• Forumvärd

    Får man hindra sitt barn att äta?

    Får man hindra sitt barn från att äta för mycket?
    Var går gränsen? Är det någon speciell situation där det är okej eller inte okej?
    Hur tänker ni?

    Rösta och diskutera gärna i tråden.

    Här kan ni läsa Lidingömammans funderingar kring frågan:
    http://www.familjeliv.se/foralder/1.3720374

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Får man hindra sitt barn att äta?
  • JTo

    :) Min dotter på 6år älskar tacos men hon får bara äta två, får hon äta så många hon vill så slutar det att hon får ont i magen och kräks!

  • fluu
    Anonym (mor) skrev 2015-01-29 16:49:57 följande:
    Du får bita ihop och gå vidare. Det har damerna gjort för länge sedan.
    Va, det har jag verkligen inte tänkt på! Jag som gått runt och haft ångest för det här sedan dess! Typ...
    Jag är Narcissus, en fåfäng fakir SAVE ME KAIZER!
  • fluu
    Miss84 skrev 2015-01-30 00:09:57 följande:
    Blir chockad av svaren! Herregud människor! Ett friskt barn äter när hen är hungrig och slutar äta när hen är mätt! Barn blir tjocka av skräpmat, inte av för stora portioner (av nyttig mat). Barn överäter inte nyttig mat. Barn överäter när deras hormoner är i obalans på grund av socker och snabbmat! Ta ansvar som förälder istället!
    Alltså... inte nödvändigtvis. Min unge är som sagt mager, men äter ändå kopiösa mängder. Hon är utredd på alla håll och kanter och har fått "friskstämpel". Ändå kan hon äta tills hon kräks, hon verkar inte riktigt ha samma mättnadskänslor som andra. Så jag stoppar henne, för att hon ska slippa magont och liknande.
    Jag är Narcissus, en fåfäng fakir SAVE ME KAIZER!
  • Royalle

    NEJ! Ut och aktivera barnen. Lägg undan ipad, stäng av tv och dator och se till att de rör på sig istället. Jag blir helt chockad över hur många som tycker att det är ok att begränsa maten till barn.

  • Royalle
    Anonym (här hemma) skrev 2015-01-30 08:00:03 följande:

    Förbjuda och förbjuda gör vi väl inte men om något av barnen eller alla barnen äter mycket mat eller fika så kan vi säga att ta en sista kaka tex och sen räcker det. Det är för att de inte behöver få i sig för mycket men det är inte som att vi räknar allt de äter då vi själva inte är så noga men vi äter inte mycke snabb mat och så


    Fika är ju en annan sak än mat. Fika och godis begränsar jag, mat får de äta hur mycket de vill.
  • nozpa

    Vanlig nyttig mat i normalfall nej. Där behöver man absolut inte säga till att barnet inte får äta mer.
    Men ger man makaroner, färdiga köttbullar, falukorv, mackor, mjölk, yoggi, saft/juice, osv så kan det ju absolut behövas.

    Men en vanlig måltid med fullkornsris, köttbit, sallad/grönsaker och lite sås brukar i normalfallen inte göra barn tjocka. Ja om det inte flyter sås på tallriken och den är av den fetare sorten såklart.

    Det fan skrämmande när man inser att barnen äter macka framför tv:n till frukost med marmelad och ost, till det oboy, sedan skjuts till förskola/skola för att där hämtas hem för att få ett par mackor till mellanmål, 2 timmar senare äts det pulvermos och fiskpinnar med ketchup, sedan blir det lite yoggi (den söta varianten) innan sovdags då ungen på 5 ska ha en flaska välling också.

    Sedan finns det barn som äter o äter trots att familjen har en sund inställning till mat. Och givetvis får man begränsa ett barn i mat/fika. Det bör man göra som förälder om barnet inte kan avgöra själv när det är mätt.

    Vanligt är ju också att föräldrar lägger upp maten till barnen och då läggs större portioner upp än vad barnet förmodligen själv hade lagt på tallriken. Sedan säger man "Ta 3 tuggor till så får du gå o äta ditt godis sedan". Så jävla korkat.

  • En blå giraff

    Ja det får man absolut. Om det finns fog för det. D.v.s. om barnet äter väldigt mycket/stora portioner mat och det finns risk för övervikt.

