Inlägg från: Anonym (Jag) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Jag)

    Skulle du vara hemma på heltid med dina barn om det var möjligt?

    Ja absolut vill jag vara hemma tills barnen börjar skolan. 


    Äldsta går i skolan redan.


    Våran yngsta har jag varit hemma hela tiden med och hon är 4 år. 


    Vi har planerat in fler barn, och kommer det fler kommer jag vara hemma med dom också. Väldigt skönt för barnen att slippa dagis och fritids.


    Jag själv hade en mamma som var hemma. Och det är en sån trygghet att veta att någon alltid finns hemma. Långt upp i åldrarna tyckte jag detsamma. Däremot tyckte jag inte det var så kul när mamma började jobba när jag var tonåring. För maten hemma ändrades, till mer snabbmat och dålig mat. och alla i familjen var stressade och vi hann inte äta, och alla fick typ klara sig själv, med läxor och sina "problem". Var skönt när mamma var mindre stressad och hemma mer, och man som barn fick uppmärksamheten och dom tog tiden till en. Det hann dom inte när dom jobbade heltid...


    Men alla  små barndoms år var helt underbara och trygga. Därav valde jag själv att vara hemma då jag vill ge barnen samma trygghet. Att kunna få närhet och kärlek närsomhelst på dagen. Att ha ett stressfritt liv, att kunna få lära och utvecklas utan att bli jämförd med andra. Mycket som är positivt.

  • Anonym (Jag)
    Anonym (***) skrev 2015-03-06 09:29:00 följande:
    Men allvarligt! "Tappade bort ungar flera gånger per år"...jag tror du överdriver en hel del nu.
    Märkligt att alla som vill vara hemma har hört så mycket skräckhistorier om dagis.

    Själv anser jag att barnen kan gott och väl vara hemma till 3-årsålder men efter det tycker jag man gör dem en otjänst om man inte låter dem gå.

    Själv lämnade jag mina barn för att jag skulle jobba och därför blev det från 2 år med ett barn och från 1 år med de övriga.

    Det finns nog många fler hem där barnen sitter framfördator/TV/padda o.s.v. och blir helt asociala medan mamman kan göra vad hon vill men under täckmantel att hon vill vara "hemma med barnen" än vad det finns usla förskolor.

    Du vet att dom på dagis har paddor, datorer och massa annat fröknarna sätter barnen att göra. Samt närhet får barnen väldigt sällan då det är så få fröknar, kanske någon får sitta i knät. men sällan alla får kramas och gosa och bli burna. Det kan dom få hemma i allafall.


    Dom får närhet av dom andra barnen, lek av dom andra barnen,dom lär av dom andra barnen.  I princip uppfostras dina barn av andra barn hela dagarna. Barn anknyter till de som dom umgås mest med. Och i dagis fall så anknyter barn många gånger till dom andra barnen. Det blir många separationer om året.


    Jag hade förstått om 60% av barnen i Sverige gick på dagis, Då kunde man säga att det fanns ensamstående som verkligen behövde jobba, eller dom med annan dålig ekonomi som hade barnen på dagis. Eller dessa "aktiva" barn som folk så gärna vill ha på dagis, kunde gå på dagis.


    Det jag motsätter mig är att samhället vill att 100% av alla barn SKA gå på dagis. Det är där det blir fel. Alla barn är inte över aktiva och behöver den överdrivna stimulansen. Alla barn funkar inte på dagis eller dagmamma. Utan vissa barn och jag skulle tro fler barn mår faktiskt bättre av att få vara hemma mer och längre. Speciellt i småbarnsåren.

  • Anonym (Jag)
    Anonym (***) skrev 2015-03-06 10:52:54 följande:
    Visst finns det barn som inte klarar av dagismiljön och då får man ta det problemet om det uppstår. Dagmamma skulle nog passa fler men det är tyvärr en utrotningshotad arbetsgrupp.

    Att ta för givet att mina barn inte fått närhet eller fått sitta i famnen på någon för att de varit på dagis säger mer om dina fördomar än om mina barns dagistid.
    Jag och min ena dotter mötte häromdagen en fd fröken som genast kom fram till oss och med glädje i rösten säger "Å, vad roligt att se dig" samtidigt som hon kramar om min dotter.
    Vet inte om det speglar din bild av hur en dagisfröken ska vara men så är de på vårt dagis.

    Paddor har de inte heller, det finns en dator som varje barn får använda 2 timmar/vecka  vid 4 tillfällen (30 minuter åt gången alltså)

    Mina barn uppfostras inte "i princip" av andra barn. Mina barn uppfostras av mig och deras pappa. De lär sig socialt samspel av sina dagiskamrater.

    En fråga: Tycker du bara de med dålig ekonomi ska ha sina barn på dagis?

    Jag har jobbat på dagis och sett andra fröknar, så jo jag vet den där "kramen" som aldrig händer annars än när föräldrarna ser på.


