Inlägg från: K Markatta |Visa alla inlägg
  • K Markatta

    Har du förtroende för regeringen?

    Ny förtroendemätning från Demoskop visar inte helt överraskande sjunkande siffror för MP:s språkrör. De innehar nu de två bottenplatserna i förtroendeligan:

    Anna Kinberg Batra: 40 procent
    Annie Lööf: 34 procent
    Stefan Löfven: 29 procent
    Jonas Sjöstedt: 29 procent
    Jan Björklund: 28 procent
    Jimmie Åkesson: 21 procent
    Ebba Busch Thor: 18 procent
    Gustav Fridolin: 15 procent
    Åsa Romson: 6 procent

  • K Markatta
    Världsmedborgare skrev 2016-04-27 10:03:41 följande:
    Med tanke på att andelen osäkra ligger på över 16% så blir det svårt att dra några slutsatser, att det skulle se ut ungefär så här, är bara som det brukar vara så fort nåt skit får utrymme i media.
    Folk visar helt enkelt sitt missnöje, men så värst mycket av förnyad politisk tillhörighet brukar det inte röra sig om.
    Det som tagits upp i media den senaste tiden är viktiga saker och inte bara "skit" som du (och Gustav Fridolin) säger. Nu har man främst granskat Miljöpartiet vilket ju i och för sig är bra och på tiden men man bör även titta närmare på exempelvis skumma "Socialdemokrater för tro och solidaritet". Det verkar vara liknande personer som håller till där som de nu uppmärksammade miljöpartisterna.
  • K Markatta
    FDFMGA skrev 2016-05-01 15:51:08 följande:
    Hm, flera av mina bästa vänner är norrmän och jag är inte rasist precis men ingen katastrof kan i norska ögon vara större än att Norge inte tar flest guld i Skid-VM. Mot den bakgrunden förbleknar alla andra hot för en äkta norrman, och framstår som små bagateller.
    Inte rasist, men... Glad
  • K Markatta

    Följande agerande från regeringen är inte särskilt förtroendeingivande:

    www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/trangselskatten-regeringen-behaller-intaktern

    Regeringen har oväntat beslutat att låta intäkterna från trängselskatten i Göteborg gå rakt in i statsbudgeten.

    Att pengarna går till regeringens budget kan vara ett brott mot det avtal som finns och nu hotar Göteborgs kommun med en juridisk process.

    - Vi har ju ett avtal om hela Västsvenska paketet där trängselskatten ingår. Då tycker vi att man från regeringens och trafikverkets sida pratar med avtalsparterna och informerar. Om det är brott mot det ingånga avtalet vet inte vi, men vi har bett vår stadsjurist att undersöka saken, säger Johan Nyhus, (S) kommunalråd i Göteborg.

    Håller staten på att blåsa Göteborg och övriga Västsverige på de pengar som tas in via trängselskatten? Frågan är befogad sedan regeringen beordrat Trafikverket att låna av Riksgäldskontoret till förmånlig ränta för att bekosta 2016 års investeringar i det Västsvenska paketet, detta istället för att som det var tänkt använda pengarna från inbetalda trängselskatter.

    - Det är oansvarigt, staten tar pengarna och sticker, säger Martin Wannholt (-), kommunalråd i opposition.

  • K Markatta
    Världsmedborgare skrev 2016-05-03 05:14:14 följande:
    Finland är på god väg att hamna i samma sits, dom är tvåa efter Japan nu, och än har dom inte fattat vad dom håller på att ställa till för sig.
    Där är ju även motståndet mot invandring så stort, att dom aldrig kan lösa sina demografiska problem den vägen.
    Finland ligger på 1,7 - 1,8 barn per kvinna enligt tillgänglig statistik:

    en.wikipedia.org/wiki/List_of_sovereign_states_and_dependent_territories_by_fertility_rate

    Lägre siffror hittar man i Sydeuropa där exempelvis Grekland ligger på samma nivå som Japan.
  • K Markatta

    "Att andelen äldre ökar beror både på att folk lever längre och att det föds färre barn än tidigare. Likväl har de nordiska länderna en relativt hög nativitet jämfört med nästan alla andra länder i Europa."

