
    Jag ville bara säga det.


    Men är det maten som gör barn (och för den delen vuxna) feta?
  • Anonym (mor)
    FrihetOchMod skrev 2015-01-29 12:13:52 följande:
    Ja, för stora portioner då det genererar i överskottsenergi som sällan blir förbrukad. Dessutom töjer man ut magsäcken, vilket är väldigt osunt och korkat.
    Ger man barn mat som de tycker så där om, så märker man hur mycket barnet faktiskt orkar innan barnet blir mätt, i förhållande till hur mycket barnet orkar äta tills dess att det är proppmätt. Ofta äter barn en större mängd pannkaka, än vad barnet skulle äta mängden soppa, blodpudding, osv.
    Okej. Ja jag ska inte tycka öht eftersom mina ungar var kinkiga med all mat(?) men jag tror att risken finns att man missar kalorier från saft/läsk/en glass/en bulle/några kex etc. De där "osynliga mellanmålen".
  • Anonym (mor)
    FrihetOchMod skrev 2015-01-29 12:22:22 följande:
    Min son har aldrig ätit godis, aldrig druckit läsk.
    Han har ätit bulle, kaka och glass, samt druckit saft totalt 7 gånger under sina hittills fyra år. Detta har varit när han själv haft kalas, samt när han blivit bjuden på kalas.
    För honom var det hans bamseportioner med vanlig mat.
    Okej! Hur äter ni vuxna? Är det bara sonen som överäter?
  • Anonym (mor)
    FrihetOchMod skrev 2015-01-29 12:39:40 följande:
    Han gör det inte längre. Han har haft ett bra BMI det senaste halvåret. Det tog ungefär ett år att få honom på ett stabilt och bra BMI.
    Ingen i familjen är tjock. Det var inte sonen heller egentligen. Men hade jag fortsatt att ge honom samma portioner, så hade de reagerat kraftigt på fyraårskontrollen. Jag ville få bukt på det hela innan dess. Och det lyckades jag med.
    Det låter ju bra. Att vara i den sitsen att man måste "banta" sitt barn måste vara fruktansvärt.
  • Anonym (mor)
    FrihetOchMod skrev 2015-01-29 12:55:12 följande:
    Jag bantade honom inte. Jag såg till att upphöra med den dåliga vanan jag givit honom genom att hejja på och säga "kom igen, en tugga för mamma, en för pappa, en för mormor", osv, osv, osv, samt berömt honom när han åt mycket.
    Jag återställde helt enkelt det jag ställt till med, så att matintaget blev i lagom dos i förhållande till hans kropp och energiförbrukning.
    Ja men jag menar ju att det var bra att du "motade Olle i grind". En fyraårings matintag kan man bestämma över fortfarande.
  • Anonym (mor)
    fluu skrev 2015-01-29 13:06:01 följande:
    Varför skulle modersinstinkten säga så? Skulle jag alla gånger mata mitt barn tills hon blir nöjt skulle hon få ont i magen och må illa. Det är som sagt ingen botten i henne.
    Hur gammal är din dotter?
  • Anonym (mor)
    Anonym (bisittare) skrev 2015-01-29 13:59:20 följande:

    Jag har aldrig sett ett tjockt barn som äter fullkornspasta/fulkornsris, mycket grönsaker och en skopa kycklinggryta och som dricker ett glas vatten till maten. Däremot ser jag ofta tjocka, och till och med feta barn, som äter vanliga makaroner, pulvermos, vitt ris och korvstroganoff med mycket grädde och kanske, kanske en bit morot efter maten samt som dricker 2-3 glas juice eller 3% mjölk till maten. Måltidens sammansättning är a & o.


    Jag tror inte att det är det vita riset, pulvermoset eller stroganoffen med grädde som är värst för de mättar men JUICEN! Det som verkar så nyttigt........kan man väl dricka hur mkt som helst? Det jag tror många missar är att frukt, juice och annat som man betraktar som nyttigt på inget sätt kan gå "utanför" det övriga matintaget. De innehåller kalorier! 
  • Anonym (mor)
    Anonym (jörn) skrev 2015-01-29 14:52:38 följande:
    Anonym (mor) skrev 2015-01-29 13:47:51 följande:
    Hur gammal är din dotter?

