Inlägg från: Mentat |Visa alla inlägg
  • Mentat

    Har du förtroende för regeringen?

    Padirac skrev 2019-07-28 09:26:15 följande:
    De borgerliga hade faktiskt färre röster än de rödgröna. De bruna tog undan möjligheten för de borgerliga att få majoritet.

    En avsevärd del av de borgerliga räknar inte de bruna som en del av deras borgerliga block. Även om er n del inte kan se skillnaden gjorde en del av de borgerliga partierna det. Ngt de redovisat innan valet också.
    Helt korrekt, men "kid on the block" skrev faktiskt "högermajoritet", inte majoritet för de borgerliga. Eller (sd) kanske inte skall räknas till högern?
    De rödgröna blev större som block betraktat eftersom (v) betraktas som ett rumsrent parti trots att argumenten mot (sd) kan tillämpas på (v) också:
    * De kommer ur ett nazistiskt och rasistiskt förflutet - Javisst, och (v) kommer ur ett kommunistiskt förflutet, en ideologi som är ansvarig för ett antal stora folkmord.
    * Partiledaren gick med i ett parti som var klart mer extremt än det vill framstå idag - Javisst, och det gäller Sjöstedt också som gick med i det uttalat kommunistiska (vpk). Etc, etc.

    Hela cirkusen kring regeringsbildningen har sin utgångspunkt i att (sd) och (v) behandlas olika. Jag finner det högst ologiskt. Jag förstår att de som har sympatier åt endera hållet gör det i praktiken, men rent principiellt borde det vara självklart att behandla dem på samma sätt.

  • Mentat
    Padirac skrev 2019-07-28 10:12:41 följande:
    En avsevärd del av högern vill inte ha med den bruna högern att göra, så att högern har majoritet spelar ingen som helst roll.
    Ja, det är ju exakt det som är min iakttagelse: Vänstern verkar inte ha några som helst problem med att ha med den illröda vänstern att göra. För mig är det totalt ologiskt!
    Vad gäller tidsperspektivet så var (v) uttalat kommunistiskt fram till murens fall. Partiledaren kallade sig stolt kommunist fram till 2005. (sd) bildades helt klart ur en rasistisk sörja men har försökt fjärma sig från de rötterna under rätt lång tid nu, under hela Åkessons tid som partiledare åtminstone.
    Nej, jag vidhåller att (sd) och (v) rent logiskt borde behandlas på samma sätt. De har en principiellt likartad historia under någotsånär samma tid. Må vara att vi inte är överens, men jag har framfört mina argument och du dina.
  • Mentat
    Padirac skrev 2019-07-28 11:15:42 följande:
    Avgörande skillnader är

    V driver inte en politisk linje att införa proletariatets diktatur eller åsiktsförtryck. SD driver en politisk linje att skilja på människor baserad på 'nation'/kultur och är fulla av politiska utspel baserade på rasism, nazism.

    V har viljan att förhandla, kompromissa och arbeta i det parlamentariska systemet. SD berättar stolt att de ska utpressa sina samarbetspartners, vägrar förhandla om sakfrågor och har helt och hållet visat ointresse för det parlamentariska systemet.

    V driver politisk opinion som andra partier gör, SDs kommunikationsavdelning ägnar sig år historieförfalskning, enligt egna uppgifter från chefsideologen MK baserade på brunt formspråk,dvs propaganda med falska fakta.

    Varför tror någon att ett parti som SD är jämförbart med något annat riksdagsparti.
     
    Nu jämför och värderar du deras politik, påstår saker om deras avsikter etc, vilket jag avhåller mig ifrån. Jag för ett principiellt resonemang utan att blanda in vad jag tycker om endera partiets åsikter.

    Varför jag anser att (sd) och (v) är principiellt jämförbara har jag redan framfört så jag förstår inte riktigt varför du ställer den frågan.
  • Mentat
    Padirac skrev 2019-07-28 12:49:39 följande:
    Begriper du att SDs politik är rasistism? Att det är kärnan i deras politik, precis som deras företrädare i Blekinge rättframt uttryckte det
    Låt oss byta ordet "begriper", vilket skulle antyda någon form av svag intelligens å min sida, till "anser" för att hålla diskussionen på ett bättre plan.