    "Försörjningsbördan väntas växa i alla de nordiska länderna, men betydligt mindre än i nästan alla andra europeiska länder. Detta förklaras av den relativt höga nativiteten i Norden."

    "Danmark och Sverige kan se fram emot en relativt blygsam ökning under de kommande årtiondena. Island och Norge behåller sina positioner med lägsta andelen äldre."

  • K Markatta
    Världsmedborgare skrev 2016-05-04 13:27:57 följande:
    Och till Grekland har det inte kommit flyktingar? smile2.gif

    Men det är många länder i västvärlden som har samma problem, d.v.s det föds för barn, för att befolkningen inte ska åldras, detsamma gäller f.ö östeuropeiska länder och delar av Sydamerika.
    Och med det i minnet så kommer det att bli huggsexa om arbetskraften, så fort en mer allmän högkunjunktur drar igång, och det kommer att kosta fan så mycket mer än vad en frivillig invandring gör.

    Förr sas det att det behövdes en arbetskraftsreserv i lågkonjunktur på 4-5%, för att kunna möta en högkunjunktur, idag behövs det troligen det dubbla, med tanke på hur mycket anställningarna har förändrats bara på nåt årtionde.
    Och tramset om arbetslinjen är bara att glömma, av samma orsak, så vi kommer garanterat att aldrig mer få se en arbetslöshet som ligger stadigt på låga siffror.
    De anställningsformer som garanterade det, dom är snart borta., eller blir i vart fall mer och mer ovanliga.
    Då är det bara för länder som Grekland, Italien och Spanien att sätta igång sin huggsexa om utländsk arbetskraft. I Norden är som sagt var problemet mycket mindre.

    Tänk gärna på att det inte verkar ha varit något större problem när alla 40-talister gick i pension. Det ojades det en hel del om för några år sen men det gick ju ganska smidigt.
  • K Markatta
    Världsmedborgare skrev 2016-05-04 14:28:36 följande:
    Jasså, är du medveten om att företag (hantverk, anläggning, fordon) och vården skriker efter folk, och som ett ex så betalar ett sjukhus (minns inte vilket) nu ut 5-8000 sek extra för att personal ska jobba ett extra arbetspass i sommar.
    Att man har lite problem med bemanningen på sjukhusen på sommaren när alla vill ha semester samtidigt är ingenting nytt.

    När det gäller att "skrika" efter folk så är det inte vilka som helst som det skriks efter utan personer med rätt utbildning och erfarenhet.
  • K Markatta
    Världsmedborgare skrev 2016-05-04 19:13:56 följande:
    Kallar du avsaknaden av 90.000 inom vård, skola och omsorg för lite?
    För att inte tala om prognosen på flera hundra tusen  som kommer att saknas de närmaste åren, som ingen idag vet var vi ska hitta.
    Nä, det är i det närmaste panik efter personal året runt, bara för att enbart klara det svensk lag föreskriver, så att det inte blir samhällsfarligt.

    Ja det är väl klart att det skriks efter rätt personal, och tyvärr så sitter massor av dom fast i asylboenden, det vet man, och dom vill företag och myndigheter komma åt, men det går för långsamt, trots ett ökat tempo för att göra dom tillgängliga, men det räcker ändå inte.
    Och det är inte fråga om speciellt högutbildat folk, utan t.ex folk med kompetens inom hantverk och anläggning.
    En bra lön verkar råda bot på den upplevda bristen, vilket följande exempel visar:

    www.vardfokus.se/webbnyheter/2015/juni/rekordlon-loste-akut-vikariebrist/

    Årjängs kommun i Värmland hade slut på alternativ. Trots att man hade tillfrågat sju bemanningsbolag fanns inte en enda sjuksköterska som kunde ta ett sommarvikariat inom hemsjukvården.

    Kommunen såg ingen annan utväg än att försöka hävda sig i konkurrensen - med fördubblad ersättning. Det innebär löner upp emot 50 000 kronor i månaden. Draget fick önskad effekt, efter en vecka var alla turer bemannade.
Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?