     


    Om dina barn går 8-9 timmar på dagis om dagen 5 dagar i veckan. Då¨uppfostras ditt barn av dagiset. Majoritet tiden barnet vistas på är dagis.


    Om man ska ha barn på dagis om man ahr dålig ekonomi. Ja och nej.


    Det beror på hur dålig? Har du skulder, och ekonomiska problem för att klara dig och ditt barn. Självfallet bör du jobba för er levnad.


    Men har man tex en lön efter skatt som är ca 12000kr då kan den andra vara hemma på heltid. Man får helt enkelt sänka sina andra kostnader för att sätta barnet först.


    Sen om man har psykiska problem eller är sjukskriven och har sina barn på dagis är ju bra för barnets skull, då man inte är kapabel att sköta dom själv under hela dagen.


    Och självklart finns det föräldrar som inte vill vara hemma. Men då undrar ju jag varför man skaffat barn? Det kan ju likställas med att skaffa ett dröm jobb och sen inte vilja jobba?

  • Anonym (Jag)
    Anonym (***) skrev 2015-03-06 12:15:29 följande:
    Vet du en sak om barn?
    De berättar!

    Min dotter (hon som fick kramen) berättade om den fröken som inte var snäll utan hon var kall och brydde sig inte om barnen. EN fröken av alla som arbetade på dagiset=undantag.

    Att segregera på det vis du vill är rent förkastligt!
    Det ska vara skambelagt att ha barnen på dagis enligt dig. Varenda unge som vistas där gör det för att föräldrarnas ekonomiska situation inte tillåter annat eller p.g.a. psykisk sjukdom enligt ditt drömscenario.
    Nej, tacka vet jag att alla samhällsklasser blandas och får vistas tillsammans.

    Varför man skaffat barn? Förmodligen för att reproduktion hör de allra flesta arter till. Vi gör det för att säkra vårt arv helt enkelt.

    Om mitt barn går 8-9 timmar/dag på dagis (vi säger 8,5/dag) = 42,5 timmar.
    En vecka innehåller 168 timmar varav sömn tar bort ca 70 timmar = 98 - 42,5 timmar = 55,5 tid tillsammans med föräldrarna.

    42,5 timmar av 168 timmar är inte majoritet.

    Sedan är det väl inte heller så att alternativ 1 är hemma på heltid och alternativ 2 är 42,5 timmar på dagis för alla? Det finns barn som går betydligt mindre tid = betydligt fler alternativ.

    Om ditt barn går 9 timmar om dagen på dagis = = 45 timmar i veckan.


    Barn som går på dagis (och alla andra barn) bör sova ca 12 timmar per dygn i den åldern 1-3år, barn mellan 4-5år snittar 10-12 timmar per natt. Sen finns det ju barn som har besvär med sömnen men nu menar jag rekommenderad sömn är 12 timmar per natt.


    Sömn 12 timmar per natt är 84 timmar per vecka


     


    45 timmar är barnen på dagis.


    84 timmar sömn per vecka


    168 timmar totalt på en vecka


    = 39 timmar kvar med föräldrarna. 


    Du tränar inte, har inte barnvakt, ser tv, googlar, eller handlar, lagar mat medans du har barnet? Du är 100% närvarande dom 39 timmarna? Både du och maken?


    Annars har dagiset barnet mer än ni = Barnet uppfostras på dagis.


     

  • Anonym (Jag)
    Anonym (***) skrev 2015-03-06 15:48:04 följande:
    Nej, jag tränar inte. Går på promenad med barnen. Jag ser aldrig någonsin tv medan barnen är vakna. (knappt annars heller) Lagar mat kan man göra tillsammans och 100% närvarande är vi givetvis.
    Ibland bara jag och barnen och ibland bara maken och barnen och ibland är vi allihop.

    Men du menar ju att dagis inte ser barnen. hur ska de då kunna uppfostra dem? Hur kan de då vara 100% närvarande med mitt barn?

    Du, glöm inte att barn mellan 1-3 år sover två timmar/dag på dagis. Mina har gjort så, sovit två timmar på dagis och 10 timmar hemma på natten. Det är alltså fel att räkna bort de två timmarna två gånger

    Det blir då 53 timmar med föräldrarna.

    Barnen är 100% närvarande med dina barn, inte fröknarna. Barnen är dom som uppfostrar och anknyter och ger närhet till dina barn. Det är andra barnen dom lär sig socialisera, och umgås med hela dagarna.


     


    Och om 1-3 åringarna sover om dagen ja vissa gör det.


    Mina barn sover 12 timmar på natten istället.


    Jag har mina barn alla timmar förutom när dom sover. Så jag har mina 39 timmar vakentid, och alla 45 timmar som andra har sina på dagis.


    Så ja jag har majoritet i tid med barnen. och dom är delaktiga i promenader, handling och matlagning. Och nej jag ser inte heller tv eller dylikt. Endast på kvällen när dom sover. Jag anser att jag står helt och hållet för deras uppfostran.