    Har varit, absolut. Är idag, nej. Jag ser inte det i deras partiprogram.
    (v) har diverse kopplingar till extremvänster fortfarande. De talar inte längre om proletariatets diktatur även om de är förvånansvärt rättframma med att de inte ställer upp på normala demokratiska principer i sitt partiprogram. Det här kan iofs bero på att (sd) har slipat mer på sina formuleringar än vad (v) har behövt göra då de har granskats hårdare, så det betyder inte nödvändigtvis att (sd) skulle vara bättre på något sätt.

    Tvärtom - jag likställer dem. Bägge kommer ur direkt antidemokratiska rörelser, bägge har försökt bli mer rumsrena, med tveksam framgång, under någotsånär samma tidsrymd och bägge har partiledare och andra högt uppsatta inom sina led som gick med på den gamla onda tiden. Att hävda att den ena är värre än den andra är för mig bara ett sätt att visa att man sympatiserar mer med den ena parten.
  • Mentat
    Padirac skrev 2019-07-28 13:40:15 följande:
    Så de som vill dra in SD i regeringsunderlaget skulle då sympatisera (mer) med SD - tänker du så?
    Nej, jag tänker mig att de vill behandla (v) och (sd) på samma sätt - (v) har, liksom (vpk) på sin tid, länge varit en del av (s) regeringsunderlag utan att de har suttit i regeringen som sådan, då deras röster har behövts för att få igenom (s) politik.
    Det finns. eller har åtminstone funnits, starka krafter inom (s) som har avskytt (v) och jobbat för att "hålla rent åt vänster". Ändå har man accepterat att deras röster har varit viktiga för att få igenom den egna politiken och förlitat sig på det. Det behöver inte nödvändigtvis vara fel, men i så fall menar jag att man måste kunna betrakta (sd) på exakt samma sätt.
  • Mentat
    Padirac skrev 2019-07-28 14:04:14 följande:
    Och då kommer vi till en skillnad mellan V och SD. SD tänker inte låta någon genomföra någon politik med deras passiva stöd om de inte får gehör för sin identitetspolitik där staten finns för nationen och nationen är en folkgrupp - för att fritt citera deras partiprogram.

    Detta lovade SD förra mandatperioden och innan denna regeringsbildning. Det var en av sakerna C och L sade vara skälet till att de inte stödde en regering som var i behov av SDs stöd i någon form.

    S har till skillnad från vad SD-svans m.fl försöker påstå under lång tid utnyttjat VPK och sen V för att få igenom sin politik för att de visste att för VPK/V var en borgerlig politik värre än det passiva stödet till S. SD har inga skrupler och röstar mot förslag de påstår sig vilja genomdriva för att pressa de som de vill samarbeta med i sakfrågan i sig. För den skiter Sd uppriktigt i - de har enbart sin identitetspolitik som de driver.
    Det vet vi inte eftersom det inte har prövats i praktiken. Eller menar du att (sd) undantagslöst skulle göra exakt så som de, eller åtminstone någon i ledningen, har sagt? Det gjorde ju inte Lööf och det gör inte många andra heller när det kommer till kritan. Sjöstedt har också gått ut med diverse ultimativa krav genom åren som han senare lägligt har glömt bort så det tror jag när jag ser det.

    De som framför allt för förknippas med identitetspolitik är rimligen vänstersidan i allmänhet och då skulle man kunna tillämpa exakt samma resonemang på (sd): Borgerlig politik är ett mindre ont för dem än vänsterpolitik - om de nu skall klassas som höger alltså, vilket var det ursprungliga påståendet som du hade läst fel på.