    Spela åldern nån roll eller??
    Om du inte begriper att det är enklare för en förälder att styra det lilla barnets matvanor så är det ingen idé för mig att försöka förklara!
  • Anonym (mor)
    Anonym (jörn) skrev 2015-01-29 15:01:53 följande:
    sPRRY.... Undrade bara..
    För all del..............
  • Anonym (mor)
    fluu skrev 2015-01-29 15:09:35 följande:

    Generellt så tänker jag att folk i allmänhet tänker att det är okej och kanske också bra att begränsa maten för barn som är/riskerar att bli överviktiga.


    Ja men bland "allmänheten" finns det tydligen många som inte tänker så? Jag ser ofta feta barn och blir lika beklämd varje gång fast det inte angår mig......
  • Anonym (mor)
    fluu skrev 2015-01-29 15:24:46 följande:
    Kanske är det svårt för många att begränsa maten. Kanske pga föräldrainstinkten som du nämnde innan, kanske för att man är rädd för att skapa osunda ideal, kanske för att man är rädd för andras reaktioner. Jag har själv fått kommentarer från främlingar om att jag är en hemsk förälder som inte låter min dotter trycka i sig tills hon får ont i magen... Nu är hon visserligen mager så kanske tror de att jag bantar henne eller något...
    Vet inte vilka "främlingar" du omger dig med men sådana som lägger sig i mitt barns matvanor har jag aldrig stött på! Sitter du på McD och slår din unge på fingrarna när hen vill ha strips eller var dyker "främlingarna" upp?
  • Anonym (mor)
    fluu skrev 2015-01-29 15:28:27 följande:
    Det har faktiskt hänt flera gånger(utan att jag slår henne på fingrarna :P) både när vi fikat sötsaker och ätit riktig mat(inte McD eller liknande).
    Märkligt. Då måste du fundera på hur samspelet mellan dig och ditt barn ser ut. Något måste vara fel!
  • Anonym (mor)
    fluu skrev 2015-01-29 15:49:41 följande:
    Det är inget fel med det. Det främlingarna(äldre damer) reagerade på var att dottern blev arg när hon inte fick trycka i sig hur mycket som helst. För det är ju hemskt.
    ????Och då blev du tvungen att proppa din unge full? eller hur menar du? Äldre damer är väl de enda idag som är engagerade i det som händer runt dem eftersom de inte sitter med näsan i sin smartphone 24/7 (många har antagligen en vanlig mobil som de inte behöver bry sig i annat än om det ringer)  det betyder inte att man måste bry sig om vad de tycker.
  • Anonym (mor)
    fluu skrev 2015-01-29 16:05:34 följande:
    Nej? Jag har inte heller brytt mig om vad de tycker, men jag tycker att det är ett märkligt beteende.
    Jaha! Ja alla har inte förmågan att förstå det här med att människor som lever samtidigt ändå kan vara födda i helt olika tider(?) Har du ingen farmor/mormor? eller annan äldre släkting. Är di döa allihop?
  • Anonym (mor)
    fluu skrev 2015-01-29 16:36:36 följande:
    Du har verkligen problem... finns det en tråd där du inte gör ditt bästa för att kunna hitta ett sätt att kunna hoppa på någon?
    ?? Jag bara vill försvara de där tanterna som är "gamla och jobbiga och lägger sig i"! En vacker dag kommer du upptäcka att ingen längre bryr sig och du kan sitta död på IKEAS restaurang i flera timmar innan ngn reagerar. Bara du sitter kvar i upprätt ställning.
  • Anonym (mor)
    fluu skrev 2015-01-29 16:43:58 följande:
    Jag förstår varför damerna reagerade så, men ändå inte. Man gör inte så.
    Du får bita ihop och gå vidare. Det har damerna gjort för länge sedan.
Svar på tråden Får man hindra sitt barn att äta?