    Godis och annat onyttigt skulle jag vilja säga att man har ett ansvar för att begränsa oavsett vikt på barnet.

    Sedan får ju detta med att begränsa barn inte bli fel heller. Min son har en (smal) kompis som äter mycket hos oss och jag ser inga problem i det. Han begränsas hemma med att han inte får ta om av maten och dylikt. Jag tror detta beror på någon sorts matångest hos mamman. Hon hävdar att pojken får ont i magen om han äter för mycket. Med ett växande barn kan ju också behöva mycket mat periodvis det är inget konstigt.Så smala barn som vill äta mycket av vanlig sund mat bör inte begränsas.

  • En blå giraff

    Äldsta sonen (7 år) är normalviktig nu men har tidigare varit lite överviktig. Jag tror det är viktigt att tänka på att man inte har så mycket onyttigt tillgängligt hemma åt barnen. Min son vill helst dricka juice och inte vatten t.ex. Han skulle lätt kunna dricka sig överviktig på söta drycker om han fick. Så jag undviker att köpa hem juice och sådant. Lättare att säga nej om vi inte har hemma. Jag lägger också undan godis och kakor så barnen inte har möjlighet att ta själva utan jag tar fram om vi ska äta det. Barnen får vanligt godis och lite chips om det är fredag-lördag men vi försöker undvika det på andra dagar.

  • Anonym (här hemma)
    Royalle skrev 2015-01-30 11:25:15 följande:

    Fika är ju en annan sak än mat. Fika och godis begränsar jag, mat får de äta hur mycket de vill.


    Jo jag vet, men det gäller även mat när det blir något som de har som favorit
  • En struts
    Miss84 skrev 2015-01-30 00:09:57 följande:

    Blir chockad av svaren! Herregud människor! Ett friskt barn äter när hen är hungrig och slutar äta när hen är mätt! Barn blir tjocka av skräpmat, inte av för stora portioner (av nyttig mat). Barn överäter inte nyttig mat. Barn överäter när deras hormoner är i obalans på grund av socker och snabbmat! Ta ansvar som förälder istället!


    Varför skulle det inte gälla barnen, att de kan äta för stora portioner, när det gäller vuxna i vissa fall. Skulle barnen ha någon särställning där de kan äta hur mycket som helst då det gäller "ickeskräpmat". Varför tror du att magsäcksoperationer sker?
    Det hela handlar ju om att man alltså töjt ut magsäcken med för stora portioner, mycket mat, och även barn kan hamna i det läget.
    Om man som förälder "kan hantera det" och försöka begränsa matintaget, så är det väl enormt mer ansvarsfullt än att låta det gå så långt att man barnen blir tvungna att magsäcksopereras (vilket det pratas om att vissa barn också får göra).

    Däremot så tror jag att som förälder till ett överviktigt barn så måste man vara väldigt hårfin i förhållningssättet, när barnet då ska försöka gå ner i vikt. (Det är väldigt viktigt att förhållningssättet med mindre portioner inte går över till en viktfixering).
    De här föräldrarna har det absolut inte lätt, antar jag.
    Men om man håller fast vid hälsa och friskhet, och att det är det man är ute efter- så kan man verkligen tillsammans känna att det är ett hälsomål man är ute efter tillsammans.
    Precis som ett diabetesbarn rätt var det är är tvungen att anpassa sin kost, kan man tänka som, att det är jämförbart med. 
    Och om man har "hela programmet" med att barnet ska dels äta nyttigt, dels inte äta för många mellanmål, dels inte äta godis för ofta, så kan det där med "inte ta så stora portioner" ingå i hela programmet. (Precis så som vikt-kliniker jobbar i ett helt program för barn som ska gå ner i vikt! Det är flera bitar på en gång. Och barn som deltar brukar faktiskt kunna bli nyttigare än sina kompisar, på köpet.)
    Då blir det liksom inte så stark fokus på just detta "inte så stora portioner". Utan det är verkligen ett tvunget "hälsoprogram" som man ska följa.

    Det låter hårt. Samtidigt så är det ju ett område att ta på största allvar. Att bli överviktig är en stor grej att ta på allvar.
    BRA, med de föräldrar som vill ta detta på allvar med sina barn!
Svar på tråden Får man hindra sitt barn att äta?