Inlägg från: scanmia |Visa alla inlägg
  • scanmia

    Tips för att trötta ut hund?

    Ja du ska givetvis aktivera, men något som jag tror är lika viktigt är att se till att belöna och fostra lugnt beteende när ni inte är aktiva. Föreslå en promenad eller en kul lek när du ser henne slappa i korgen. Kan du inte fånga henne i ögonblicket så be istället om ett lugnt beteende (ligg/korgen) innan du ber om ett aktivt. Ge godis om du kommer på henne när hon slappar och är lugn om hon inte blir för hispig av mat. Använder du lugnande signaler? (googla lugnande signaler Rugaas annars, det är intressant). Träna trick som är lugna: huvudet upp/ner, gå långsamt, spela död, gå till mattan/korgen och ligg, ögonkontakt, tassen på nosen, trycka på knappar, mm.

    Massage eller i alla fall väldigt lugnande klappar och gos är ett bra att hinna med dagligen med.

    Vi brukar alltid ha ett beteende i veckan som vi fokuserar extra på. Om det är Sitt tex så ber vi om ett Sitt innan vi öppnar dörrar, sätter på koppel, sätter ner matskålar eller tar fram leksaker som rullat in under soffan. Vi väljer också något som vi jobbar med varje månad för hälsa och omvårdnad tex tandborstning, stå fint för undersökning eller mani/pedi. Bara någon minut varje dag, men det gör under för hur lätthanterad och lugn hunden är när det behövs.

  • scanmia
    MoaElis skrev 2015-02-24 17:07:13 följande:

    Jag är dock osäker på hur jag ska göra när hon står och gnäller /skäller. Ignorera (även om det inte får henne tyst) säga till henne? aktivera henne med något? tex ge henne ett ben (går ju dock inte varje gång)


    Ett sätt är att ignorera. Det fungerar men är ganska tröttsamt/frustrerande i början. Ge dig själv en 3 dagar eller en vecka då du jobbar på beteendet till 100%.

    Vill du köra lite lättare så kan du försöka hitta ett beteende som är inkompatibelt med att gnälla. Tex plats eller hålla en leksak i munnen eller vad som helst som gör att hon håller tyst (lugna beteende är att föredra, men om slalom-mellan-dina-ben är det enda som funkar så börja där och byt ut det vid senare tillfälle). Be om det inkompatibla beteendet och belöna det. Dels får hon inte chansen att träna på det oönskade beteendet och dels blir hon belönad för ett annat trevligare beteende. 

    En annan sak du kan göra är att öva på just de situationer som får henne att gnälla och skälla. Är det när ni ska gå ut? Ja men träna då på att gå ut utan gnäll. Det kan vara lättast att börja träna när hon är rätt så ointresserad av att gå ut, vilket brukar vara precis efter det att ni har kommit in efter en promenad... Eller så kan du öva på delar av gå ut rutinen i en ny, lugn miljö (tex sovrummet eller badrummet eller ute i trädgården) och sedan ta det närmre ytterdörren när ni kan genomföra rutinen på ett lugnt och disciplinerat sätt.

    Träna också separat på trick som kräver lite självdisciplin och kontroll. Inte 

    Som du säger så är hon ju bara 10 månader och mitt i slyngelåldern. Jag älskar valpar, men de blir ju mycket lättare senare när man har en vuxen hund att ha att göra med. Ha lite extra tålamod med din tonåring nu så får du säkert igen det när hon har mognat till lite.
Svar på tråden Tips för att trötta ut hund?