  • Anonym (Jag)
    Penida skrev 2015-03-07 17:19:47 följande:

    Givetvis är barnen det viktigaste men jag tror också man kan komma att ångra om man enbart lever för dem och genom dem och med dem. Denna diskussion upplever jag rätt svartvitt, jag tror att man kan vara en närvarande förälder som ger sina barn mycket tid (och senare inte känner som i krönikan eller mina brukare) och samtidigt arbeta, ha andra relationer man underhåller och intressen som inte inkluderar barnen om man vill. Man kan leva främst för sina barn. se barnen som den största meningen med livet men samtidigt också leva för annat, se att livet även har andra meningar. Balans som sagt.


    Jag vet ingen som är hemma med sina barn som bara lever för barnen? Dom flesta som är hemma med Sina barn umgås med vänner, familj, socialiserar och gör sina hobbys, tränar osv. Men till större del är hemma med barnen på heltid istället för att jobba. Man har ett liv trots barn och trots man är hemma.. Inget är så svartvitt. Men man umgås och är mer fri än dom som är på jobbet istället för hemma.
  • Anonym (Jag)
    Anonym (***) skrev 2015-03-10 14:04:42 följande:
    Nu gör du det igen!
    Påstår att jag sagt något jag inte har gjort.

    Vill för upplysningens skull berätta att man kan kombinera ett arbetsliv med ett familjeliv. Att arbeta och ta hand om barn är inte endera eller - man kan göra både och.

    Du låter väldigt negativ i din ton vad gäller att någon väljer att arbeta. Att det är "lite värt att ta hand om barnen"

    Jag tycker enligt din tidigare text att det låter som du sätter högt värde på att visa för dina barn att du jobbar?


    "Jag vill lära mina barn orsak-verkan. Jobb = lön. 

    Inget jobb = inga pengar. "


    "Jag tycker inte heller att man ska vara martyr inför sina barn, att de ska känna att jag gav upp mitt jobb för deras skull är inte okej för mig. "


     


    Låter enligt mig som du värderar jobbet högt? = Inte lika högt som att vara hemma med barnen.


    Inget konstigt med det. Men du prioriterar jobbet och att visa dina barn vikten av jobb, vikten av utbildning, vikten av pengar, värdet av att jobba och tjäna sina egna pengar.


    Före att prioritera barnen och vara hemma med dom.


    Jag prioriterar att vara hemma med barnen istället. Att visa dom kärlek, ödmjukhet, närhet, att få ha ett stressfritt liv, att lära dom prioritera människor inte pengar. Att lära dom att livet handlar inte jobb eller pengar (Det är ett nödvändigt ont för mig) Jag vill kunna lära dom i en lugn pedagogisk miljö hemma. Jag vill lära dom trygghet med att få ha ett stabilt hem, kunna pyssla i trädgården. Jag prioriterar att äta mat som tagit lång tid att laga, och ha tid att äta tillsammans, varje frukost lunch och middag och kvällsmat ihop. Att få sällskap, förståelse och kärlek i oändlighet hela dagarna för barnen. Och kan tillägga att mina barn är långt före andra barn när det gäller utveckling. 


     

  • Anonym (Jag)
    K grrl skrev 2015-03-11 13:08:15 följande:
    Du sätter dig ju på väldigt höga hästar. För den stora majoriteten är det inte ens en möjlighet att vara hemma utan någon inkomst i överhuvudtaget. För de flesta är "stabilt hem" detsamma som att kunna försörja sig, och det innebär då också arbete.

    Ps: mina barn äter också långlagad mat, och får pyssla i trädgården.

    Du kan omöjligt veta om jag sätter mig själv på väldigt höga hästar?


    Du vet inte vart jag kommer ifrån eller hur jag är uppväxt.


    Samt har jag levt ett fattigt liv i många år, och insett att jobba är inte värt mödan inte i längden.


    Familjen fanns där när pengar inte fanns, värme och kärlek och gemenskap det var allt man hade när pengar och mat inte fanns. (Detta var en tid innan jag fick barn)


    Sen fick en närstående cancer och jag insåg att mitt liv ska inte handla om att jobba bort det för att kunna åka på resor, eller ha lyxbåtar eller göra annat. Mitt liv ska gå ut på att serva dom jag älskar. Att få spendera tid med dom jag älskar värderar jag högt. Livet är för kort för att enbart jobbas bort. Och att träffa mina barn bara några få timmar om dagen räcker inte.


    Och jag hade hellre valt att leva på en extremt låg lön och vara fattig igen och ändå vara hemma. Än att vi båda föräldrar jobba och barnet fick sättas på dagis. Och våra liv handlade bara om att tjäna in pengar.


     

Svar på tråden Skulle du vara hemma på heltid med dina barn om det var möjligt?