    Men visst, om (sd) vill skapa en sådan situation som du påstår, DÅ men först då, uppstår ett läge då det kan vara motiverat att behandla (v) och (sd) olika. Inte pga deras respektive historia, vilka principiellt sett är väldigt likartade, utan pga deras agerande i riksdagen. Det har vi inte sett ännu.
  • Mentat
    Padirac skrev 2019-07-28 22:00:30 följande:
    SD har identitära idéer - jag vet inte om du vet vad det är, det låter som om du missat detta. Helt.

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Identit%C3%A4ra_r%C3%B6relsen

    "Gemensamma drag bland "identitärerna" är ofta en uttalad antiliberalism, regionalism, kritik mot utomeuropeisk invandring och vurm för europeisk kultur."

    De identitära och SD har samma bakgrund i Nouvelle Droite där Per Engdahls kulturrastiska idéer, fascism mm frodades ..  Det är är inte konstigt att de har liknande grundprinciper för sin politik. Den identitära ideologin är stark inom falanger i SD.
    Fast nu skrev du ju faktiskt "identitetspolitik", precis som jag gjorde i mitt svar till dig, inte "identitära idéer" vilket tydligen är något helt annat och det är riktigt att jag inte hört det uttrycket tidigare. Det verkar alltså vara ett begrepp för att beteckna invandringskritiska partier av olika slag i Europa.
    .
    Identitetspolitik påstod jag främst var förknippad med vänstersidan, vilket Wikipedia verkar hålla med om: https://sv.wikipedia.org/wiki/Identitetspolitik 
    Egentligen anser jag vårt meningsutbyte avslutet i den här frågan men jag ville bara påpeka att du talar om något annat nu än när jag svarade dig.
  • Mentat
    FDFMGA skrev 2019-08-02 17:09:00 följande:
    Skolgården som metafor är intressant - inte minst för att killen du berättar om aldrig förstod att ni bara satte upp en spegel framför honomGlad
    Nej, det är väl en allmängiltig sanning - mobbare känner inte igen sitt eget beteende som klandervärt. Det har vi sett om och om igen.
  • Mentat
    FDFMGA skrev 2019-08-02 23:42:52 följande:
    Ja, dessutom har de ju en tendens att självömkande skrika ut hur illa behandlade de blir och nästan undantagslöst  hänfalla till personangrepp när man som pojken Padirac berättar om sätter upp en spegel framför dem.
    Padirac skrev 2019-08-02 22:17:17 följande:
    Han saknade helt förmågan att förstå eller ta in att andra var egna personer och hade egna tankar, känslor och uppfattningar som hade ett värde utanför att vara instrumentella för honom att ta ut sina aggressioner på.

    Hur som helst har det blivit en fungerande människa av honom också och han bidrar till såväl unga som samhället med viss framgång idag. 
    Nu vet jag inte riktigt vad du menar, mobbing är väl definitionsmässigt personangrepp?
  • Mentat
    gabi1969 skrev 2019-08-13 21:06:11 följande:
    Typiska vänsterargument. Struntprat helt enkelt. Hur kan man tycka att Sveriges bästa tid är nu?

    Det är pinsamma åsikter. Vi måste arbeta till 69 år. Alla försäkringssystem är överansträngda pga invandring. Arbetslöshet bostadsbrist enorma underskott i statens finanser. Rättsväsende sjukvård skola försvar äldreomsorg mm i djup kris. Kommunernas ekonomi kraschar snart.

    Snart kommer även en mycket kännbar lågkonjunktur.

    Tidigare så byggdes allt i samhället upp vi fick det bättre. Nu rasar allt. Vet inte vad ni får allt ifrån som tycker Sverige är bäst just nu.
    Det verkligt pinsamma jag hittar här är påståendet om att vi _måste_ jobba till 69. Naturligtvis inte. Däremot kommer gränsen för när en arbetsgivare kan säga upp en anställd, som vill fortsätta jobba, enbart med hänvisning till ålder att höjas från 67 till 69, vilket är en helt annan sak.

    Det här med att allt var bättre förr låter snarare som (s)-argument för mig...
Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?